Για τον αρχαίο Έλληνα θεό της ιατρικής, Ασκληπιό, ένα φίδι τυλιγμένο σε ράβδο ήταν σύμβολο υγείας, για τους απόγονους του είναι απειλή! Αν και τα περισσότερα φίδια στη χώρα μας είναι ακίνδυνα και οι περιπτώσεις δαγκώματος ελάχιστες, οι περισσότεροι πανικοβάλλονται στη θέα τους και μόνο, πεπεισμένοι ότι κινδυνεύει η ζωή τους.
Αν όμως γνωρίσουμε καλύτερα τον «εχθρό» είναι σίγουρο πως θα μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά, γι' αυτό, ας δούμε πρώτα απ'όλα, που σταματάει ο μύθος και που ξεκινάει η πραγματικότητα.
- Από τα 22 είδη φιδιών που ζουν στη χώρα μας μόνο τα 7 είναι δηλητηριώδη και μόνο τα 5 (είδη οχιάς) είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.
- Δεν έχουν ακοή αλλά αισθάνονται τις δονήσεις του εδάφους και τους ήχους χαμηλών συχνοτήτων.
- Δεν μένουν ακίνητα ενεδρεύοντας, αντιθέτως φοβούνται πολύ τον άνθρωπο και φεύγουν μόλις τον αντιληφθούν.
- Δεν είναι φυτοφάγα αλλά σαρκοφάγα.
Η καθημερινή ζωή των φιδιών είναι απλή και χωρίζεται σε τέσσερα στάδια: Θερμορρύθμιση, αναζήτηση τροφής, ξεκούραση και αναπαραγωγή. Ένα φίδι θα «κουρνιάσει» στο κήπο μας ή γιατί βρήκε πηγή τροφής ή γιατί βρήκε κρυψώνα ξεκούρασης και αναπαραγωγής.
Τρέφονται με τρωκτικά και αρθρόποδα κι επειδή ζουν πολλά χρόνια, υπολογίζεται ότι ένα μόνο φίδι μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 1.000 τρωκτικά έως το τέλος της ζωής του. Συνυπολογίζοντας λοιπόν πως «ο εχθρός του εχθρού μου είναι δυο φορές φίλος μου», πριν καταφύγουμε σε μανιώδη εξόντωση, ας εξετάσουμε την περίπτωση της πρόληψης, δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον που θα τα αποτρέψει να εισέλθουν στο χώρο μας ως εξής:
- Περιορίζοντας τις εκτεθειμένες πηγές τροφής και νερού που μπορεί να έλκουν τρωκτικά και μεγάλα έντομα.
- Απαλλάσσοντας τον κήπο από μεγάλες πέτρες, σωρούς ξύλων ή οποιωνδήποτε αντικειμένων δημιουργούν σχισμές, τρύπες και κρυψώνες.
- Κόβοντας τα ψηλά χόρτα.
- Εφαρμόζοντας μεθόδους μυοκτονίας και απεντόμωσης από εξειδικευμένα συνεργεία.
- Κλαδεύοντας τις βάσεις των πυκνών θάμνων δημιουργώντας κενό από κάτω.
- Φράσσοντας όλες τις εξωτερικές τρύπες και σχισμές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν προσωρινό καταφύγιο από τα φίδια.
- Τέλος με την χρήση απωθητικών σκευασμάτων έντονης οσμής.
Αυτά τοποθετούνται στα ευαίσθητα σημεία που κυκλοφορούν τα φίδια εντός (μίγμα αιθέριων ελαίων, φυτικής προέλευσης) και περιμετρικά του χώρου (μίγμα κετόνων με αιθέρια έλαια σε κοκκώδη μορφή) από Απρίλιο-Σεπτέμβριο και ανά τρίμηνο.
Η χρήση θειαφιού, πετρελαίου και ναφθαλίνης είναι μέθοδοι χωρίς αποτελέσματα στην απώθηση των φιδιών και επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Tip
Τα φίδια τελευταίως, εκτός του προπατορικού, χρεώνονται κι άλλα αμαρτήματα... όμως οποιαδήποτε ομοιότητα με ανθρώπους, γεγονότα ή καταστάσεις είναι απλά συμπτωματική...
πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου