Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Έκδοση. «Το Α΄ Κοιμητήριο της Αθήνας, Οδηγός των Μνημείων και της Ιστορίας του»

 
 
Η νέα έκδοση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού
 
Μετά από πολυετείς και επίμονες προσπάθειες της αρχαιολόγου και μέλους του ΣΑΚ Ιλεάνας Σιώρη, το βιβλίο «Το Α΄ Κοιμητήριο της Αθήνας, Οδηγός των Μνημείων και της Ιστορίας του» εκδόθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΟΛΚΟΣ. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2007, τα κείμενα υπογράφουν η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη και η αρχιτέκτων Μαρία Δανιήλ, ενώ τη φωτογράφηση των μνημείων και του χώρου έκανε ο αρχιτέκτων-φωτογράφος Γιώργης Γερόλυμπος.

Ο Οδηγός φιλοδοξεί να προβάλει τα μνημεία και τους δημιουργούς τους και να αναδείξει το σημαντικότερο Κοιμητήριο της χώρας, το οποίο – ως ένας υπέροχος κήπος στην καρδιά της Αθήνας – μπορεί να καταστεί τόπος έλξης επισκεπτών κατά τα πρότυπα άλλων σημαντικών Κοιμητηρίων στην Ευρώπη.

Αν και από τα τέλη του 20ου αι. έχουν εκδοθεί λευκώματα για τα μνημεία του Α΄ Νεκροταφείου, έλειπε ένας πραγματικός Οδηγός που θα βοηθούσε τον επισκέπτη να περιηγηθεί στον χώρο και να γνωρίσει τα μνημεία και την ιστορία του. Αυτό το κενό καλύπτει η παρούσα έκδοση. Ο Οδηγός:

- παρουσιάζει συνοπτικά την ιστορία του Κοιμητηρίου
- περιλαμβάνει: κατάλογο των σημαντικότερων τύπων ταφικών μνημείων, αλφαβητικό ευρετήριο και χάρτες
- προβάλλει μνημεία ιδιαίτερης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας, τα οποία είναι συνδεδεμένα με σπουδαίους αγωνιστές, πολιτικούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες και λογοτέχνες.

Ο Οδηγός έχει τυπωθεί σε 2.000 αντίτυπα στην ελληνική γλώσσα και 1.000 στην αγγλική και θα πωλείται σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και στα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (Τριπόδων 28, Πλάκα) προς 18 €.



πηγή: http://www.ellet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου