Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Θεσσαλονίκη. Πολίτες καταθέτουν πρόταση αξιοποίησης του Καρατάσιου

 
 
Πρόταση αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου έχει κατατεθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρατάσιου στο υπουργείο Οικονομικών.
 
Η πρόταση γίνεται για να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον των συλλόγων, φορέων και πολιτών για το Καρατάσιου και να αποτραπεί οριστικά το ξεπούλημά του, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να περάσει το Καρατάσιου στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως υπογραμμίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου. Παρά τις εννέα σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή και δύο στο Ευρωκοινοβούλιο, παρά τις προτάσεις και τις αποφάσεις που ψηφίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά τον περασμένο Φλεβάρη, δεν υλοποιήθηκε τίποτα, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών να πει στην τελευταία σχετική ερώτηση ότι, αν δεν αξιοποιηθεί το Καρατάσιου, θα περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.
 
 
Μία πράσινη πρόταση 
 
Η πρόταση αξιοποίησης βασίζεται στην επανάχρηση των υφιστάμενων κτιρίων, στην εκμετάλλευση του υπάρχοντος οδικού δικτύου και την αναζωογόνηση του ελεύθερου χώρου, καθώς ανάμεσα στις ροές των χειμάρρων και τους βορειοδυτικούς ανέμους, το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου αποτελεί κεντρικό ρυθμιστή του μικροκλίματος της περιοχής και του μακροκλίματος ολόκληρης της Θεσσαλονίκης.


Εξάλλου, σύμφωνα με τη Μελέτη Βιωσιμότητας Πρασίνου Θεσσαλονίκης ΟΡΘΕ-ΑΠΘ, η πράσινη αξιοποίησή των πρώην στρατοπέδων και των ελεύθερων χώρων θα ενισχύσει σημαντικά τη ζώνη πρασίνου στη Θεσσαλονίκη, αυξάνοντας το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο στα 7 μ2 (σήμερα το συγκεκριμένο νούμερο φτάνει τα 2,47 μ2/κάτοικο την ώρα που το ευρωπαϊκό κατώτατο όριο αγγίζει τα 10 μ2/κάτοικο).

Η ενεργοποίηση του Καρατάσιου θα δημιουργήσει προοπτικές κινητικότητας σε ολόκληρη την πόλη με κέντρο την περιοχή του πάρκου. Η εισροή επισκεπτών αναμένεται να είναι μεγάλη ιδιαίτερα αν κτίρια και χώροι χρησιμοποιηθούν για ποικίλες δράσεις, όπως πολιτιστικοί ξενώνες, γραφεία πολιτιστικών συλλόγων και οικολογικών οργανώσεων, καταφύγιο αδέσποτων ζώων, θεραπευτική ιππασία, χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχολείων και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές μαθητών, αστική φάρμα με οικόσιτα ζώα της ελληνικής υπαίθρου, περιαστικές καλλιέργειες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, adventure park, χώροι πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, αξιοποίηση του υφιστάμενου περιμετρικού και εσωτερικού οδικού δικτύου για ποδηλασία, πεζοπορία & jogging και ανασύσταση αλσυλλίου.


Μεγάλη πιθανότητα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα

Άλλωστε, εκμεταλλευόμενη τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τον πολιτισμό και το περιβάλλον με την επωνυμία SEE, η Ελλάδα συμμετέχει αυτή την περίοδο σε ένα τέτοιο με τον τίτλο «Πολιτιστικοί Κήποι της Ευρώπης». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδείχθηκε ως «Best Practice/Καλή Τακτική», γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχίσει στην επόμενη περίοδο 2014 – 2020 με νέα χρηματοδότηση. Η πρόταση αξιοποίησης μπορεί να καταστεί επιλέξιμη με μεγάλο κονδύλιο χρηματοδότησης, εντασσόμενη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Καρατάσιου μας καλεί όλους αφού διαβάσουμε την πρόταση αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, να ψηφίσουμε στηρίζοντας την προσπάθεια τους σε αυτό το λινκ
http://www.gopetition.com/

Η πρόταση αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου που καταθέτει ο σύλλογος βασίζεται στην επανάχρηση των υφιστάμενων κτιρίων, στην εκμετάλλευση του υπάρχοντος οδικού δικτύου και την αναζωογόνηση του ελεύθερου χώρου.

Κύριο μέλημά του συλλόγου αποτελεί η ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσα από σχετικές δράσεις με την υποστήριξη εθελοντικών ομάδων. Η ενεργοποίηση του Καρατάσιου θα δημιουργήσει προοπτικές κινητικότητας σε ολόκληρη την πόλη με κέντρο την περιοχή του πάρκου με μεγάλη εισροή επισκεπτών καθώς προτείνονται σημαντικές και ποικίλες χρήσεις γι” αυτό.

Διαβάστε πατώντας με το ποντίκι σας
εδώ τα κύρια σημεία της πρότασης αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου ή αντιγράψτε τον σύνδεσμο: http://www.avatonpress.gr/2013/12/blog-post_1710.html
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου