Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Τα άλογα Πηνείας γιορτάζουν . . .

 
JAS_2269
 
του Γιάννη Σπυρούνη
 
Τα "γιοργαλίδικα" κέρδισαν τις εντυπώσεις σε μια εκδήλωση που βρίσκει ραγδαία απήχηση στο κοινό της Ηλείας
 
Τη δική της μεγάλη γιορτή για να αναδείξει και να τιμήσει τα άλογα της τοπικής φυλής, διοργανώνει η Πηνεία. Τα άλογα Πηνείας ή «γιοργαλίδικα» αποτελούν μια φυλή με ρίζες στα αρχαία ελληνικά άλογα και εντυπωσιάζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Χθες διοργανώθηκε στο Σιμόπουλο, η δεύτερη γιορτή για τα άλογα Πηνείας, από τον Ιππικό Σύλλογο Αμαλιάδας – Πηνείας «Αμαλία», Μια εκδήλωση που πραγματικά παρουσίασε ραγδαία βελτίωση σε ότι αφορά την συμμετοχή και την οργάνωση, σε σχέση με την περσινή πρώτη διοργάνωση. Περισσότερα από 40 άλογα έδωσαν το «παρών» με τους αναβάτες τους, όχι μόνο από την Πηνεία, αλλά από την Ηλεία και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ παρακολούθησαν τα δρόμενα εκατοντάδες θεατές επίσης από την Ηλεία και άλλες περιοχές.
 
 
Οι αγώνες και οι βραβεύσεις
 
Από νωρίς το πρωί έφταναν στην περιοχή του Σιμόπουλου, οι ιδιοκτήτες με τα «Πηνειώτικα» άλογά τους και για ώρα έκαναν προπονήσεις στο στίβο. Αφότου ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές των συμμετεχόντων στη γραμματεία, ξεκίνησε η παρουσίαση των αλόγων. Τα ιδιαίτερα άτια της Πηνείας με το νευρικό πολλές φορές χαρακτήρα του, σε κάθε πέρασμά τους εντυπωσίασαν το κοινό και κέρδισαν τις εντυπώσεις από τους αναβάτες τους. Μετά την παρουσίαση ακολούθησε και το αγωνιστικό μέρος της εκδήλωσης, όπου συμμετείχαν περίπου είκοσι άλογα, τα οποία χωρίστηκαν σε κατηγορίες αρσενικών και θηλυκών. Οι τρεις πρώτοι νικητές των δύο σειρών προκρίθηκαν για τους τελικούς αγώνες. Ακολούθησε η βράβευση των νικητών, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν δίπλωμα και μετάλλιο για τη συμμετοχή τους. Επίσης τιμήθηκαν οι άνθρωποι εκείνοι που συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια την εκτροφή της φυλής των αλόγων Πηνείας.
 
 
«Να εδραιωθεί ως ιππικό γεγονός»
 
Ο γενικός γραμματέας του ιππικού συλλόγου Αμαλιάδας – Πηνείας «Αμαλία», Αλέξανδρος Νησιώτης, μιλώντας για την εκδήλωση τόνισε πως πρόκειται για τους δεύτερους ιππικούς αγώνες που γίνονται στην Πηνεία. «Η συμμετοχές μας κατέπληξαν, ήταν πάρα πολλές, θα έλεγα αυξημένες κατά 50% από πέρυσι. Είμαστε ευχαριστημένοι από τους αγώνες αλλά και τη συμμετοχή. Θέλουμε να πιστεύουμε πως όλοι όσοι παρακολούθησαν τους αγώνες έμειναν και αυτοί ευχαριστημένοι. Στόχος και δέσμευσή μας είναι να βελτιώσουμε τους αγώνες, με περισσότερες συμμετοχές και καλύτερη οργάνωση» είπε ο κ. Νησιώτης. Μετά την μεγάλη ιππική έκθεση της Ανδραβίδας που μετρά σχεδόν έναν αιώνα παρουσίας και τις εκδηλώσεις που γίνονται ανά το νομό βασισμένες σε έθιμα σχετικά με τα άλογα όπως το έθιμο της Κουλούρας στο Επιτάλιο, μια νέα μεγάλη διοργάνωση εμφανίζεται για να υποστηρίξει μια ιδιαίτερη φυλή αλόγων με ρίζες στην αρχαιότητα. «Είναι αλήθεια πως ο κόσμος αγκάλιασε αυτό το νέο ιππικό γεγονός. Φέτος είχαμε το διπλάσιο κόσμο από ότι πέρυσι. Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που κάνουμε. Έχουμε τη δέσμευση και του δημάρχου Ήλιδας κ. Χριστοδουλόπουλου πως θα μας στηρίξει, ώστε αυτή η γιορτή να εδραιωθεί στην Πηνεία. Πιστεύουμε ότι θα καθιερωθεί και θα γίνει το δεύτερο μεγάλο ιππικό γεγονός στην Ηλεία, μετά την Ανδραβίδα» σχολίασε ο κ. Νησιώτης. Να σημειώσουμε πως μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μαυρίκος, η πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου «Οι Κένταυροι» Ανδραβίδας, Αλεξάνδρα Αλτούνη, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων από την Ηλεία και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.
 
 
Ποια είναι η φυλή Πηνείας
 
H φυλή της Πηνείας εκτρέφεται στις ημιορεινές περιοχές της Hλείας, στο Σιμόπουλο και την Εφύρα. Έλκει την καταγωγή της από τα αρχαία ελληνικά άλογα. Σημειωτέων ότι στην Αρχαία Ολυμπία έγιναν οι πρώτες ιπποδρομίες και ότι ο Ξενοφών τις πραγματείες του για τα άλογα, τον «Iππαρχικό» και το «Περί Iππικής Tέχνης», που είναι τα πρώτα εγχειρίδια ιππολογίας, τα συνέγραψε στη Σκιλλούντα της Ηλείας. H επιλογή των αλόγων της Πηνείας έγινε με κριτήριο τον πλαγιοτροχασμό, κοινώς ραβάνι ή γιοργαλίδικο τρέξιμο (τα πόδια της μιας πλευράς κινούνται ταυτόχρονα και έπονται εκείνα της αντίθετης, όπως της καμήλας). O βηματισμός αυτός είναι πολύ ξεκούραστος για τον αναβάτη, πράγμα που τα κάνει περιζήτητα. Το ύψος ακρωμίου είναι 1,25 - 1,40 μ. H κεφαλή είναι τετράγωνη με έκφραση αρρενωπή, η γραμμή της ράχης ευθεία, το στήθος ευρύ και βαθύ, ο τράχηλος και οι γλουτοί μυώδεις, οι μηροί εσφιγμένοι και τα άκρα λεπτά. H χαίτη και η ουρά είναι άφθονες. Οι συνήθεις χρωματισμοί είναι: ο μέλας, ο καστανός, ο ορφνός, ο βαθύς και ανοικτός φαιός, και ο φαιός ερυθρόστικτος ή μελανόστικτος. Έχουν μαύρες και σκληρές οπλές και δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο μέτωπο και στα πόδια (λευκά σημάδια). Ενδέχεται κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας άτομα της φυλής να διασταυρώθηκαν με άλογα αραβικού αίματος, έτσι τουλάχιστον δείχνει η ομοιότητα που εμφανίζει με εκείνα της βερβερικής φυλής. Είναι άλογα λιτοδίαιτα, μεγάλης αντοχής και νευρικής ιδιοσυγκρασίας.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου