Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ζωντανή σύνδεση με τη φωλιά ενός από τα πιο απειλούμενα είδη αετών για πρώτη φορά στην Ελλάδα

 
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
 
Τη δυνατότητα καθημερινής ζωντανής σύνδεσης με τη φωλιά ενός από τα πιο απειλούμενα είδη αετών στην Ελλάδα δίνει για πρώτη φορά εδώ και λίγες μέρες η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με την υποστήριξη της ΠΑΕ ΑΕΚ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προστασίας των Απειλούμενων Αετών της Ελλάδας που υλοποιούν οι δύο φορείς από το 2014.

Η σύνδεση πραγματοποιείται μέσω ειδικής καμουφλαρισμένης κάμερας, που τοποθετήθηκε στις 20 Ιουνίου σε επιλεγμένη φωλιά Χρυσαετού (Aquila chrysaetos) μεταξύ Ξάνθης και Καβάλας, η οποία δεν προκαλεί όχληση στα πουλιά και μεταδίδει την εικόνα μέσω 3G, καθημερινά 09:00-13:00. Η παρακολούθηση της φωλιάς ξεκίνησε τέλη Απριλίου, οπότε και εντοπίστηκε για πρώτη φορά νεοσσός μόλις λίγων ημερών, στον οποίο μετέπειτα τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός από την Ορνιθολογική.

Τελευταία φορά που παρατηρήθηκε ο νεοσσός με τους γονείς του στη φωλιά ήταν στις 30 Ιουνίου, οπότε και έκανε την πρώτη του πτήση. Η οικογένεια παραμένει ωστόσο στην ευρύτερη περιοχή της φωλιάς, όπου οι γονείς συνεχίζουν το τάισμα του νεοσσού, υπό την παρακολούθηση των ερευνητών της Ορνιθολογικής.

Ο Χρυσαετός τρέφεται κυρίως με χελώνες και φίδια. Διατηρεί ακόμη αξιόλογους πληθυσμούς στη Βόρεια Ελλάδα, σε πείσμα όλων των αρνητικών παραγόντων που έχουν οδηγήσει όλα τα άλλα μεγάλα αρπακτικά πουλιά της χώρας (γύπες, μεγάλους αετούς) στο χείλος της εξαφάνισης. Απειλείται ιδιαίτερα από την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, με τουλάχιστον έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα δηλητηρίασης μόνο κατά την τελευταία τριετία στη Βόρεια Ελλάδα, την επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στους χώρους όπου φωλιάζει και τρέφεται (π.χ. διανοίξεις δρόμων, εξορύξεις κ.λπ.) και την ηλεκτροπληξία σε γραμμές μεταφοράς ρεύματος.

Όπως συμβαίνει με όλα τα μεγάλα αρπακτικά πουλιά, οι αναπαραγωγικοί ρυθμοί του είδους είναι αργοί και ο νεοσσός παραμένει στη φωλιά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνολικά, ο χρόνος από την προετοιμασία της φωλιάς από τους γονείς έως την πρώτη πτήση του νεοσσού μπορεί να διαρκέσει έως και 5 μήνες.

Δείτε video από την εγκατάσταση της κάμερας:
http://www.meteocam.gr/ornithologiki/ornithologiki-installation.mp4
Δείτε video από τη φωλιά: https://www.youtube.com/watch?v=8RiJO08Bpbo
Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=79549&sID=375.


πηγή: http://www.ornithologiki.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου