Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

Προχωρά η ίδρυση διεπαγγελματικής οργάνωσης προστασίας της φέτας


Προχωρά η ίδρυση διεπαγγελματικής οργάνωσης προστασίας της φέταςΤην ίδρυση διεπαγγελματικής οργάνωσης για την προστασία της φέτας αποφάσισαν εκπρόσωποι γαλακτοβιομηχανιών και κτηνοτροφικών οργανώσεων, κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), η οποία πραγματοποιήθηκα στα Γιάννενα, την Παρασκευή 30 Ιουνίου.
 
Στην εν λόγω συνέλευση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων - ΠΕΚ και η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας) και όπως αποφασίστηκε θα λειτουργήσει στα πρότυπα της ιταλικής παρμεζάνας και του γαλλικού ροκφόρ.
 
Μεταξύ των βασικών στόχων της οργάνωσης είναι η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών ώστε να υπάρξει πλήρης προστασίας της ελληνικής φέτας, ως προϊόν ΠΟΠ. Όπως τονίστηκε, τα προβλήματα με την κατοχύρωση της φέτας σαν ΠΟΠ στη διεθνή αγορά είναι μεγάλα. Η συζήτηση για την συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ με Ιαπωνία (JEFTA) βασίζεται πάνω στην εμπορική συμφωνία της CETA, που αφήνει εκτός προστασίας την φέτα. Από την άλλη στην Κίνα έχουμε την κατοχύρωση εδώ και 9 έτη την εμπορικής ονομασίας «φέτα» από κινέζικη εταιρεία, χωρίς να υπάρχει κάποια αντίδραση από ελληνικής πλευράς.

Στη συνάντηση στα Γιάννενα ορίστηκε προσωρινή 5μελής διοικούσα επιτροπή, η οποία ανέλαβε μέσα στο επόμενο 15θήμερο να καταθέσει καταστατικό στο πρωτοδικείο και φάκελο προς έγκριση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι γαλακτοβιομηχανιών που αποτελούν μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης και ο βουλευτής της ΝΔ στο Νομό Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.

Την ίδρυση της οργάνωσης χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προστασία της φέτας στις αγορές του εξωτερικού.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης χαιρέτησε την προσπάθεια ίδρυσης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα - στα πρότυπα της ιταλικής παρμεζάνας και του γαλλικού ροκφόρ - την οποία χαρακτήρισε ως τον καθ' ύλην αρμόδιο φορέα που θα κληθεί να εποπτεύσει την παραγωγή του προϊόντος, να το προστατεύσει από τις απομιμήσεις και να φροντίσει για την προώθηση και την προβολή του στη διεθνή αγορά.

Παράλληλα επισήμανε ότι η καθυστέρηση της ίδρυσης της διεπαγγελματικής, κόστισε πολλά στο εθνικό μας προϊόν, τόσο στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, όσο και στην ανεξέλεγκτη χρήση του ονόματος φέτα από παντός τύπου λευκά τυριά και εταιρείες στη διεθνή αγορά.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος και ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, άριστος γνώστης του ζητήματος της φέτας.πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου