Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Ευεργετική και για το περιβάλλον η ελαιοκαλλιέργεια

 
 
Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα μπορούσε να απορροφήσει τις εκπομπές CO2 μιας πόλης με το μέγεθος του Χονγκ Κονγκ.
 
Η παραγωγή ελαιολάδου είναι γενικά ευεργετική: δεν είναι μόνο καλό για την υγεία αλλά και για το περιβάλλον. Οι προσωρινές επιστημονικές μελέτες που διεξήχθησαν από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΟΕ) δείχνουν ότι ένα εκτάριο ελαιόδεντρων ακυρώνει το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα ενός ατόμου.

Η παραγωγή ενός λίτρου ελαιολάδου συλλέγει 10,64 kg ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα μπορούσε να απορροφήσει τις εκπομπές μιας πόλης με περισσότερους από 7 εκατομμύρια κατοίκους, όπως το Χονγκ Κονγκ.

Αυτά τα προσωρινά στοιχεία παρασχέθηκαν από τη ΔΟΕ στην έκθεση SOL & Agrifood που πραγματοποιήθηκε στη Βερόνα. "Αυτά τα δεδομένα δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα και έχουν επαληθευτεί από τη ΔΟΕ", δήλωσε εκ νέου ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Αμπντελάτιφ Γκέντιρα.

"Μπορούμε, ωστόσο, να επιβεβαιώσουμε ότι η παραγωγή ελαιολάδου είναι ευεργετική για το περιβάλλον, δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η ελιά είναι το δέντρο με τη μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης ατμοσφαιρικού CO2".

Από το 2012, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει μελετήσει το φαινόμενο της παραγωγής CO2 σε σχέση με την παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως. Συνολικά, έχουν αναλυθεί 132 τοποθεσίες σε 13 χώρες.

Εξετάζονται τέσσερις μακροσκοπικές περιοχές: οι περιοχές της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου και η Νότια και Βόρεια Αμερική. Τρεις ευρωπαϊκές χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 67% της παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως: με την Ισπανία να ηγείται, ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Οι τρεις αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν το 48% της παγκόσμιας έκτασης ελιάς.

Οι προσωρινές μελέτες που εξετάζονται λαμβάνουν υπόψη τη φύση του εδάφους, την άρδευση, τη χρήση ενέργειας για άρδευση και το κατά πόσο οι οπωρώνες είναι παραδοσιακοί, εντατικοί ή υπερβολικά εντατικοί.



πηγή: https://www.neapaseges.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου