Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Στο πρόγραμμα «‬Αττικός Αμπελώνας» καλούν τους οινοποιούς η Περιφέρεια Αττικής και ο Enterprise Greece


Στο πρόγραμμα «‬Αττικός Αμπελώνας» καλούν τους οινοποιούς η Περιφέρεια Αττικής και ο Enterprise GreeceΠρόσκληση στις επιχειρήσεις της Αττικής, προκειμένου να επωφεληθούν από το‭ ‬στοχευμένο‭ ‬πρόγραμμ‭α «‬Αττικός Αμπελώνας»‭ και την επόμενη χρονιά, απηύθυναν η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Χρήστος Στάϊκος, από το βήμα συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη 6 Ιουλίου η Περιφέρεια με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece) με τίτλο «Ο Αττικός Αμπελώνας», στο Ζάππειο Μέγαρο.
 
Όπως είπε ο κ. Στάϊκος, «όσο περισσότερες επιχειρήσεις συμμετέχουν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δράσεων που θα υλοποιούμε. Για αυτόν τον λόγο καλούμε λοιπόν τους οινοποιούς να συνδιαμορφώσουμε την επόμενη μέρα για το ελληνικό κρασί».
 
Η περιφερειάρχης έκανε λόγο για απαιτητικό διακύβευμα, που επιβάλλει συστράτευση, αφοσίωση, σύστημα, μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. «Για να μάθουμε καταρχήν στην Αττική, στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συγκεκριμένων στρατηγικών επιλογών, την αξία του Αττικού Αμπελώνα, την αξία των κρασιών του, βάζοντας τις βάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και για την οικοδόμηση εκείνων των προϋποθέσεων εξαγωγών των κρασιών του» ανέφερε η περιφερειάρχης.
 
Η ίδια υπογράμμισε, ότι ο Αττικός Αμπελώνας, δεν κατέχει την ανάλογη με τις ιδιαίτερες ποικιλίες του, με τα τόσο ξεχωριστά, ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά, θέση σε εθνικό επίπεδο. «Δεν έχει καταφέρει, με άλλα λόγια, να γίνει brand name μιας ξεχωριστής ταυτότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά η περιφερειάρχης.
 
«Ωστόσο, συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ταυτότητας πολιτισμικής, ιστορικής, γαστρονομικής, τουριστικής» όπως σημείωσε.
 
Ο κ. Στάϊκος ανέφερε, ότι ο οργανισμός υλοποιεί ήδη από το 2015, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής του ελληνικού κρασιού στις αγορές των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Κορέας και της Γερμανίας, που περιελάμβανε σειρά εστιασμένων δράσεων, όπως καταχωρήσεις και άρθρα στον κλαδικό Τύπο, οργανωμένες επισκέψεις ΜΜΕ προκειμένου να γνωρίσουν τον ελληνικό αμπελώνα και πρόσκληση εισαγωγέων στην έκθεση «Οινόραμα» στην Αθήνα, επιχειρηματικές συναντήσεις με Έλληνες οινοποιούς και άλλα πολλά.
 
«Σε κάποιες από τις δράσεις μας αυτές, συμμετείχαν και ετικέτες του Αττικού Αμπελώνα και ευελπιστούμε ότι στις μελλοντικές μας δράσεις θα έχουμε πιο ενεργή συμμετοχή των εταιρειών της Αττικής» σημείωσε.
 
Μία από τις δράσεις που προγραμματίζονται για το 2018 είναι η παρουσία της Ελλάδας στην PROWEIN, που διοργανώνεται στην Γερμανία, από 18 έως 20 Μαρτίου 2018. Η Prowein είναι η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά. Αποτελεί την μεγαλύτερη συνάντηση του χώρου, όπου αμπελουργοί, οινοπαραγωγοί και ειδικοί του χώρου θα συναντηθούν να συζητήσουν για θέματα παραγωγής, εμπορίου και εξωστρέφειας.
 
Τέλος, υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές, ότι η Περιφέρεια Αττικής και ο οργανισμός Enterprise Greece έχουν δεσμευθεί στη μεταξύ τους συνεργασία, με απώτερο στόχο την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Αττικής και του επιχειρηματικού της οικοσυστήματος στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.
 
 
Αττικός Αμπελώνας – ένα προϊόν με ιστορικές ρίζες, ποιοτικό παρόν και διασφαλισμένο μέλλον
 
«Ο Αττικός Αμπελώνας μπορεί να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει, μόνο αν εμείς κάνουμε όσα δεν είχαν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες – αν δηλαδή καλύψουμε χωρίς χρονοτριβή το χαμένο έδαφος» επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών.
 
«Μαθαίνοντας δηλαδή μέθοδο και τεχνογνωσία από εκείνες τις Περιφέρειες, εντός κι εκτός Ελλάδας, που διαθέτουν κορυφαία προϊόντα. Και για αυτό εμείς σήμερα εγγράφουμε αυτή την προσπάθεια, και όχι απλά μία εκδήλωση, ως έναν κρίκο της αλυσίδας των τριών Ε: Ενημέρωσης, Επενδύσεων, Εξαγωγών. Τα 3 Ε μίας συλλογικής προσπάθειας. Από την Περιφέρεια Αττικής, το Enterprise Greece μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», συνέχισε.
 
Η Περιφερειάρχης έκανε λόγο για απαιτητικό διακύβευμα που επιβάλλει συστράτευση, αφοσίωση, σύστημα, μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. «Για να μάθουμε καταρχήν στην Αττική, στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συγκεκριμένων στρατηγικών επιλογών, την αξία του Αττικού Αμπελώνα, την αξία των κρασιών του, βάζοντας τις βάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και για την οικοδόμηση εκείνων των προϋποθέσεων εξαγωγών των κρασιών του», ανέφερε η Περιφερειάρχης.
 
Επίσης, υπογράμμισε ότι ο Αττικός Αμπελώνας, αν και διαθέτει πολλές προϋποθέσεις, δεν κατέχει την ανάλογη με τις ιδιαίτερες ποικιλίες του και με τα τόσο ξεχωριστά ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά, θέση σε εθνικό επίπεδο. «Δεν έχει καταφέρει, με άλλα λόγια, να γίνει brand name μιας ξεχωριστής ταυτότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης. «Ωστόσο συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ταυτότητας πολιτισμικής, ιστορικής, γαστρονομικής, τουριστικής», παρατήρησε η ίδια.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής ο Βουλευτής Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος, εκπροσωπώντας την Ένωση Κεντρώων η Βουλευτής Β’ Πειραιά, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.
 
 
Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:
 
-Δεν πρόκειται για μία ακόμη εκδήλωση, αλλά ουσιαστικά, μία κοινή προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής και του Enterprise Greece, δύο φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας που ενώνουν τις δυνάμεις τους και επιχειρούν, σε άνυδρους οικονομικά καιρούς, να αλλάξουν τα δεδομένα.
-Επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που παράγει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, με κοινωνικά συνεκτικό τρόπο και με έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, το νέο επιχειρείν.
-Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε επιλέξει μία νέα, τη μόνη, κατά τη γνώμη μου, αποτελεσματική μέθοδο – αυτή των πολύπλευρων και πολυεπίπεδων συνεργειών μεταξύ φορέων της δημόσιας και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας για να αναδείξουμε έναν τομέα, όπως ο πρωτογενής τομέας της Αττικής, μέσα από ένα εμβληματικό, όσο και ξεχωριστό της προϊόν. Ένα προϊόν με ιστορικές ρίζες, ποιοτικό παρόν και διασφαλισμένο μέλλον. Τον Αττικό Αμπελώνα.
-Η Αττική, ο Αττικός Αμπελώνας και οι ποικιλίες του, οι οίνοι της Αττικής αποτελούν ένα από τα εν δυνάμει σημαντικότερα ‘χαρτιά’ αυτού του νέου μοντέλου ανάπτυξης, που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ του χθες, του σήμερα και του αύριο, στο ευρύτερο πλαίσιο της στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
-Δημιουργούμε έτσι τους όρους για την επίτευξη των δύσκολων στόχων της εξωστρέφειας, της αναγνωρισιμότητας, της προώθησης του Αττικού Αμπελώνα.
 
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Χάρης Λαμπρόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και Πρόεδρος του Ινστιτούτου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ενώ τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Δημήτρης Χατζηνικολάου, Δρ. Οινολογίας.


πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου