Κυριακή, 22 Απριλίου 2018

Η «χαμένη» ευκαιρία για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αλεξανδρούπολης


 
Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α. για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αλεξανδρούπολης
 
Η αρχόμενη προεκλογική περίοδος «αναγκάζει» την δημοτική αρχή και τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη, να ξεκινήσουν εσπευσμένα διάφορα έργα τα οποία θα «σημαδέψουν» με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, το μέλλον αυτής της πόλης.

Ύστερα από το πρώτο συγχρηματοδοτούμενο (η δημοπρασία του οποίου είναι σε εξέλιξη) έργο για την κατασκευή ποδηλατόδρομου κατά μήκος όλης της παραλίας με αποτέλεσμα την μείωση της οδού Απολλωνιάδος και της Βασ. Αλεξάνδρου κατά 2,85 μ. και την μονοδρόμηση αυτής, σειρά έχει η επιχειρούμενη ανάπλαση της περιοχής της δυτικής χερσαίας ζώνης του Λιμένα - κάτω από τον Φάρο (από το κτίριο των Ναυτοπροσκόπων μέχρι και το εκκλησάκι του Άγίου Εύπλου). Ένα έργο προϋπολογισμού 2.300.000 €, που περιλαμβάνει δύο ανοιχτά γήπεδα beach volley, ένα γήπεδο handball, καθώς και ένα χώρο για skateboard. Επίσης μια παιδική χαρά, ποδηλατόδρομο και διαδρόμους για τρέξιμο και περπάτημα.
 
Η μελέτη αυτή η οποία δεν είναι «προϊόν» κάποιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, συντάχθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου κατ' εντολή του κ. Λαμπάκη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους παρακείμενους χώρους του Λούνα Παρκ και του πάρκινγκ.

Κυρίως όμως είναι εντελώς ασύνδετη και αποσπασματική ως προς τον σχεδιασμό, τις χρήσεις και την τελική της διαμόρφωση, σε σχέση με το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο από την «στροφή του Εγνατία» μέχρι την «Αργώ», την παραλιακή οδό, καθώς και την μελλοντική δημιουργία Μαρίνας τουριστικών σκαφών στην ίδια περιοχή. Θυμίζουμε πως όλη η έκταση αυτή συνεχίζει (αδικαιολόγητα) να ανήκει κατά κυριότητα στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης - ΤΑΙΠΕΔ και έχει μισθωθεί από την δημοτική αρχή με προγραμματική σύμβαση παραχώρησης για 13 χρόνια!
 
 
Από την πρώτη στιγμή η δημοτική παράταξη «ΑΝΑ.Σ.Α.», είχε εκφράσει δημόσια τις επιφυλάξεις της για την τελική στόχευση και την επάρκεια αυτής της ανάπλασης.

Εξάλλου αντίστοιχο αποτυχημένο παράδειγμα υλοποιήθηκε και την δεκαετία του '90, τα κουφάρια της οποίας ρυπαίνουν αισθητικά και κυριολεκτικά την "βιτρίνα" της Αλεξανδρούπολης.

Χαρακτηριστικές και οι πρόσφατες επισημάνσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Έβρου, σύμφωνα με τις οποίες είναι βέβαιο ότι µε τις αποσπασματικές µεθοδολογίες χειρισμών και σχεδιασμού του Δήμου, υποθηκεύεται η συνολική ανάπλαση του παραλιακού µετώπου της πόλης και εύκολα µια µοναδική ευκαιρία για την πόλη θα µετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Έβρου επιμένει σταθερά στην διεξαγωγή πανελλήνιων ή ακόμη και διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για ζητήματα όπως το παραλιακό μέτωπο της πόλης και την αυτονόητη δέσμευση της εκάστοτε µελλοντικής δηµοτικής αρχής για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων τους. Τα δεδομένα - παράµετροι - προδιαγραφές των διαγωνισμών είναι αντικείμενο της συνεργασίας των πολιτών, του επιστημονικού δυναμικού διαφορετικών ειδικοτήτων µελετητών και των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, µέχρι εκεί όμως. Στη συνέχεια το λόγο έχουν οι ειδικοί, εξασφαλίζοντας την αρτιότητα της ποιότητας της επιλεγμένης µελέτης µέσω του διαγωνισμού!

Ήδη σε αυτή την διαδικασία έχουν µπεί αρκετές πόλεις της Ελλάδας, µε πρόδρομους τα Χανιά και την Πάτρα, ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης.
 
Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΝΑ.Σ.Α.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου