Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Βόλος. Επένδυση 10 εκατ. ευρώ στην κίτρινη αποθήκη

 
 
Η Κίτρινη αποθήκη είναι ένα μεσοπολεμικό κτίριο το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μέσω της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου, το «Technopolis Ιάσων – Innovation Hot Spot», ως ένα νέο μικρό οικοσύστημα, θα φιλοξενεί βασικές υποδομές που επιτρέπουν τον ερευνητικό πειραματισμό, τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε επιστήμονες και επιχειρήσεις, τη λειτουργία θερμοκοιτίδων για νέες επιχειρήσεις και εταιρείες έντασης γνώσης, καθώς και τη δικτύωση με ερευνητικά και παραγωγικά σχήματα. Τμήμα του ισογείου και του υπογείου θα μετατραπούν σε χώρο έκθεσης και μνήμης για την ιστορία του κτιρίου με έμφαση στη χρήση του καπνού που χαρακτήρισε την τοπική οικονομία για δεκαετίες, καθώς και στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής 1941-1944, που χρησιμοποιήθηκε ως χώρος φυλακής, βασανιστηρίων και εκτελέσεων. Την απόφαση για την ένταξη της πρότασης του Π.Θ. στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

«Όταν προσπαθείς, έχεις όραμα και πρόταση, τα καταφέρνεις. Η Κίτρινη Αποθήκη, καλείται να διαδραματίσει ένα νέο ιστορικό ρόλο, φιλοξενώντας δραστηριότητες αιχμής και αποτελώντας θερμοκοιτίδα καινοτομίας, νέας γνώσης που θα συνδέεται με την αγορά εργασίας», ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος.
Ήδη, για την αποκατάσταση του κτιρίου έχει εκπονηθεί πλήρης μελέτη και έχει αποκτηθεί οικοδομική άδεια, η οποία περιλαμβάνει και μουσείο για τους ήρωες που βασανίσθηκαν και εκτελέσθηκαν στον χώρο αυτό. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ.
Ήδη, ο κ. Πετράκος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η δημοπράτηση του έργου.
 
 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΤΡΙΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ
 
Η Κίτρινη Αποθήκη, εμβαδού 7,500 τ.μ., κατασκευάσθηκε λίγο μετά το 1930, με σχέδια που είχαν συνταχθεί το 1926 από την εταιρεία καπνών «AMERICA TOBACCO» για να χρησιμοποιηθεί ως καπναποθήκη, και αργότερα περιήλθε στην ΣΕΚΕ. Στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής (1941-44), χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και στο κτίριο φυλακίσθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν Έλληνες πατριώτες από τους Ναζί. Στα υπόγεια του κτιρίου υπάρχουν ακόμη οι ειδικοί χώροι βασανιστηρίων και εκτελέσεων. Ο Δήμος Βόλου, τιμής ένεκεν, εντοίχισε το 1984 αναμνηστική πλάκα σε μία από τις γωνίες του κτιρίου. Το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΔΙΛΑΠ/Γ/2500/62661/18-11-93, ΦΕΚ 916/ΤΒ/21-12-93.


πηγή: https://volospelionmagnesia.blogspot.gr/ .

ΥΓ. "natura HELLAS". Εμείς να συμπληρώσουμε ότι ο Βόλος για χρόνια επενδύει σ' αυτήν την πολιτική, δηλαδή της διατήρησης παλαιών, ιστορικών και σημαντικών αρχιτεκτονικά κτιρίων. Πράγματι, μέσα από αυτή την απόφαση σφραγίζεται για ακόμη μια φορά η άποψη ότι ο Βόλος είναι πρωτοπόρος στην επαναχρησιμοποίηση και τη διατήρηση παλαιών κτιρίων. Η ιστορική μνήμη, η πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά και γιατί όχι ο ειδικός τουρισμός που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από αυτόν τον πλούτο των παλαιών κτιρίων, είναι στα θετικά της πολιτικής που ακολουθήθηκε από την πόλη τα τελευταία 40 χρόνια. Ο Δήμος Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι οι αρχές της πόλης που διατηρούν στην κατοχή τους ένα μεγάλο αριθμό τέτοιων κυρίως παλαιών βιομηχανικών κτιρίων (δείτε ένα κείμενο του αρχιτέκτονα Αδαμάκη στον σύνδεσμο: http://www.monumenta.org/article.php?IssueID=5&ArticleID=437&CategoryID=3&lang=gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου