Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

Οι πελαργοί των Ιωαννίνων… Πόσοι είναι και που..

 
apelio4
 
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (Φ.Δ.Λ.Π.) ολοκλήρωσε την ετήσια απογραφή των πελαργών για το έτος 2017 στα όρια της περιοχής ευθύνης του.

Ο πελαργός ή λελέκι είναι είδος συνυφασμένο με την παρουσία του ανθρώπου, καθώς φωλιάζει κοντά σε οικισμούς, σε περιοχές που γειτονεύουν με υγροτόπους, λιβάδια και καλλιέργειες.

Στην Ήπειρο οι λευκοί πελαργοί φτάνουν στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου και αναχωρούν συνήθως στα μέσα Αυγούστου. Η απογραφή των πελαργών για το έτος 2017, έγινε με βάση τη μεθοδολογία που καθορίζει η Διεθνής Επιτροπή για την Απογραφή Λευκού Πελαργού, με απευθείας παρατήρηση και καταγραφή των φωλιών και των ζευγαριών. 
 
apelio3
 
Η απογραφή διεξήχθη τον Ιούνιο του 2017. Στόχος της απογραφής των λευκών πελαργών από το Φορέα Διαχείρισης είναι να καταγραφεί στην περιοχή ευθύνης του Φ.Δ.Λ.Π. ο αριθμός και η θέση των φωλιών με ή χωρίς πελαργούς, ενώ όπου υπάρχουν νεοσσοί καταγράφεται ο ακριβής αριθμός αυτών, καθώς και τα αναπαραγωγικά ζευγάρια. Κατά την παρακολούθηση συλλέγονται στοιχεία από κατοίκους των περιοχών σχετικά με το ιστορικό των φωλιών που υπάρχει στην περιοχή τους. Απώτερος σκοπός είναι βέβαια η ανάδειξη της διαχρονικής τάσης του πληθυσμού.

Όπως φαίνεται σε σύγκριση με την απογραφή του 2014 -έτος στο οποίο πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη 10ετής καταγραφή, το 2017 καταγράφηκαν 11 αναπαραγόμενα ζευγάρια, και 28 νεοσσοί.
 
Όσον αφορά στο είδος των φωλιών σε σύγκριση με το 2014, παρατηρείται αυξητική τάση των τεχνητών φωλιών με πελαργούς αλλά και των φυσικών φωλιών σε ηλεκτρικούς στύλους, που πρέπει να επιβεβαιωθεί τα επόμενα χρόνια. Επίσης, παρουσιάζεται μια μικρή μείωση των φωλιών σε εκκλησίες γεγονός που μπορεί να οφείλεται και σε ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Από την καταγραφή προκύπτει ότι οι φωλιές με 2 και 4 νεοσσούς ήταν περισσότερες το 2017, ενώ φωλιές με έναν και πέντε νεοσσούς δεν παρατηρήθηκαν το 2017. Φωλιές με έξι νεοσσούς δεν παρατηρήθηκαν, όπως και το 2014.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νεοσσών σε τεχνητή φωλιά ήταν τέσσερεις νεοσσοί, ενώ αντίστοιχα σε φυσικές φωλιές ήταν τρείς νεοσσοί. Μοναδική φωλιά στην πόλη των Ιωαννίνων αυτή που βρίσκεται στον μιναρέ του τζαμιού της Καλούτσιανης. Πρώτη φωλιά που κατοικήθηκε φέτος από πελαργούς είναι η φωλιά της Μπάφρας.
 
apelio5
 
Οι φωλιές των πελαργών εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές με έντονη κίνηση και δραστηριότητα ανθρώπων όπως οι πλατείες των χωριών τα οποία βρίσκονται κοντά σε περιοχές τροφοληψίας τους (κάμποι και υγρότοποι).
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφηκε και ένα ζευγάρι μαυροπελαργών στην περιοχή του υγροτόπου Βρέλλη. Ο μαυροπελαργός είναι πιο σπάνιος από το λευκό πελαργό, φωλιάζει σε κορυφές δέντρων σε απόμερες περιοχές και συνήθως φτάνει τον Απρίλιο και αποχωρεί το Νοέμβριο.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου