Προσδοκίες αλλά και αμφιβολίες με το σχέδιο για την ελαιοκομία της
Ε.Ε.
Προσδοκίες, αλλά και αμφιβολίες, φαίνεται να δημιουργεί, σε πρώτη εκτίμηση, το σχέδιο για την υποστήριξη της ελαιοκομίας, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από στους υπουργούς Γεωργίας ελαιοπαραγωγικών χώρων της Ε.Ε.
Το σχέδιο αυτό, που παρουσίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Γεωργία, Ρουμάνος κ. Dacian Ciolos, στο Λουξεμβούργο, πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, αφού τα κράτη - μέλη υποβάλλουν τις προτάσεις τους.
Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτή κάποια κίνηση από την πλευρά της Πολιτείας για συζήτηση του σχεδίου, αλλά ούτε και απόψεις διατυπώθηκαν από την πλευρά αγροτικών οργανώσεων.
Οπωσδήποτε στην Ισπανία υπάρχει κάποια κινητικότητα και οι αγροτικές οργανώσεις άλλες σχολιάζουν το σχέδιο με συγκροτημένες θετικές θέσεις, ενώ άλλες επισημαίνουν ότι παρουσιάζει έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων και μέτρων για παροχή άμεσης βοήθειας στον κλάδο.
Από την πλευρά του ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. θα παρουσιάσει το θέμα στη Γενική του Συνέλευση στις 10 Ιουλίου και θα επιδιώξει την υποβολή υπομνήματος. Σημασία, όμως, έχει η τελική πρόταση του Υπουργείου.
Το σχέδιο της Ε.Ε. για την αναδιοργάνωση της ελαιοκομίας της Ε.Ε., που παραδόθηκε στα κράτη - μέλη για να κάνουν τις προτάσεις τους, αφού κάνει γενικές διαπιστώσεις και επισημάνσεις, παρουσιάζει προτάσεις για αλλαγές σε 6 σημεία τα οποία αναφέρονται στην ποιότητα, την αγορά, την αγροδιατροφική αλυσίδα, την προώθηση, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και τον ανταγωνισμό. Το σχέδιο αυτό τελικά θα συζητηθεί και ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του 6μήνου της Προεδρίας της Κύπρου στην Ε.Ε., πράγμα που μπορεί να αποβεί θετικό, αν γίνουν οι κατάλληλες συνεργασίες και ενέργειες από την πλευρά της Ελλάδας.
Τα βασικότερα σημεία του σχεδίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Ισπανία και Η.Π.Α., αφού επίσημη ελληνική ανακοίνωση δεν υπάρχει και δικά μας σχόλια, έχουν ως εξής:
Ανάδειξη και έλεγχος της ποιότητας
Προτείνεται βελτίωση της κατάταξης των ποιοτικών κατηγοριών με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα της παραπλάνησης των καταναλωτών εξαιτίας της περιπλοκότητας και ασάφειάς της.
Οπως, δήλωσε, ο επίτροπος κ. Ciolo? έχουμε τους τύπους «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», «παρθένο ελαιόλαδο» και «ελαιόλαδο». Ομως ο τύπος «ελαιόλαδο», όπως προσδιορίζεται, περιλαμβάνει ένα απροσδιόριστο εύρος μειγμάτων «παρθένου και υποβαθμισμένων ελαιόλαδων» που θα πρέπει να προσδιοριστεί καλύτερα.
Η επισήμανση είναι προφανώς σωστή. Θα πρέπει, όμως, να γίνουν τεκμηριωμένες προτάσεις ώστε ο τύπος «ελαιόλαδο», που αποτελεί πράγματι σήμερα την κερκόπορτα της απάτης και της απαξίωσης του «εξαιρετικού παρθένου», να τεθεί σε σωστή βάση από πλευράς ονόματος, αλλά και ελέγχου του περιεχομένου του.
Το σχέδιο επισημαίνει επίσης το θέμα της απλοποίησης των ποιοτικών παραμέτρων του προϊόντος καθώς και της βελτίωσης της μεθόδου οργανοληπτικής αξιολόγησης και προτείνει:
(α) Τη μείωση του επιτρεπόμενου επιπέδου του στιγμασταδιένιου για να διευκολυνθεί η ανίχνευση άλλων φυτικών ελαίων σε ελαιόλαδο.
(β) Τη μείωση του ορίου αλκυλεστέρων, για να αποκλειστεί περισσότερο η παράνομη χρήση των αποσμημένων ελαιολάδων.
(γ) Την υιοθέτηση μεθόδου προσδιορισμού των διγλυκεριδίων και τριγλυκεριδίων σε ελαιόλαδα για ανίχνευση παράνομων μιγμάτων και εκτίμηση της φρεσκάδας.
Αναδιάρθρωση αγοράς - προστασία τιμών
Προσδοκίες, αλλά και αμφιβολίες, φαίνεται να δημιουργεί, σε πρώτη εκτίμηση, το σχέδιο για την υποστήριξη της ελαιοκομίας, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από στους υπουργούς Γεωργίας ελαιοπαραγωγικών χώρων της Ε.Ε.
Το σχέδιο αυτό, που παρουσίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Γεωργία, Ρουμάνος κ. Dacian Ciolos, στο Λουξεμβούργο, πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, αφού τα κράτη - μέλη υποβάλλουν τις προτάσεις τους.
Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτή κάποια κίνηση από την πλευρά της Πολιτείας για συζήτηση του σχεδίου, αλλά ούτε και απόψεις διατυπώθηκαν από την πλευρά αγροτικών οργανώσεων.
Οπωσδήποτε στην Ισπανία υπάρχει κάποια κινητικότητα και οι αγροτικές οργανώσεις άλλες σχολιάζουν το σχέδιο με συγκροτημένες θετικές θέσεις, ενώ άλλες επισημαίνουν ότι παρουσιάζει έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων και μέτρων για παροχή άμεσης βοήθειας στον κλάδο.
Από την πλευρά του ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. θα παρουσιάσει το θέμα στη Γενική του Συνέλευση στις 10 Ιουλίου και θα επιδιώξει την υποβολή υπομνήματος. Σημασία, όμως, έχει η τελική πρόταση του Υπουργείου.
Το σχέδιο της Ε.Ε. για την αναδιοργάνωση της ελαιοκομίας της Ε.Ε., που παραδόθηκε στα κράτη - μέλη για να κάνουν τις προτάσεις τους, αφού κάνει γενικές διαπιστώσεις και επισημάνσεις, παρουσιάζει προτάσεις για αλλαγές σε 6 σημεία τα οποία αναφέρονται στην ποιότητα, την αγορά, την αγροδιατροφική αλυσίδα, την προώθηση, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και τον ανταγωνισμό. Το σχέδιο αυτό τελικά θα συζητηθεί και ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του 6μήνου της Προεδρίας της Κύπρου στην Ε.Ε., πράγμα που μπορεί να αποβεί θετικό, αν γίνουν οι κατάλληλες συνεργασίες και ενέργειες από την πλευρά της Ελλάδας.
Τα βασικότερα σημεία του σχεδίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Ισπανία και Η.Π.Α., αφού επίσημη ελληνική ανακοίνωση δεν υπάρχει και δικά μας σχόλια, έχουν ως εξής:
Ανάδειξη και έλεγχος της ποιότητας
Προτείνεται βελτίωση της κατάταξης των ποιοτικών κατηγοριών με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα της παραπλάνησης των καταναλωτών εξαιτίας της περιπλοκότητας και ασάφειάς της.
Οπως, δήλωσε, ο επίτροπος κ. Ciolo? έχουμε τους τύπους «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», «παρθένο ελαιόλαδο» και «ελαιόλαδο». Ομως ο τύπος «ελαιόλαδο», όπως προσδιορίζεται, περιλαμβάνει ένα απροσδιόριστο εύρος μειγμάτων «παρθένου και υποβαθμισμένων ελαιόλαδων» που θα πρέπει να προσδιοριστεί καλύτερα.
Η επισήμανση είναι προφανώς σωστή. Θα πρέπει, όμως, να γίνουν τεκμηριωμένες προτάσεις ώστε ο τύπος «ελαιόλαδο», που αποτελεί πράγματι σήμερα την κερκόπορτα της απάτης και της απαξίωσης του «εξαιρετικού παρθένου», να τεθεί σε σωστή βάση από πλευράς ονόματος, αλλά και ελέγχου του περιεχομένου του.
Το σχέδιο επισημαίνει επίσης το θέμα της απλοποίησης των ποιοτικών παραμέτρων του προϊόντος καθώς και της βελτίωσης της μεθόδου οργανοληπτικής αξιολόγησης και προτείνει:
(α) Τη μείωση του επιτρεπόμενου επιπέδου του στιγμασταδιένιου για να διευκολυνθεί η ανίχνευση άλλων φυτικών ελαίων σε ελαιόλαδο.
(β) Τη μείωση του ορίου αλκυλεστέρων, για να αποκλειστεί περισσότερο η παράνομη χρήση των αποσμημένων ελαιολάδων.
(γ) Την υιοθέτηση μεθόδου προσδιορισμού των διγλυκεριδίων και τριγλυκεριδίων σε ελαιόλαδα για ανίχνευση παράνομων μιγμάτων και εκτίμηση της φρεσκάδας.
Αναδιάρθρωση αγοράς - προστασία τιμών
Συζητείται η παροχή οικονομικών κινήτρων, ώστε να μειωθεί ο κατακερματισμός της προσφοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς και να αυξηθεί η διαπραγματευτική τους δύναμη έναντι των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης,
Και η θέση αυτή είναι πράγματι πολύ σωστή. Τα κίνητρα, όμως, αναφέρεται ότι θα παρασχεθούν μέσω των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Ελαιολάδου, οι οποίες όμως γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα, δεν έχουν δείξει ότι αποτελούν Φορείς στους οποίους, τελικά, μπορεί επικρατήσουν θέσεις υπέρ των παραγωγών.
Από την άλλη πλευρά στο σχέδιο δεν κάνει καμία αναφορά, για την αναμόρφωση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, το οποίο, όπως αποδείχτηκε από την εφαρμογή του, είναι τελείως αναποτελεσματικό.
Δράσεις προώθησης του ελαιολάδου
Σχετικά με την προώθηση του προϊόντος καίτοι αυτή αναφέρεται στα θέματα του σχεδίου, δεν έχουν γίνει γνωστές συγκεκριμένες προτάσεις. Εικάζεται, όμως, ότι αυτές θα κινηθούν στο πλαίσιο των Κανονισμών που υπάρχουν για τα προγράμματα προώθησης των κοινοτικών αγροτικών προϊόντων γενικά, στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες. Τα προγράμματα, όμως, αυτά όπως προκηρύσσονται ελάχιστα αποτελέσματα φαίνεται να επιτυγχάνουν και γι' αυτό απαιτούν αναθεώρηση τουλάχιστο για το ελαιόλαδο.
Ημερομηνία λήξης, σερβίρισμα στα εστιατόρια
Η αναφορά στη σήμανση (ετικέτα) της ημερομηνίας λήξης του προϊόντος με την ένδειξη «προτιμότερη η κατανάλωση πριν από...» υπογραμμίζεται ότι απαιτεί παραπέρα επιστημονική μελέτη των μεταβολών που λαμβάνουν χώρα σε συνάρτηση με τον χρόνο.
Η χρήση επαναπληρώσιμων φιαλιδίων ελαιολάδου στα τραπέζια των εστιατορίων συζητείται να αντικατασταθεί με «μη επαναπληρώσιμες φιάλες» προφανώς επωνύμων συσκευασιών, όπως άρχισε να γίνεται στην Ιταλία. Αυτό όμως θα επιδιωχθεί με ενθάρρυνση των κρατών - μελών της Ε.Ε. να νομοθετήσουν αυτή τη χρήση.
Η πρόταση αυτή είναι στη σωστή κατεύθυνση, αφού είναι γνωστόν ότι τα χωρίς μάρκα φιαλίδια που αναπληρώνονται με χύμα και εκτίθενται επί μέρες στα πάνω στα τραπέζια κάτω από έντονο φωτισμό και υψηλές θερμοκρασίες, τελικά υποβαθμίζουν το ελαιόλαδο και γευστικά και ποιοτικά και δημιουργούν δυσάρεστες εντυπώσεις.
Ανταγωνισμός με Η.Π.Α. και Αυστραλία
Επισημαίνεται ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από χώρες όπως οι Η.Π.Α. και Αυστραλία, οι οποίες τελευταία επειδή αυξάνουν τη δική τους παραγωγή ελαιολάδου αναπτύσσουν και εφαρμόζουν δικές τους μεθόδους αξιολόγησης της ποιότητας.
Στο θέμα αυτό σημειώνεται ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε κάθε απόκλιση από τον Διατροφικό Κώδικα (Codex Alimentarius), αλλά τα πράγματα δείχνουν ότι γίνεται πλέον αντιληπτό ότι ύποπτα εξαιρετικά παρθένα και αλλά μίγματα που προωθούνται από Ευρωπαϊκές Βιομηχανίες στις Η.Π.Α., Αυστραλία κ.λπ. τρίτες χώρες, θα συναντούν πλέον δυσκολίες στις εισαγωγές τους.
Ρόλος Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου
Προτείνεται όπως επιδιωχτεί η διεύρυνση και ισχυροποίηση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ), αλλά και τροποποίηση της ιδρυτικής συμφωνίας του η οποία λήγει στο τέλος του 2014.
Στόχος θα είναι οι αποφάσεις και τα πρότυπα του να γίνονται αποδεκτά όχι μόνο τις παραγωγικές, αλλά και τις καταναλώτριες χώρες μεταξύ των οποίων οι Η.Π.Α., Κίνα, Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία κ.α.
Εληξε και η 2η φάση της αποθεματοποίησης χωρίς επίδραση στις τιμές!
Αποδεικνύεται αναποτελεσματική
και απαιτεί ριζική αναθεώρηση!
Εληξε και η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτική αποθεματοποίηση που είχε προκηρύξει η Ε.Ε. και διάρκεσε από 6 έως 19 Ιουνίου. Εγκρίθηκαν τελικά προσφορές συνολικού ύψους 13.719 τόνων ελαιολάδου (κοινού) παρθένου και τιμή επιδότησης 0,64 ευρώ ανά τόνο και ημέρα.
Ωστόσο, παρά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης της αποθεματοποίησης, οι τιμές όπως φαίνεται και στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Τιμών του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., που δημοσιεύεται στη ιστοσελίδα www.sedik.gr, δεν έδειξαν να επηρεάζονται και εξακολούθησαν να παραμένουν τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα στα ίδια χαμηλά επίπεδα.
Ετσι, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι το μέτρο, όπως τουλάχιστο εφαρμόζεται, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον κύριο σκοπό για τον όποιο θεσπίστηκε, που είναι η άνοδος των τιμών και απαιτεί ριζική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να γίνει με το νέο σχέδιο για την ελαιοκομία, αν ζητηθεί και τεκμηριωθεί κατάλληλα.
Εληξε και η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτική αποθεματοποίηση που είχε προκηρύξει η Ε.Ε. και διάρκεσε από 6 έως 19 Ιουνίου. Εγκρίθηκαν τελικά προσφορές συνολικού ύψους 13.719 τόνων ελαιολάδου (κοινού) παρθένου και τιμή επιδότησης 0,64 ευρώ ανά τόνο και ημέρα.
Ωστόσο, παρά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης της αποθεματοποίησης, οι τιμές όπως φαίνεται και στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Τιμών του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., που δημοσιεύεται στη ιστοσελίδα www.sedik.gr, δεν έδειξαν να επηρεάζονται και εξακολούθησαν να παραμένουν τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα στα ίδια χαμηλά επίπεδα.
Ετσι, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι το μέτρο, όπως τουλάχιστο εφαρμόζεται, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον κύριο σκοπό για τον όποιο θεσπίστηκε, που είναι η άνοδος των τιμών και απαιτεί ριζική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να γίνει με το νέο σχέδιο για την ελαιοκομία, αν ζητηθεί και τεκμηριωθεί κατάλληλα.
Δραματική μείωση της ελαιοπαραγωγής της Ισπανίας κατά 65 - 70%!
Νέα υψηλότερη μείωση εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Ιούνιο στην Ισπανία στην ελαιοπαραγωγή της ερχόμενης χρονιάς μετά τη μείωση που προκάλεσαν οι μειωμένες βροχοπτώσεις του χειμώνα.
Η μείωση αυτή φαίνεται να πλήττει εκτεταμένες ελαιοπαραγωγής περιοχές της χωράς και κυρίως την Ανδαλουσία, που παράγει περισσότερο από 70% της παραγωγής ελαιολάδου της χώρας, αλλά και τη γειτονική της Εξτρεμαδούρα.
Κατά την Αγροτική Οργάνωση ASAJA (Ενωση νέων Αγροτών) του Χαέν, η ερχόμενη σοδειά θα είναι μειωμένη κατά 65% έως 70%, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών του Ιουνίου, οι οποίες προκάλεσαν σημαντική ανθόπτωση σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχών του χειμώνα θα μειώσουν την ερχόμενη σοδειά σε 200 έως 300 χιλ. τόνους, δηλαδή σε ένα ποσοστό μόλις 30% της παραγωγής των 678 χιλ. τόνων της προηγούμενης σοδειάς.
Η νέα αυτή κατάσταση κατά τον πρόεδρο της Asaja κ. Valero δείχνει στους παραγωγούς ότι πρέπει να σκεφτούν με περίσκεψη την πώληση της παρούσας σοδειάς ελαιολάδου, αφού, κατά την άποψη του, με τη χαμηλή αναμενόμενη παραγωγή, είναι πλέον αρκετά πιθανή μια τάση αύξησης των τιμών για τη χρονιά που έρχεται.
Προβλέψεις επίσης για μείωση της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής κατά 60% εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών υπάρχουν και στην Εξτρεμαδούρα, περιφέρεια μεταξύ Ανδαλουσίας ? Πορτογαλίας όπου οι τοπικές Αγροτικές Οργανώσεις δηλώνουν ότι η επιβίωση των ελαιοπαραγωγών είναι πλέον κρίσιμη. Μετά το κτύπημα από την πτώση των τιμών, το νέο κτύπημα με τη δραματική μείωση της σοδειάς φέρει τους παραγωγούς σε απόγνωση!
Μια φιλόδοξη πρωτοβουλία ελαιοπαραγωγών της Σητείας
Μια νέα ομάδα που στοχεύει να κάνει
πράξη την «UTOPIA» στο ελαιόλαδο!
Μια πρωτοβουλία με φιλόδοξους στόχους στον τομέα του ελαιολάδου έχει αρχίσει στη Σητεία με τη δημιουργία της Συνεταιρικής οργάνωσης «Ανεξάρτητη Ομάδα Ελαιοπαραγωγών Σητείας -COOPERATIVA SITIA», η οποία εκτός από αλλά προϊόντα στοχεύει να εμπορευτεί κυρίως το ελαιόλαδο των παραγωγών της στο εξωτερικό, αλλά και εσωτερικό.
Η Ομάδα αυτή, όπως μας είπε η πρόεδρος της οργάνωσης κα Βασιλεία Φραγκάκη, αποτελείται προς το παρόν από 60 παραγωγούς που κατέχουν 600 στρέμματα ελαιώνες με 30.000 ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται με τη συνεχή παρουσία των ελαιοπαραγωγών και παράγουν κατά μέσο όρο 200 τόνους ελαιόλαδο οξύτητας από 0,1 - 0,8. κάθε χρόνο.
Βασικός στόχος της Ομάδας είναι να προωθήσει το ελαιόλαδο σε αγορές του εξωτερικού με τη συσκευασία που φέρει το πρωτότυπο όνομα «UTOPIA», ενώ σχέδιο έχει και για την αγορά του εσωτερικού στην οποία στοχεύει να παρέμβει μέσα από πρατήρια, αλλά και μέσα από τα κινήματα χωρίς μεσάζοντες των Δήμων.
Η Ομάδα ξεκίνησε με προσεκτικά βήματα και εάν προχωρήσει, ως ελπίζεται σωστά και συνετά και μακριά από τα λάθη και τις νοοτροπίες του παρελθόντος, είναι βέβαιο πως θα επιτύχει.
Η Ομάδα που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2011 πραγματοποίησε πρόσφατα τη Γενική της Συνέλευση και εκλογές από τις οποίες αναδείχτηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο, εκτός από την πρόεδρο κα Βασιλεία Φραγκάκη, μετέχουν οι Θεοδ. Γαλανόπουλος, Νεκτ. Ξυπόλιτος, Ευθ. Σκαμπαρδώνης και Δημ. Δερμιτζάκης, ενώ στο Εποπτικό Συμβούλιο μετέχουν οι Γιαν. Κάββαλος, Παρασκ. Μπριλάκη και Ναυσικά Χατζάκη.
Μια πρωτοβουλία με φιλόδοξους στόχους στον τομέα του ελαιολάδου έχει αρχίσει στη Σητεία με τη δημιουργία της Συνεταιρικής οργάνωσης «Ανεξάρτητη Ομάδα Ελαιοπαραγωγών Σητείας -COOPERATIVA SITIA», η οποία εκτός από αλλά προϊόντα στοχεύει να εμπορευτεί κυρίως το ελαιόλαδο των παραγωγών της στο εξωτερικό, αλλά και εσωτερικό.
Η Ομάδα αυτή, όπως μας είπε η πρόεδρος της οργάνωσης κα Βασιλεία Φραγκάκη, αποτελείται προς το παρόν από 60 παραγωγούς που κατέχουν 600 στρέμματα ελαιώνες με 30.000 ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται με τη συνεχή παρουσία των ελαιοπαραγωγών και παράγουν κατά μέσο όρο 200 τόνους ελαιόλαδο οξύτητας από 0,1 - 0,8. κάθε χρόνο.
Βασικός στόχος της Ομάδας είναι να προωθήσει το ελαιόλαδο σε αγορές του εξωτερικού με τη συσκευασία που φέρει το πρωτότυπο όνομα «UTOPIA», ενώ σχέδιο έχει και για την αγορά του εσωτερικού στην οποία στοχεύει να παρέμβει μέσα από πρατήρια, αλλά και μέσα από τα κινήματα χωρίς μεσάζοντες των Δήμων.
Η Ομάδα ξεκίνησε με προσεκτικά βήματα και εάν προχωρήσει, ως ελπίζεται σωστά και συνετά και μακριά από τα λάθη και τις νοοτροπίες του παρελθόντος, είναι βέβαιο πως θα επιτύχει.
Η Ομάδα που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2011 πραγματοποίησε πρόσφατα τη Γενική της Συνέλευση και εκλογές από τις οποίες αναδείχτηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο, εκτός από την πρόεδρο κα Βασιλεία Φραγκάκη, μετέχουν οι Θεοδ. Γαλανόπουλος, Νεκτ. Ξυπόλιτος, Ευθ. Σκαμπαρδώνης και Δημ. Δερμιτζάκης, ενώ στο Εποπτικό Συμβούλιο μετέχουν οι Γιαν. Κάββαλος, Παρασκ. Μπριλάκη και Ναυσικά Χατζάκη.
Ο αγώνας για διάθεση επώνυμου τυποποιημένου χωρίς μεσάζοντες άρχισε στην Κρητη!
Η σκοπιμότητα για πώληση επώνυμου τυποποιημένου ελαιολάδου, χωρίς
μεσάζοντες, όπως έχει επισημανθεί στα «Ελαιοκομικά Νέα» πολλές φορές, πρέπει να
αποτελέσει βασική στρατηγική στην Κρήτη για το μέλλον. Και προς την κατεύθυνση
αυτή φαίνεται να στρέφονται πλέον πολλοί ιδιώτες και Συν/σμοί, αφού μόνο οι
επίσημα αναγνωρισμένες Επιχειρήσεις τυποποίησης στην Κρήτη, όπως φαίνεται στην
Ιστοσελίδα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. www.sedik.gr, ανέρχονται ήδη σε 82!
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η προσπάθεια της νέας Ομάδας στη Σητεία, όπως και άλλες ανάλογες που άρχισαν σε όλη την Κρητη και οπωσδήποτε επικροτούνται.
Ζητούμενο, βέβαια, είναι η άρτια οργάνωση, η μεγέθυνση και η αποτελεσματικότητα των μονάδων αυτών, γιατί έτσι μόνο θα αποκτήσουν τη δυνατότητα εισόδου σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, αλλά και μείωσης του κόστους διαχείρισης ανά μονάδα προϊόντος και άρα μιας καλής τελικής εκκαθάρισης στους παραγωγούς. Μέχρις ότου όμως γίνουν μεγάλες σύγχρονες μονάδες, οι μικρές είναι προτιμότερες από την πώληση χύμα. Με αυτές θα αποκτηθεί τουλάχιστο εμπειρία που θα αποδείξει την αναγκαιότητα για μεγάλες.
Ανεξάρτητα όμως από το είδος και το μέγεθος της μονάδας, βασική αρχή πρέπει να είναι η διάθεση του ελαιολάδου ως επώνυμου τυποποιημένου, χωρίς μεσάζοντες με συμμετοχή των παραγωγών και στο κεφάλαιο, με την προσφορά του προϊόντος τους, αλλά και στην υπεραξία της τυποποίησης.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η προσπάθεια της νέας Ομάδας στη Σητεία, όπως και άλλες ανάλογες που άρχισαν σε όλη την Κρητη και οπωσδήποτε επικροτούνται.
Ζητούμενο, βέβαια, είναι η άρτια οργάνωση, η μεγέθυνση και η αποτελεσματικότητα των μονάδων αυτών, γιατί έτσι μόνο θα αποκτήσουν τη δυνατότητα εισόδου σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, αλλά και μείωσης του κόστους διαχείρισης ανά μονάδα προϊόντος και άρα μιας καλής τελικής εκκαθάρισης στους παραγωγούς. Μέχρις ότου όμως γίνουν μεγάλες σύγχρονες μονάδες, οι μικρές είναι προτιμότερες από την πώληση χύμα. Με αυτές θα αποκτηθεί τουλάχιστο εμπειρία που θα αποδείξει την αναγκαιότητα για μεγάλες.
Ανεξάρτητα όμως από το είδος και το μέγεθος της μονάδας, βασική αρχή πρέπει να είναι η διάθεση του ελαιολάδου ως επώνυμου τυποποιημένου, χωρίς μεσάζοντες με συμμετοχή των παραγωγών και στο κεφάλαιο, με την προσφορά του προϊόντος τους, αλλά και στην υπεραξία της τυποποίησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου