Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Φλώρινα. Εγκαινιάστηκε η νεροτριβή - Νερόμυλος του Αγίου Γερμανού Πρεσπών

 
 
Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), o Δήμος Πρεσπών και ο Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός και Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γερμανού διοργάνωσαν εκδήλωση για τα εγκαίνια του Παραδοσιακού Μύλου του Αγίου Γερμανού Πρεσπών.
 
 
Ήταν μία ιδιαίτερη γιορτή για το χωριό του Αγίου Γερμανού και τους κατοίκους του, μιας και ο νερόμυλος εκτός από σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τόπο.
 
Με μεγάλη συγκίνηση οι γηραιότεροι του χωριού είδαν το μύλο να ξαναπαίρνει ζωή, ενώ οι νεότεροι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την επαναλειτουργία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος της αναστήλωσης δεν είναι η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου, αλλά και ενός λειτουργικού χώρου όπου οι κάτοικοι θα αλέθουν τα σιτηρά τους και θα πλένουν τις φλοκάτες και τα χαλιά τους.
 
 
 
Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Γερμανού κα. Ιωάννα Τσίκου καλωσόρισε τον κόσμο, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν τα εγκαίνια ο Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας-Πολιτισμού-Τουρισμού και Αθλητισμού κ. Παύλος Τσότσος, ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, με την ευγενική δωρεά των οποίων πραγματοποιήθηκε η αναστήλωση του κτίσματος, καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΠΠ. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι κάτοικοι του Αγίου Γερμανού και όλων των χωριών του Δήμου Πρεσπών, καθώς και εκλεκτοί φίλοι από την ευρύτερη περιοχή του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου