Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Από νεροχελίδονα... πάμε καλά!

 
 
Μια καλή χρονιά είναι η φετινή για τα νεροχελίδονα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, καθώς το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης κατέγραψε αυξημένη παρουσία και αναπαραγωγική επιτυχία στην περιοχή της Αλυκής Κίτρους και στους παράκτιους υγροτόπους του Κορινού.

«Εκτιμούμε ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν πάνω από σαράντα ζευγάρια νεροχελίδονα, ενώ επιβεβαιώθηκε και η αναπαραγωγική τους επιτυχία, αφού καταγράψαμε πάνω από δέκα νεοσσούς», αναφέρει η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα, Εύα Κατράνα.

Το νεροχελίδονο είναι «είδος χαρακτηρισμού» για την περιοχή, δηλαδή ένα από τα είδη εξαιτίας των οποίων κηρύχθηκε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000. H περιοχή μας φιλοξενεί περισσότερο από το 1% του αναπαραγόμενου πληθυσμού στην Ευρώπη. Είναι παρυδάτιο, μεταναστευτικό είδος που ξεχειμωνιάζει στη τροπική Αφρική. Στην Ελλάδα έρχεται τα καλοκαίρια για να φωλιάσει.

Οι αλοφυτικές εκτάσεις στη νότια πλευρά της λιμνοθάλασσας Αλυκής Κίτρους και το δέλτα του Αλιάκμονα φιλοξενούν τα περισσότερα αναπαραγόμενα ζευγάρια στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Κάποιες χρονιές έχουν καταγραφεί έως και εκατό ζευγάρια. Φέτος, παρατηρείται σημαντική αύξηση των ζευγαριών και στον Κορινό, στην περιοχή όπου σχεδιάζεται η δημιουργία του παραθεριστικτικού οικισμού «Ολυμπιάδα».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου