Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ελληνικά Κρασιά: Αρωματικά λευκά και κόκκινα άξια για ωρίμανση



 

του Richard Jennings


Η Ελλάδα κάποτε κυριαρχούσε στον κόσμο του κρασιού. Το αν η αμπελουργία και η οινοποίηση αρχικά ξεκίνησε εκεί ή στην αρχαία Φοινίκη δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά η γη που σήμερα γνωρίζουμε ως Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας κρασιού από τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ.
Το κρασί ήταν επίσης στο επίκεντρο του ελληνικού πολιτισμού, και οι πτυχές της οινικής απόλαυσης που εμείς θεωρούμε δεδομένες σήμερα, π.χ. οι δοκιμές, οι οινοχόοι, τα ποτήρια που είναι σχεδιασμένα για συγκεκριμένα είδη κρασιού, όλα αναπτύχθηκαν αρχικά στην αρχαία Ελλάδα. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία συνέχισε μετά την Ελλάδα ως κύρια πηγή κρασιού στον κόσμο, ακόμη και πριν την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ.
Οι αιώνες κατακτήσεων και οι κυριαρχίες, ιδίως ο έλεγχος από τους Τούρκους από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι το 1821 κατέστρεψε την ελληνική αμπελουργία. Οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι και ο εμφύλιος που ακολούθησε συνέχισε την επιβράδυνση της αναδιοργάνωσης του ελληνικού αμπελοοινικού κλάδου.
Μόνο το 1960 και το 1970 τα οινοποιεία και οι καλλιέργειες επανήλθαν σοβαρά. Η ταχεία ανάπτυξη των ποιοτικών κρασιών από την Ελλάδα άρχισε από τότε, όμως, φαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί και πάλι να γίνει ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιού στον κόσμο. Είχα την ευκαιρία πρόσφατα να δοκιμάσω τις νέες κυκλοφορίες από πολλούς από τους κορυφαίους παραγωγούς στην Ελλάδα σε μια δοκιμή εμπόρων που διοργάνωσε για τα Νέα Κρασιά της Ελλάδας ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου και το All About Greek Wine, μια προωθητική ομάδα με έδρα τις ΗΠΑ με επικεφαλής την Sofia Perperas που έχει κάνει πολλά τα τελευταία εννέα χρόνια για να εκπαιδεύσει το εμπόριο για την υψηλή ποιότητα και την ποικιλία του ελληνικού κρασιού.
Οι δύο μεγάλες κόκκινες αυτόχθονες ποικιλίες είναι το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο. Το Αγιωργίτικο καλλιεργείται κυρίως στη Νεμέα, στην κεντρική Πελοπόννησο. Τα κρασιά από αυτά τα σταφύλια τείνουν να έχουν υψηλή οξύτητα και συχνά γεύσεις από πολύ πικάντικα φρούτα και μεταλλικότητα. Αυτό το σταφύλι μερικές φορές συγκρίνεται με το Dolcetto της Ιταλίας και το Merlot της Γαλλίας. Τα περισσότερα γίνονται σε στυλ έτοιμο προς κατανάλωση, αλλά κάποια Αγιωργίτικα είναι σε θέση να ωριμάσουν, λόγω των έντονων τανινών και της οξύτητας.
Αυτά τα κρασιά ταιριάζουν πολύ καλά με ψητά λαχανικά, πράγμα που οφείλεται στην οξύτητα και στη μεταλλικότητα τους. Το Κτήμα Γαία και το Νεμείον είναι πολύ καλά παραδείγματα έτοιμα για κατανάλωση. Το Grande Cuvee του Σκούρα είναι μια καλή έκδοση για ωρίμανση. Το όνομα του άλλου εξαιρετικού κόκκινου, του Ξινόμαυρου, σημαίνει ξινό ή οξύ μαύρο. Καλλιεργείται στη βορειοδυτική Ελλάδα, κυρίως στη Νάουσα. Είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί και, επομένως, τείνει να έχει ποικιλία σοδειών, αλλά μπορεί να παράγει κρασιά εξαιρετικής πολυπλοκότητας και άξια να ωριμάσουν.
Ορισμένες εκδόσεις μου θυμίζουν το Nebbiolo. Το Ράμνιστα του Κυρ-Γιάννη είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Υπάρχουν, επίσης, υπέροχα, παλαιωμένα από το Κτήμα Άλφα και Μπουτάρη. Άλλες αυτόχθονες ποικιλίες συμπεριλαμβάνουν το κόκκινο Κοτσιφάλι, το οποίο καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη και είναι συνήθως μείγμα, το Λημνιό, που βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και στη Λήμνο, και χρησιμοποιείται σε μείγματα Μπορντό και το Μανδηλαριά, που φυτεύεται σε όλη την Ελλάδα, έχει χαμηλή οξύτητα και χρησιμοποιείται για ανάμειξη . Οι μη-γηγενείς ερυθρές ποικιλίες που φυτεύονται πιο συχνά στην Ελλάδα είναι το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Syrah.


 
Παρακάτω είναι οι γευστικές σημειώσεις μου για 54 κρασιά που δοκίμασα στην πρόσφατη δοκιμή, ομαδοποιημένες ανάλογα με την κατηγορία κρασιού και την ποικιλία των σταφυλιών.


ΔΟΚΙΜΉ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΑΣΙΑ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Εστιατόριο Prospect, Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια (05/22/2012)


• 2010 Οινοποιείο Μονεμβασιά Ασύρτικο Τοπικός Οίνος Μονεμβασιάς – Ελλάδα
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα με μικροσκοπικές φυσαλίδες. Ελαφρά λανολίνη, σκληρή μύτη,γεύσεις από ξινά πράσινα φρούτα, μεταλλικός ουρανίσκος. Μέτρια επίγευση 90 + πόντοι (90 /100).
• 2011 Σιγάλας Σαντορίνη Ασύρτικο – Ελλάδα, Αιγαίο, Σαντορίνη
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ενδιαφέρουσα γεύση ξινού ροδάκινου, λουλουδιών, με μύτη μήλου. Νόστιμο, στρογγυλεμένο, με ξινό ροδάκινο, λουλουδάτο, μεταλλικό, με ώριμη γεύση λεμονιού στον ουρανίσκο με μέτρια οξύτητα. Μέτρια επίγευση (λίγο πιο ώριμο από προηγούμενα έτη) (92 /100)
• 2011 Σιγάλας Ασύρτικο-Αθήρι – Ελλάδα, Αιγαίο, Σαντορίνη
Ανοιχτό αχυρένιο κίτρινο χρώμα. Αρωματικό, με γεύση ξινού ροδάκινου και μύτη μήλου. Νόστιμο, με ξινό ροδάκινο, μεταλλικό με όξινη γεύση μήλου στον ουρανίσκο. Με μέτρια οξύτητα και μέτρια επίγευση (91/100).
• 2010 Κτήμα Γαία Ασύρτικο Wild Ferment – Ελλάδα, Αιγαίο, Σαντορίνη
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ελκυστικό, αρωματικό με λάιμ στη μύτη. Όξινα πράσινα φρούτα, μεταλλικός ουρανίσκος. Μέτρια επίγευση (91 πόντοι).
2010 Κτήμα Αργυρού – Ελλάδα, Αιγαίο, Σαντορίνη
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα λεμονιού. Ξινό μήλο, ελαφρά ζυμωμένο στη μύτη. Ζυμωμένο, με όξινη γεύση εσπεριδοειδών στον ουρανίσκο. Μέτρια επίγευση 88 + πόντοι (88/100).



Λευκοί οίνοι – Μαλαγουζιά


2011 Μπουτάρη Μαλαγουζιά Ρωξάνη Μάτσα – Ελλάδα, Αττική
Υπέροχο, ώριμο αχλάδι, αχλάδι ποσέ, μύτη με σιρόπι αχλαδιού. Νόστιμο, ξινό αχλάδι, σιρόπι αχλαδιού στον ουρανίσκο με μέτρια οξύτητα. Μέτρια επίγευση (90/100)
2010 Παπαγιαννάκος Μαλαγουζιά Καλογέρι – Ελλάδα, Αττική
Ελαφρύ χρυσοκίτρινο χρώμα, ξινό ροδάκινο, μύτη αχλαδιού. Δρυς, καπνός, αχλάδι ποσέ στον ουρανίσκο. Μέτρια επίγευση (86 /100).



Λευκοί οίνοι – Μοσχοφίλερο


NV Μοσχοφίλερο Τσελεπού Amalia Brut Methode Traditionelle – Ελλάδα, Πελοπόννησος, Μαντινεία
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα με πολλές μικρές φυσαλίδες. Λουλουδάτο, ώριμο αχλάδι, μεταλλική μύτη. Νόστιμο, ξινό αχλάδι, ξινό μήλο, μεταλλικό με λάιμ στον ουρανίσκο με ζωηρή οξύτητα. Μέτρια επίγευση ( 90 /100)
• 2011 Σκούρας Μοσχοφίλερο – Ελλάδα, Πελοπόννησος
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Αρωματικά, άνθη, λάιμ στη μύτη. Νόστιμο, ξινό λάιμ, φλαμούρι, μεταλλικός ουρανίσκος. Μέτρια επίγευση συν 91 πόντοι (μεγάλη αξία περίπου στα $ 14) (91 /100).
• Μοσχοφίλερο Μπουτάρη 2011 – Ελλάδα, Πελοπόννησος, Μαντινεία
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ξινό αχλάδι, δυνατή μύτη. Ξινό αχλάδι, με όξινη γεύση εσπεριδοειδών. Μέτρια επίγευση (89 /100).
2011 Ελληνικά Κελλάρια Οίνων (Δ. Κουρτάκης) Μοσχοφίλερο – Ελλάδα, Πελοπόννησος, Μαντινεία
Πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Άνθη πορτοκαλιάς, ξινό αχλάδι, όξινα φρούτα στη μύτη. Ξινό αχλάδι, μεταλλικός ουρανίσκος. Μέτρια επίγευση (88 /100).
2011 Τσελεπού Μοσχοφίλερο- Ελλάδα, Πελοπόννησος, ΜαντινείαΑνοιχτό κίτρινο χρώμα. Αρωματικά, άνθη, ώριμο αχλάδι στη μύτη. Πολύ νόστιμο, λουλουδάτο, ξινό αχλάδι, άνθη πορτοκαλιάς, μεταλλικός ουρανίσκος. Μέτρια επίγευση (92 /100).



Λευκοί οίνοι – Λοιπά


• Σαββατιανό 2010 Παπαγιαννάκος – Ελλάδα, Αττική
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα λεμονιού, ελαφρά λανολίνη, μύτη εσπεριδοειδών. Ξινό μήλο, κρεμώδης υφή, γεύση κρέμας λεμονιού. Μέτρια επίγευση (90 /100)
2011 Αλεξάκης Α.Ε. Βιδιανό – Ελλάδα, Κρήτη
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ώριμα εσπεριδοειδή, μύτη ώριμου γκρέιπφρουτ. Ώριμα εσπεριδοειδή, ώριμο γκρέιπφρουτ στον ουρανίσκο με χαμηλή οξύτητα. Μέτρια επίγευση (87/100).
• 2011 Ασπρολίθι Οινοφόρος Ροδίτης – Ελλάδα, Πελοπόννησος, Πάτρα
Πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Υπέροχη μεταλλικότητα, μύτη εσπεριδοειδών. Νόστιμο, με ξινά εσπεριδοειδή, λεμόνι, μεταλλικό ουρανίσκο. Μέτρια επίγευση (91 /100).
2011 Κτήμα Μερκούρη Ροδίτης Φολόη – Ελλάδα, Πελοπόννησος
Πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα με φυσαλίδες από δευτεροβάθμια ζύμωση. Ξινό λάιμ, μεταλλική μύτη. Ξινό λάιμ και όξινη γεύση μήλου στον ουρανίσκο. Μέτρια επίγευση συν 90 + πόντους (90/100).\
• 2011 Κεφαλονιά Συνεταιριστική Ρομπόλα Κεφαλληνίας – Ελλάδα
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Μύτη εσπεριδοειδών και ασβεστόλιθου. Ασβεστόλιθος, απαλή γεύση εσπεριδοειδών στον ουρανίσκο με μέτρια οξύτητα. Μέτρια επίγευση (88 /100).
2011 Μπριντζίκης Τινακτορόγος – Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ηλίας
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Φρέσκο, ξινό μήλο, ξινό αχλάδι στη μύτη. Νόστιμο, ξινό αχλάδι, πράσινο μήλο, μεταλλικός ουρανίσκος. Μέτρια επίγευση (91/100).
• 2011 Mediterra Οινοποιητική Βηλάνα Ξερολιθιά – Ελλάδα, Κρήτη, Ηράκλειο-Πεζά
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Συμπυκνωμένο, ξινό μήλο, ώριμο λεμόνι στη μύτη. Νόστιμο, ξινό λεμόνι, εσπεριδοειδή, μεταλλική γεύση στον ουρανίσκο. Μεσαίο τελείωμα (89/100).
Κτήμα Θεοδωρακάκου 2011 Κυδωνίτσα 300 – Ελλάδα, Πελοπόννησος, Λακωνία
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Δρυς, ξινό μήλο στη μύτη. Ξινό ροδάκινο στον ουρανίσκο. Αργή με μέτρια επίγευση (86 /100).



Λευκοί οίνοι- Μείγματα


Αμπελώνες Αντωνόπουλου 2011 Άδολη Γης – Ελλάδα, Πελοπόννησος, Πάτρα
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ελκυστικό, ξινό αχλάδι, μύτη εσπεριδοειδών. Νόστιμο, έτοιμο, ξινό αχλάδι, ξινό μήλο, μεταλλικός ουρανίσκος. Μέτρια επίγευση συν 91 πόντοι (μείγμα από Λαγόρθι, Ασπρούδες, Ροδίτη και Chardonnay) (91/100).
• Κτήμα Παυλίδη 2011 Θέμα, Λευκό Δράμα – Ελλάδα, Μακεδονία, Δράμα
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ξινό γκρέιπφρουτ στη μύτη. Ξινή γεύση γκρέιπφρουτ μέτρια οξύτητα. Μέτρια επίγευση (87/100).
2011 Château Nico Lazaridi Nico Lazaridi – Ελλάδα, Μακεδονία, Δράμα
Ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Λεμονόχορτο στη μύτη. Νόστιμο, ξινό γκρέιπφρουτ, λεμονόχορτο στον ουρανίσκο με βάθος. Μέτρια επίγευση (μείγμα από Sauvignon Blanc, Semillon και Ugni Blanc) (90/100).
2010 Βίβλια Χώρα Ovilos – Ελλάδα, Μακεδονία, Παγγαίο
Ανοιχτό λεμονί κίτρινο χρώμα. Αρωματικό, Semillon, με έλαια λεμονιού στη μύτη. Νόστιμο, μεταλλικό, γεύση από λεμόνι με εσπεριδοειδή και ξινή γεύση. Μέτρια επίγευση (μείγμα από Ασύρτικο και Semillon) (91/100).
2011 Φοίβος Manor Πανδρόσου – Ελλάδα, Ιόνιο, Κεφαλονιά
Πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Ελκυστικό, ώριμο λεμόνι, λουλουδάτη μύτη. Νόστιμο, ξινό αχλάδι, ώριμο λεμόνι και λουλουδάτο στον ουρανίσκο. Μέτρια επίγευση (μείγμα Μουσκάτ, Moschatella, Τσαούση και Βοστιλίδη) (90/100).



Ροζέ


2011 Κυρ-Γιάννη Ακακίες – Ελλάδα, Μακεδονία, Αμύνταιο
Σκούρο ροζ χρώμα. Συμπυκνωμένο, ξινό κόκκινο μούρο, ρόδι στη μύτη. Ξινό κόκκινο μούρο, ρόδι στον ουρανίσκο με μέτρια οξύτητα. Μέτρια επίγευση (90/100).
2011 Φοίβος Manor Αντίδοτο Ροζέ – Ελλάδα, Ιόνιο, Κεφαλονιά
Ανοιχτό ροζ χρώμα. Ξινό πορτοκάλι, εσπεριδοειδή στη μύτη. Ξινή φράουλα, και πορτοκάλι στον ουρανίσκο. Μέτρια επίγευση 88+ πόντοι (μείγμα Theiako, Vostilidi, Τσαούσι και Μοσχάτο) (88/100).
• Κτήμα Σπυρόπουλου 2011 Meliasto Ροζέ – Ελλάδα, Πελοπόννησος, Μαντινεία
Ανοιχτό πορτοκαλί ροζ χρώμα. Ροζ γκρέιπφρουτ, μεταλλική μύτη. Νόστιμο, ξινό ροζ γκρέιπφρουτ, ξινό λεμόνι, μεταλλικό στον ουρανίσκο. Μέτρια επίγευση (91/100).
Κόκκινα Κρασιά – Αγιωργίτικο
• 2007 Σκούρας Αγιωργίτικο Grande Cuvée - Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νεμέα
Σκούρο ρουμπινί χρώμα.Μυρωδάτο, στυφό κεράσι,άγριο βατόμουρο στη μύτη. Νόστιμο, στυφό κεράσι,άγριο βατόμουρο στον ουρανίσκο με γεύση βελανιδιάς. Χρειάζεται 2 χρόνια. Μέτρια επίγευση συν 91 + πόντους (91/100).
2009 Αγιωργίτικο Οινοποιεία Παπαντώνη Μηδέν Άγαν - Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νεμέα
Σκούρο κόκκινο χρώμα κερασιού. Αρωματικό, με αποξηραμένα μούρα, δρύ, λευκό πιπέρι στη μύτη. Ξινά κόκκινα φρούτα, ξινή σταφίδα, λευκό πιπέρι στον ουρανίσκο. Χρειάζεται 3 χρόνια. Μέτρια επίγευση (89/100).
2007 Κτήμα Γαία Αγιωργίτικο – Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νεμέα
Μέτριο σκούρο ρουμπινί χρώμα. Ξινό κεράσι, ώριμο βατόμουρο, μούρα στη μύτη. Νόστιμο, φρέσκο, με γεύση μούρων, ροδιού, ξινού βατόμουρου και μεταλλικό στον ουρανίσκο. Άμεση κατανάλωση. Μέτρια επίγευση συν 91/100).
• Κτήμα Παπαϊωάννου 2006 Αγιωργίτικο Παλιά Κλήματα – Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νεμέα
Μέτριο κόκκινο σκούρο βιολετί χρώμα. Αρώματα δυόσμου και βοτάνων, άρωμα σταφίδας στη μύτη. Μινθόλη, ελαφρά γεύση βοτάνων, όξινη γεύση σταφίδας στον ουρανίσκο. Μέτρια επίγευση (88/100).
2004 Κτήμα Νεμείον Αγιωργίτικο Ηγεμών (Sovereign) - Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νεμέα
Μέτριο κόκκινο σκούρο βιολετί χρώμα. Ελκυστικό, μοιάζει με το Rioja, με αποξηραμένα μούρα, αρώματα αμερικάνικης δρυός στη μύτη. Νόστιμο, ώριμο, με αποξηραμένα μούρα, μπαχαρικά, ξινά μούρα στον ουρανίσκο μούρο. Μέτρια επίγευση συν 91 + πόντοι (91/100).



Κόκκινα Κρασιά – Ξινόμαυρο


2008 Κυρ-Γιάννη Ξινόμαυρο Ράμνιστα – Ελλάδα, Μακεδονία, Νάουσα
Μέτριο κόκκινο σκούρο βιολετί χρώμα. Ελκυστικό, με ώριμα μούρα, κεράσι, βατόμουρο στη μύτη. Νόστιμο, με ξινό cassis, μπαχαρικά, κόκκινα μούρα στον ουρανίσκο. Χρειάζεται 5και πάνω χρόνια. Μέτρια επίγευση (91/100).
2001 Κυρ-Γιάννη Ξινόμαυρο Ράμνιστα – Ελλάδα, Μακεδονία, Νάουσα
Μέτριο σκούρο κόκκινο βιολετί χρώμα. Ελαφρώς αλμυρό, με ξινή σταφίδα, με κόκκινα μούρα στη μύτη. Νόστιμο, νεανικό, με ξινή σταφίδα, ξινά κόκκινα μούρα στον ουρανίσκο. Χρειάζεται 20-25 χρόνια. Μέτρια επίγευση συν 91/100).
2006 Τσάνταλη Ραψάνη Reserve – Ελλάδα, Θεσσαλία, Ραψάνη
Σκούρο κόκκινο βιολετί χρώμα. Αρώματα πράσινης ελιάς, ξινής σταφίδας στη μύτη. Έντονη πράσινη ελιά, ξινή σταφίδα στον ουρανίσκο με μέτρια οξύτητα. Χρειάζεται 4 χρόνια. Μέτρια επίγευση (μείγμα από Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό) (88/100).
• 2008 Θυμιόπουλοs Ξινόμαυρο Νάουσας Ουρανός – Ελλάδα, Μακεδονία, Νάουσα
Πολύ σκούρο ρουμπινί χρώμα. Συμπυκνωμένο, με ξινά κόκκινα φρούτα, ιβίσκο, ώριμα κόκκινα μούρα στη μύτη. Ξινά κόκκινα φρούτα, ξινό κεράσι, ιβίσκος, ρόδι στον ουρανίσκο. Χρειάζεται 2-3 χρόνια. Μέτρια επίγευση συν 90 + /100).
• Κτήμα Καρύδα 2007 Ξινόμαυρο – Ελλάδα, Μακεδονία, Νάουσα
Μέτριο κόκκινο σκούρο βιολετί χρώμα. Ελιές, ξινή σταφίδα, βότανα στη μύτη. Νόστιμο, ξινή σταφίδα, βότανα, πράσινης ελιά στον ουρανίσκο. Μέτρια επίγευση συν 87 + πόντοι (87/100).
2007 Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο Hedgehog - Ελλάδα, Μακεδονία, Αμύνταιο
Μέτριο κόκκινο σκούρο βιολετί χρώμα. Ξινά κόκκινα μούρα, ξινή σταφίδα στη μύτη. Ξινή σταφίδα, ξινά κόκκινα μούρα στον ουρανίσκο με μέτρια οξύτητα. Χρειάζεται 2-3 χρόνια. Μέτρια επίγευση (88/100).
2007 Μπουτάρη Grande Reserve Νάουσα – Ελλάδα, Μακεδονία, Νάουσα
Μέτριο κόκκινο βιολετί χρώμα. Ξινή σταφίδα, ελαιόλαδο στη μύτη. Ξινή σταφίδα, ελαιόλαδο στον ουρανίσκο με μέτρια οξύτητα. Χρειάζεται 3 χρόνια. Μέτρια επίγευση (87/100).
2007 Βογιατζής Ξινόμαυρο – Ελλάδα, Μακεδονία
Σκούρο κόκκινο βιολετί χρώμα. Ξινά κόκκινα μούρα, ξινό κεράσι στη μύτη. Ξινά κόκκινα μούρα, ξινό κεράσι στον ουρανίσκο. Χρειάζεται 1-2 χρόνια. Μέτρια επίγευση συν 87 + πόντοι (87/100).
• 2007 Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε. Ξινόμαυρο Αβέρωφ – Ελλάδα, Μακεδονία, Νάουσα
Μέτριο κόκκινο σκούρο βιολετί χρώμα. Ξινά κόκκινα φρούτα, ξινή σταφίδα, άρωμα κέδρου στη μύτη. Ξινά κόκκινα φρούτα, ξινή σταφίδα, κέδρος στον ουρανίσκο με μέτρια οξύτητα. Μέτρια επίγευση (86/100).



Κόκκινα Κρασιά – Άλλες ποικιλίες


2009 Λυραράκης Κοτσιφάλι – Ελλάδα, Κρήτη
Πολύ σκούρο κόκκινο βιολετί χρώμα. Ξινή σταφίδα, ξινά κόκινα μούρα στη μύτη. Ξινά κόκινα μούρα, κέδρος, ξινή σταφίδα στον ουρανίσκο. Χρειάζεται 2 και πάνω χρόνια. Μέτρια επίγευση (87/100).
2008 Κτήμα Θεοδωρακάκου Μαυρουδή 300 - Ελλάδα, Πελοπόννησος, Λακωνία
Μέτριο κόκκινο βιολετί χρώμα. Αποξηραμένα κόκκινα μούρα στη μύτη. Έντονο, ξινά κόκκινα μούρα, αποξηραμένα κόκκινα μούρα, ρόδι στον ουρανίσκο. Μέτρια επίγευση 87 + πόντοι (87/100),
• 2010 Κτήμα Πόρτο Καρράς Λημνιό – Ελλάδα, Μακεδονία, Σιθωνία, Πλαγιές Μελίτωνα
Σκούρο κόκκινο βιολετί χρώμα. Κέδρος, βότανα, αποξηραμένη σταφίδα στη μύτη. Ξινή σταφίδα, κέδρος, βότανα στον ουρανίσκο. Χρειάζεται 2 χρόνια. Μέτρια επίγευση (88/100).
2006 Κτήμα Μερκούρη Μαυροδάφνη – Ελλάδα, Πελοπόννησος, Vin de Pays des Letrinon
Πολύ σκούρο κόκκινο βιολετί χρώμα. Ωριμάζει, μανιτάρια, ξινή σταφίδα στη μύτη. Ωριμάζει, μανιτάρια, όξινη γεύση σταφίδας στον ουρανίσκο. Μέτρια επίγευση συν 87 + πόντοι (87/100).
• 2006 Κτήμα Χατζημιχάλη Cabernet Sauvignon Χατζημιχάλη Καπνιάς – Ελλάδα, Αττική, Κοιλάδα Αταλάντης
Αδιαφανές κόκκινο βιολετί χρώμα. Σίδηρος, ξινή σταφίδα, δέρμα στη μύτη. Μοιάζει με το Μπορντό, σίδερο, ξινή σταφίδα, δέρμα, ελιά στον ουρανίσκο. Μέτρια επίγευση (88/100).



Κόκκινα Κρασιά – μείγματα


2010 Mediterra Mirambelo- Ελλάδα, Κρήτη, Ηράκλειο-Πεζά
Πολύ σκούρο κόκκινο βιολετί χρώμα. Ξινά κόκκινα μούρα, αποξηραμένα κόκκινα μούρα, κέδρος στη μύτη. Ξινά κόκκινα μούρα, αποξηραμένα κόκκινα μούρα στον ουρανίσκο. Μέτρια επίγευση (μείγμα από Κοτσιφάλι και Syrah) (87/100).
Κτήμα Γεροβασιλείου 2007 Άβατον – Ελλάδα, Μακεδονία, Επανομή
Σκούρο κόκκινο βιολετί χρώμα. Ξινά δαμάσκηνα, σταφίδα στη μύτη. Νόστιμο, ξινή σταφίδα, ξινό δαμάσκηνο στον ουρανίσκο με μέτρια οξύτητα. Μέτρια επίγευση συν 88 + πόντοι (88/100).
2007 Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Οινότρια Γη – Ελλάδα, Μακεδονία, Δράμα
Σκούρο βιολετί κόκκινο χρώμα. Ξινά κόκκινα φρούτα, ξινή σταφίδα στη μύτη. Ωριμάζει, ξινά κόκκινα φρούτα, ξινή γεύση σταφίδας με αιχμηρές νότες. Μέτρια επίγευση (μείγμα Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο) (84/100).



Γλυκά Κρασιά


2006 Παρπαρούσης & Σία Ο.Ε. Μοσχάτο Ρίου Πατρών – Ελλάδα, Πελοπόννησος, Πάτρα
Μέτριο χρυσό χρώμα. Αρωματικό, με ξανθές σταφίδες, ψημένο ροδάκινο, λουλουδάτο στη μύτη. Σιροπιαστό, με ξανθές σταφίδες, γεύση ψημένου ροδάκινου με μια νότα βοτάνων και καλή οξύτητα. Μακριά επίγευση (91/100)
Κτήμα Μοντόφoλι 2004 - Ελλάδα
Μέτριο πορτοκαλί χρώμα με ρουμπινί λάμψεις. Ενδιαφέρον, ψημένο πορτοκαλί, και αμύγδαλο στη μύτη. Νόστιμο, ξινό κεράσι, ψημένο πορτοκαλί, ξινό πορτοκάλι στον ουρανίσκο. Μακριά επίγευση 91 + /100.
2003 Παρπαρούσης & Σία Ο.Ε. Μαυροδάφνη Μαυροδάφνη Πατρών Reserve – Ελλάδα, Πελοπόννησος, Αχαΐα
Ανοιχτό κόκκινο χρώμα. Λίγο οξειδωμένο, VA, οξειδωμένο μήλο, ξινό κεράσι στη μύτη. Αψύ, ξινό πορτοκάλι, ξινό κεράσι, ψητά σύκα, σύκο Newton, ξηροί καρποί στον ουρανίσκο. Μεσαία επίγευση (87 /100).
1990 Αργυρού Vinsanto - Ελλάδα, Αιγαίο, Σαντορίνη
Μέτριο καφέ χρώμα με κίτρινες λάμψεις. Αποξηραμένο σύκο, αποξηραμένα βερίκοκα, ξινό πορτοκάλι στη μύτη. Πλούσιο, πολύπλοκο, ψητά βερίκοκα, ξινό πορτοκάλι, ξηροί καρποί στον ουρανίσκο με μέτρια οξύτητα. Μακριά επίγευση (92/100)


Μετάφραση Κική Παναγιώτου



πηγή: http://www.krasiagr.com


2 σχόλια:

  1. Κώστα Λαζαρίδη Ροζε Ελλάδα

    Καλωσόρισες στο Wyhnez κρασια κατάστημα, Αγορά τα καλυτερα ροζε κρασια Ελλάδα. Προσφέρουμε μια επιμελημένη επιλογή κρασιών, Κώστα Λαζαρίδη Ροζε, Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά Κτήμα Παυλίδη Emphasis Ασσυρτικό σε Ελλάδα.

    to get more - https://wyhnez.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα Λαζαρίδη Ροζε Ελλάδα Καλωσόρισες στο wyhnez κρασια κατάστημα. Αγορά τα καλυτερα κρασια Ελλάδα. Προσφέρουμε μια επιμελημένη επιλογή κρασιών, Κώστα Λαζαρίδη Ροζέ, Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά Κτήμα Παυλίδη Emphasis Ασσυρτικό σε Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή