Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Κοζάνη - Λευκοπηγή. Κήρυξη αιωνόβιου πλατάνου ως «Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης»

 
 
«Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» κηρύχθηκε ο αιωνόβιος πλάτανος (Πλάτανος ο ανατολικός, Platanus orientalis) που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του οικισμού Λευκοπηγής του Δήμου Κοζάνης. Το γεωγραφικό στίγμα της θέσης είναι με συντεταγμένες Ε.Γ.Σ.Α. Χ=308324,00 Υ=4455542, υψόμετρο 630 μ. και βρίσκεται 10 χλμ νοτιοδυτικά από την πόλη της Κοζάνης.
 
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που υπογράφει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, κ. Β. Μιχελάκης, το αιωνόβιο πλατάνι έχει ηλικία περίπου 300 ετών (με απόκλιση/τυπικό σφάλμα 30-50 έτη), ύψος 32 μ., περιφέρεια κορμού στο στηθαίο 10,60 μ.

Το εν λόγω άτομο πλατάνου που κηρύσσεται «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» έχει ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική, αισθητική, ιστορική και πολιτισμική αξία μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία.

Η αρμόδια δασική υπηρεσία, στην οποία ανατίθεται η διαχείριση του «Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης», θα εκδώσει Δασική Απαγορευτική Διάταξη (Δ.Α.Δ.) όπου θα αναφέρονται οι απαγορεύσεις και οι κυρώσεις επί των παραβάσεων αναφορικά με το αιωνόβιο πλατάνι της κεντρικής πλατείας του οικισμού Λευκοπηγής.



Σχετική απόφαση
 
Απόφ. ΣυντΑποκΔιοίκ Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας 86130/22.6.2017 (Β΄ 2378) Κήρυξη αιωνόβιου πλατάνου στην Λευκοπηγή Δήμου Κοζάνης Π.Ε Κοζάνης ως «Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης».


πηγή: https://dasarxeio.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου