Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Μουσείο ελιάς και γευσιγνωσίας στην Πάργα

 

imageΣτη δημιουργία ενός μουσειακού χώρου ελιάς και γευσιγνωσίας, του Paragaea, old olive oil factory στην Πάργα προχώρησαν η Αθηνά και ο Ηλίας Λιάκρης προκειμένου να αφηγηθούν την ιστορία της ελιάς και της επεξεργασίας της στην περιοχή. Στο μουσείο εκτίθεται η διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου σε μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο και παρουσιάζεται η σύνδεση μεταξύ της παραγωγής της ελιάς και του λαδιού με την ιστορία της Πάργας, από τα χρόνια των Ενετών μέχρι σήμερα.
Ο νέος μουσειακός χώρος εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 22 Ιουνίου με τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Στράτο Ιωάννου να κόβει την κορδέλα δίνοντας το σήμα για την επίσημη πλέον λειτουργία του Paragaea. Πρόκειται για το πρώτο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο στην περιοχή της Πάργας, που δημιουργήθηκε το 1929 από τους εμπόρους Γρηγόρη και Ηλία Λέκκα. Το 1954 το ελαιοτριβείο εξοπλίστηκε με γεννήτρια και το 1960 έγινε η ηλεκτροδότησή του. Η μεταβολή της ιδιοκτησίας και η παράλληλη ηλεκτροδότηση της Πάργας, το 1960, οδήγησε στην ανακαίνιση του ελαιοτριβείου. Η περίοδος 1974- 1975 φαίνεται πως ήταν η τελευταία φορά που λειτούργησε το ελαιοτριβείο. Το 2009 το ελαιοτριβείο περιήλθε στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών του, στους Αθηνά και Ηλία Λιάκρη, που έθεσαν σαν στόχο την αναστήλωσή του και τη διαφύλαξη και ανάδειξη της βιοτεχνικής αυτής δραστηριότητας της Πάργας.
Όπως μαρτυρά τεκμήριο του αρχείου Λέκκα, στην Πάργα λειτουργούσαν ήδη από τη δεκαετία του 1930 πέντε μηχανοκίνητα ελαιοτριβεία. Το 1949, φαίνεται ότι είχαν ήδη δημιουργήσει αναγνωρισμένο σωματείο, την Ένωση Βιομηχάνων Εκθλίψεως Ελαιοκάρπου Περιφερείας Πάργας, για την προάσπιση των κοινών τους συμφερόντων.
Από τα πέντε αυτά μηχανοκίνητα ελαιοτριβεία, σήμερα διατηρείται μόνο το Ελαιοτριβείο των Αδελφών Λέκκα, το οποίο διασώζει τον αρχικό εργοστασιακό του εξοπλισμό και τμήμα του αρχείου του και είναι διαθέσιμο για περιήγηση στους επισκέπτες του.
Αποτελούμενος από δύο ορόφους (ισόγειο και πατάρι) ο χώρος του ελαιοτριβείου είναι διαμορφωμένος έτσι, ώστε να μεταφέρει στους επισκέπτες βασικές γνώσεις για την παραγωγή και επεξεργασία του ελαιόλαδου.
Στο ισόγειο παρουσιάζεται η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου σε μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο κατά τα τρία στάδια επεξεργασίας, ενώ παράλληλα σημαίνεται η συμβολή του ανθρώπου, της μηχανής και του νερού, στοιχεία απαραίτητα για τη λειτουργία του.
Στον όροφο του παταριού ουσιαστικά παρουσιάζεται η σύνδεση μεταξύ της παραγωγής της ελιάς και του λαδιού με την ιστορία της Πάργας, από τα χρόνια των Ενετών, μέχρι σήμερα. Η πολύχρονη σύνδεση του τόπου με την ελιά κορυφώνεται με την παρουσίαση της λειτουργίας του ίδιου του ελαιοτριβείου.
Η περιήγηση στον κόσμο της παργινής ελαιοπαραγωγής ολοκληρώνεται στο χώρο γευσιγνωσίας και μελέτης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν προϊόντα και παράγωγα ελιάς.
Ο Μουσειακός χώρος λειτουργεί κατά την τουριστική περίοδο Δευτέρα έως Κυριακή, από τις 10.30 έως 22.30.
 
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αν επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.paragaea.gr.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου