Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Εχθροί και ασθένειες του κολοκυθιού

 
11
 
Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι στους νομούς Μαγνησίας, Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας και στις περιοχές όπου καλλιεργείται η κολοκυθιά υπάρχουν οι παρακάτω εχθροί και ασθένειες.
 
 
ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Pseudoperonospora cubensis)
 
Διαπιστώσεις: Την είσοδό του έκανε ο περονόσπορος στις υπαίθριες καλλιέργειες με κολοκυθιές μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις.

Συστάσεις: 1) Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων από τα φυτά. 2) Ψεκασμός των φυτών μόνο μετά την διαπίστωση του παθογόνου με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.
 
 
ΩΪΔΙΟ
 
Είναι ασθένεια πού προκαλείται από τους μύκητες Leveillula tayrica, Erysiphe cichoracearu και Sphaerotheca fuliginea.

Συμπτώματα: Εμφάνιση μικρών, λευκών κηλίδων στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς, με χαρακτηριστικές αλευρώδεις εξανθήσεις.

Συνθήκες ανάπτυξης: Ο μύκητας είναι υποχρεωτικό παράσιτο, διαχειμάζει πάνω σε ζωντανά φυτά (καλλιεργούμενα ή ζιζάνια), από τα οποία προέρχονται οι αρχικές μολύνσεις. Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10-30 0C (άριστη θερμοκρασία 25-26 0C) και υγρασία 55-75%. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του.

Καταπολέμηση: 1) Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων από τα φυτά. 2) Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως trifloxystrobin, tebuconazole, Kresoxim–methyl, pyraclostrobin, copper oxychloride κ.α.. Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.

Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.
 
 
ΘΡΙΠΑΣ (Thrips tabaci, Frankliniela occidentalis κ.α.)

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και είναι φορέας ιώσεων.

Συστάσεις: Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της κολοκυθιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email:
fyto12@otenet.gr.
 
Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for–farmer-2/agricultural–warnings.

Ο Προϊστάμενος Τμήματος α.α.
Δημήτριος Λύκας
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου