Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Αν οι Έλληνες κτηνίατροι δεν μπορούν ας αφήσουν τους ξένους να το κάνουν!

 



Στην ιστοσελίδα www.lamiareport.gr διαβάζουμε την απάντηση των κτηνιάτρων του Παραρτήματος Φθιώτιδας - Ευρυτανίας και Φωκίδας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου προς τους εκπροσώπους του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας, οι οποίοι τους απηύθυναν επιστολή ζητώντας κτηνίατροι από την Ελλάδα, να συμβάλλουν προσφέροντας δωρεάν τις υπηρεσίες για τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα με σκοπό τον περιορισμό του αδέσποτου πληθυσμού.


Τι λένε οι κτηνίατροι Φθιώτιδας - Ευρυτανίας και Φωκίδας


«Με λύπη μας διαπιστώσαμε πως τις τελευταίες μέρες γίνεται από το Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας και άλλους φορείς μια προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης εις βάρος μας, που προβάλετε από όλα τα μέσα ενημέρωσης.
Για να αποκαταστήσουμε λοιπόν την αλήθεια και μετά από Γενική Συνέλευση του τοπικού Παραρτήματος του Συλλόγου μας, την Πέμπτη 28.06.2012, σας ενημερώνουμε ότι:
Το έτος 2002 μετά από παρότρυνση του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου και του τότε Υπουργείου Γεωργίας, το Παράρτημά μας απευθύνθηκε στο Δήμο Λαμιέων κοινοποιώντας την πρόθεση των Συναδέλφων με έδρα τη Λαμία να αναλάβουν “ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ” τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων του Δήμου.
Ο Δήμαρχος κ. Κοτρωνιάς αποδέχθηκε την προσφορά μας και έτσι για τέσσερα-πέντε χρόνια γίνονταν από τα μέλη μας «ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ» οι στειρώσεις.
Μετά από αυτό το διάστημα και χωρίς να μας ενημερώσει, ο Δήμος Λαμιέων αποφάσισε να αναθέσει το έργο των στειρώσεων σε Κτηνίατρο, που προσελήφθηκε στο Δήμο με Σύμβαση.
Ο συνάδελφος Κτηνίατρος εργάζεται έκτοτε με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στο Δήμο Λαμιέων.
Ένας Κτηνίατρος θα μπορούσε στο οκτάωρό του να πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις στειρώσεις, έχοντας χρόνο και για τη περίθαλψη άλλων ασθενών ζώων και όποιες άλλες εργασίες.
Έτσι αν πολλαπλασιάσετε τον αριθμό τον ημερησίων στειρώσεων με τις εργάσιμες μέρες του έτους επί τη σειρά των προαναφερθέντων ετών, βλέπετε πως έχουν γίνει από τον Δήμο πάρα πολλές στειρώσεις σε αδέσποτα τα τελευταία χρόνια.
Εν κατακλείδι οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, πως ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ μη στειρωμένα αδέσποτα ζώα στη Λαμία σίγουρα δεν ευθύνονται για αυτό οι Κτηνίατροι της πόλης μας, μιας και εμπράκτως έχουν αποδείξει τόσο τη φιλοζωία τους όσο και την αφοσίωσή τους στη δεοντολογία της επιστήμης που υπηρετούν με τις στειρώσεις που έγιναν “ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ”.
Όλα αυτά τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας και είναι απορίας άξιο πως και προπάντων γιατί προέβη στις γνωστές ανακοινώσεις του, παρουσιάζοντας τους Κτηνιάτρους της πόλης μας με ένα πρόσωπο που όχι μόνο δεν μας ταιριάζει αλλά φτάνει και στα όρια της συκοφαντίας».


Τι ΔΕΝ λένε οι κτηνίατροι


Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου στην Φθιώτιδα - Ευρυτανία και Φωκίδα στην επιστολή αυτή, δεν λένε τίποτα για την «ταμπακέρα».
Αναφέρονται στο μακρινό παρελθόν και στις στειρώσεις, που είχαν πραγματοποιήσει από το 2002 μέχρι το 2006 και για τις οποίες πληρώνονταν με 80 ευρώ για κάθε επέμβαση σε κάθε θηλυκό ζώο, που χειρουργούσαν.
Στην επιστολή αυτή ξέχασαν, να αναφέρουν, ότι ο κτηνίατρος, που έχει σύμβαση με τον Δήμο Λαμιέων από φέτος δεν έχει ωράριο!
Μάλλον δεν γνωρίζουν ότι ο κτηνίατρος, που είναι συμβεβλημένος με τον Δήμο Λαμιέων, ΔΕΝ πηγαίνει κάθε μέρα στο Κυνοκομείο και ΔΕΝ κάνει όχι τρεις στειρώσεις την ημέρα, αλλά είναι ζήτημα αν κάνει τρεις στειρώσεις θηλυκών ζώων τον μήνα.
Πριν το 2012 ο συγκεκριμένος κτηνίατρος ΔΕΝ είχε σύμβαση με τον Δήμο Λαμιέων, αλλά πληρώνονταν για την παροχή των υπηρεσιών του, όποτε πήγαινε στο κυνοκομείο.
Μάλιστα μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας λένε, ότι οι στειρώσεις - που πραγματοποίησε και τότε - ήταν μετρημένες στα δάχτυλα και αυτές γίνονταν μόνο, όταν οι εθελοντές του συγκεκριμένου συλλόγου και όχι οι δημοτικοί υπάλληλοι μετέφεραν τα ζώα στο κτηνιατρείο του.


Ο εθελοντισμός είναι η μόνη λύση


Ακόμα και ένα παιδί, που ζει στην Ελλάδα, και βλέπει παντού σκυλάκια και γατάκια, να γεννιούνται, να πετιούνται, να περιφέρονται, μπορεί, να καταλάβει, ότι όσες στειρώσεις και να έγιναν κάποτε αφιλοκερδώς ή επ’ αμοιβή δεν επαρκούν!
Τα αδέσποτα ζώα πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, γεννούν διαρκώς…
Αυτό δεν χρειάζεται καν να είσαι φοιτητής της Κτηνιατρικής Σχολής, για να το καταλάβεις. Ο τεράστιος όγκος των αδέσποτων ζώων παντού στην Ελλάδα δεν γίνεται, να περιοριστεί με άλλον τρόπο.
Πρόκειται για μείζονος σημασίας κοινωνικό και ηθικό ζήτημα, γιατί καθώς τα ζώα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, είτε πεθαίνουν από ασιτία, είτε πέφτουν στα χέρια εγκληματιών, που τα βασανίζουν και εκτονώνονται πάνω τους.
Τα παραδείγματα είναι άπειρα και τα δημοσιεύουμε καθημερινά! Ο μαζικός εγκλεισμός των ζώων και απαγορεύεται και δεν είναι λύση, γιατί κανείς δήμος δεν μπορεί να αντέξει ούτε αυτό δηλαδή τη συντήρηση ενός πληθυσμού ζώων, που αυξάνεται ραγδαία.
Η μόνη ηθικά και νομικά αποδεχτή μέθοδος είναι οι στειρώσεις, που πρέπει να γίνονται από επιστήμονες κτηνιάτρους!


Αν δεν μπορείς να βοηθήσεις τουλάχιστον μη βάζεις εμπόδια!


Η οικονομική κατάσταση όλων δηλαδή και των φορέων των ιδιωτών και των κτηνιάτρων και των εθελοντών – μελών των φιλοζωικών σωματείων και των φιλόζωων και των δήμων είναι εξαιρετικά δύσκολη και κανείς αυτό δεν το παραβλέπει.
Αν ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος δεν μπορεί, να παραβλέψει τα συμφέροντα της συντεχνίας του, αν δεν μπορεί να προσφέρει κοινωνικό έργο για το καλό των ζώων και όχι των δήμων, ας το ξεκαθαρίσει.
Κάθε κτηνίατρος, που εργάζεται στην Ελλάδα έχει δικαίωμα, να αρνηθεί, να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του στα αδέσποτα (πραγματοποιώντας έναν συγκεκριμένο αριθμό επεμβάσεων).
Αν δεν μπορεί, να το αντέξει οικονομικά αυτό είναι κατανοητό.
Όπως απολύτως κατανοητό είναι το γεγονός, ότι δεκάδες κτηνίατροι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, αφού περιμένουν για χρόνια να πληρωθούν από τους δήμους με τους οποίους συνεργάστηκαν για δουλειά, που έχουν ήδη κάνει.
Η εθελοντική προσφορά εργασίας δεν είναι υποχρεωτική, όποιος θέλει συμμετέχει, όποιος αντέχει, προσφέρει!
Όμως ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ας σταματήσει – αν δεν μπορεί, να βοηθήσει – να βάζει εμπόδια και τρικλοποδιές σε εκείνους, που αντέχουν οικονομικά, και θέλουν να προσφέρουν ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ τις υπηρεσίες τους, δηλαδή στους κτηνιάτρους (μέλη κτηνιατρικών και φιλοζωικών συλλόγων του εξωτερικού), που έρχονται στη χώρα μας, για να προσφέρουν τη δουλειά τους, ώστε να βοηθήσουν τα ίδια τα ζώα!
Άλλωστε ο νόμος και το προβλέπει και το επιτρέπει!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου