Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Ποια είναι τελικά τα φλαμίνγκο;

 
Φοινικόπτερα σε πτήση. Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ /
Μπουγιώτης Ευάγγελος
Επιμέλεια κειμένου:Φρειδερίκη Χαραλαμπίδου – Παπαθεμελή*

Τις τελευταίες ήμερες έχει γίνει μόδα στις ελληνικές παραλίες το φλαμίνγκο. Τα σωσίβια σε σχήμα και χρωματισμό έχουν κατακλύσει τις ελληνικές παραλίες, εμείς όμως είμαστε εδώ για να σας μάθουμε ποιο είναι το γνωστό πλέον σε όλους φλαμίνγκο και ποια είναι η σχέση του με την Ελλάδα.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Phoenicopterus ruber, αλλά για το κοινό τους όνομα υπεύθυνη είναι η ισπανική λέξη flamenco που σημαίνει φωτιά. Έχει ύψος 1,05 έως 1,55 μέτρα και το άνοιγμα των φτερούγων του είναι 1,40 με 1,70 μέτρα. Πρόκειται δηλαδή για ένα μεγάλο, εντυπωσιακό πτηνό. Έχει μακριά πόδια εξ ολοκλήρου ροζ και μακρύ, λευκό λαιμό ενώ το ράμφος του είναι ογκώδες μια καμπύλη προς τα κάτω σε ροζ απόχρωση με μαύρο στην άκρη. Το φτέρωμα είναι λευκό με ρόδινη απόχρωση, τα καλυπτήρια των φτερούγων είναι κόκκινα, με μαύρα ερετικά.

Είναι μεταναστευτικό είδος, διαχειμάζει στην Αφρική και αναπαράγεται κατά αποικίες στην Ν. Ευρώπη κυρίως Γαλλία και Ισπανία και στη Β. Αφρική. Στο Κόκκινο Βιβλίο αναφέρεται ως σπάνιο παρόλο που ο πληθυσμός του στην Μεσόγειο έχει σταθερή άνοδο. Ενώ η χώρα προέλευσης του είναι η Αμερική, στη Μεσόγειο ήρθε ως δραπέτης καθώς έχει πέσει θύμα αιχμαλωσίας.

Στη χώρα μας είναι τακτικός αποδημητικός επισκέπτης, δεν υπάρχει ακόμη σταθερή αποικία αλλά εμφανίζεται σε αρκετούς παράκτιους υγροτόπους, όπως η λίμνη Κερκίνη. Γενικότερα προτιμά αλμυρές λίμνες, αλυκές και παρόχθιους υγροτόπους κάποιες φορές και γλυκά νερά. Είναι ευαίσθητο στην ενόχληση και για αυτό στην Ευρώπη είναι πολύ αυστηρή η νομοθεσία για τους χώρους αναπαραγωγής του.

Τρέφεται σε ομάδες κατά την διάρκεια της ημέρας, η διατροφή του αποτελείται από ασπόνδυλα, έντομα, μαλάκια, φύκια, καρκινοειδή και κυανοβακτήρια τα οποία είναι φύκια δηλητηριώδη για κάποια ζώα αλλά αβλαβή για τα φλαμίνγκο. Είναι μονογαμικό είδος και γεννά μία φορά τον Μάιο μέχρι δύο αυγά, ζουν έως πενήντα χρόνια, ενώ για να βρει την κατάλληλη περιοχή για την φωλιά του περιπλανιέται χρόνια. Είναι από τα ελάχιστα πουλιά που παράγουν γάλα για τους νεοσσούς. Το κακάρισμα του μοιάζει με της χήνας.
 
 
πηγές
 
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία & Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου. (2015). Τα πουλιά της Ελλάδας της Κύπρου & της Ευρώπης, εκδόσεις Bonnier FaktaDr Δημήτριος Ε. Μπακαλούδης. (2008). Βιολογία Άγριας Πανίδας, εκδόσεις Γιαχούδη
 
* Η Φρειδερίκη Χαραλαμπίδου – Παπαθεμελή είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ..


πηγή: https://dasarxeio.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου