Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Flora of Greece web – Ιστότοπος για την ελληνική χλωρίδα

 
 
Ο ιστότοπος Flora of Greece web είναι πλέον έτοιμος στην 1η έκδοσή του, ως αποτέλεσμα συνεργασίας της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας με τον Βοτανικό Κήπο και Βοτανικό Μουσείο του Βερολίνου και με τον συντονισμό από ομάδα επιστημόνων στους παραπάνω οργανισμούς και στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Φυτών, Εργαστήριο Βοτανικής).

Σύνδεσμος:
http://portal.cybertaxonomy.org/flora–greece/content

Μέσω αυτού του ιστότοπου η τυπωμένη έκδοση του βιβλίου για τα Αγγειόσπερμα της Ελλάδας (Dimopoulos et al., 2013) και το συμπλήρωμα της έκδοσης (Dimopoulos et al., 2016) παρέχονται ελεύθερα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται και εργάζονται για την έρευνα και την προστασία της φυτοποικιλότητας της χώρας μας. Στην πρώτη αυτή έκδοση (version 1, Ιούνιος 2017) του διαδικτυακού τόπου της Flora of Greece, στο πλαίσιο της πλατφόρμας EDIT, δεν περιλαμβάνονται οι ταξινομικές και οι χλωριδικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2013 (δηλ. 2013-2017). Αυτές οι νέες πληροφορίες θα ληφθούν υπόψη και θα ενσωματωθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017.

Καταβλήθηκαν ιδιαίτερες προσπάθειες και έγινε δυνατό ο ιστότοπος να είναι εξίσου προσβάσιμος και μέσω κινητών συσκευών (smartphones και tablet), ώστε τα δεδομένα να μπορούν να χρησιμοποιούνται παντού (εφόσον υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο). Μέσω της επιλογής «
Contribute» στο μενού του ιστότοπου δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παράσχει στην επιστημονική ομάδα του δικτυακού τόπου της Flora of Greece στοιχεία σχετικά με την παρουσία φυτικών taxa νέων για την Ελλάδα ή για συγκεκριμένες περιφέρειες, καθώς και φωτογραφίες ακολουθώντας τις συγκεκριμένες οδηγίες.

Η ομάδα επιστημόνων του Flora of Greece web δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα αυτού του ηλεκτρονικού εργαλείου, το οποίο αποτελεί ωστόσο ένα ενδιάμεσο στάδιο στην πορεία υλοποίησης του έργου που ξεκίνησε πρόσφατα (the Flora of Greece project). Ο πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, ευχαριστεί πολύ όλους όσους έχουν συμβάλει μέχρι αυτό το στάδιο, όλους όσους θα χρησιμοποιήσουν το εργαλείο αυτό και όλους όσους που θα συμβάλουν με φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για νέες χλωριδικές καταγραφές.

Πληροφορίες:
http://www.hbs.gr .
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου