Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Μαγνησία - Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου. 40 χρόνια Ιστορίας και αδιάκοπης δράσης

 
Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου από το έτος της ιδρύσεως του, το 1977, έβαλε στόχους ανάδειξης και προβολής του χωριού της Κερασιάς και κατ’ επέκταση όλης της περιοχής του Βορείου Πηλίου. Βασική του προτεραιότητα ήταν η αναβίωση του κατεστραμμένου χωριού της Άνω Κερασιάς από τους γερμανούς κατακτητές, ένα γεγονός που συνέβη την Άνοιξη του 1944 και μέσω αυτής, η προοδευτική εξύψωση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
 
Ο Σύλλογος από το 1977 μέχρι και σήμερα ακολουθεί μια πορεία, δίχως να τη νοθεύσει, δίχως να την αλλοιώσει. Το έργο του στην περιοχή συνίσταται στις εξής τρεις αρχές:
 
1. Προστασία, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για το περιβάλλον
2. Διατήρηση της μνήμης των σημαντικών ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην Κάτω και Άνω Κερασιά, καθώς και στη γύρω περιοχή και
3. Διαφύλαξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών γνωρισμάτων του χωριού, καθώς και ανάδειξη αυτών.
 
Μέσα από την αδιάκοπη και αταλάντευτη πορεία του συλλόγου και έχοντας στο προσκέφαλο του τις συγκεκριμένες αρχές, ο σύλλογος σήμερα έχει την ευτυχία να διαθέτει δύο δομές, οι οποίες υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιοχή και τα ιδιαίτερα γνωρίσματά της. Αυτές είναι:
 
1. Το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου και
2. Το Μουσείο Ηλία Λεφούση
 
 
Ι. Ανάλυση των δράσεων των δύο δομών
 
1. Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου (Κάτω Κερασιά)
 
Η δράση του Κέντρου σε σχέση με την υποδοχή και τη φιλοξενία των επισκεπτών, αναπτύσσεται μέχρι σήμερα με τον εξής τρόπο:
 
- Υποδοχή των μεμονωμένων ή οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στο οίκημα του Κέντρου Έρευνας & Προστασίας και ενημέρωση με εισήγηση και χρήση οπτικών μέσων (βίντεο και power point) προς αυτούς.
- Την περίοδο που οι αυτοφυείς ορχιδέες βρίσκονται στη φάση της άνθησης (από Μάρτιο έως τέλος Μαΐου) οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα, πλέον της ενημέρωσης εντός του Κέντρου, να ξεναγηθούν στο φυσικό περιβάλλον και να μυηθούν στον μυστικό και ιδιαίτερο κόσμο των άγριων ορχιδεών.

Ταυτόχρονα πρέπει να αναφέρουμε, ότι οι εισηγήσεις που επιτελούνται από την ψυχή του Κέντρου, τον φυσιογνώστη καθηγητή κ. Οικονομίδη Δημήτριο, διαφοροποιούνται αναλόγως των φιλοξενούμενων. Έτσι στην περίπτωση της επίσκεψης σχολείων υπάρχει ήδη εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο με βάση την ηλικία των παιδιών, έτσι ώστε οι πληροφορίες να είναι κατανοητές και εύληπτες από τα παιδιά.

Παράλληλα οι υπεύθυνοι του Κέντρου με επικεφαλής πάντα τον κ. Οικονομίδη Δημήτριο δε μένουν σ’ αυτά, αλλά εργάζονται και σε επιστημονικό επίπεδο με στόχο την περαιτέρω εξεύρεση νέων ειδών αυτοφυών ορχιδεών και νέων βιοτόπων. Με τη διαδικασία αυτή επιδίωξη μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινοποίηση των νέων δεδομένων που προκύπτουν προς την επιστημονική κοινότητα και ο εμπλουτισμός των εισηγήσεων μας προς τους επισκέπτες του Κέντρου. Με τον εμπλουτισμό των εισηγήσεων οι επισκέπτες εντάσσονται σε μια διαδικασία απόκτησης ενδιαφέροντος, για τα πιθανά νέα δεδομένα που θα έχουν προκύψει την επόμενη φορά που θα επισκεφθούν ξανά την περιοχή. Έτσι, αναπτύσσεται μια σχέση μεταξύ ανθρώπου και τόπου, επισκέπτη και περιβάλλοντος.
 
 
2. Μουσείο Ηλία Λεφούση
 
Το Μουσείο Ηλία Λεφούση ιδρύθηκε στην Κάτω Κερασιά, στη μνήμη του Κερασιώτη συγγραφέα Ηλία Λεφούση. Ο Ηλίας Λεφούσης υπήρξε ένας ακούραστος εργάτης της ελληνικής γλώσσας. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί στα κείμενα του είναι ιδιαίτερη, γεμάτη ιδιωματισμούς και πλούτο λέξεων, άγνωστων στους πολλούς. Βάση της γλώσσας του Λεφούση είναι η παλαιά χαρακτηριστική γλώσσα των ανθρώπων της Θεσσαλικής υπαίθρου. Στα βιβλία του, κινούνται μεγάλες ομάδες ανθρώπων ή και ολόκληροι λαοί, όπως είναι ο παλιός αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας και οι εργάτες των πόλεων. Στα 50 χρόνια αφοσίωσης του στα γράμματα, ο συγγραφέας ευτύχησε να δει να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας 22 βιβλία.
 
Οι επισκέπτες του Μουσείου έχουν τη δυνατότητα να αντικρύσουν το σύνολο των βιβλίων, καθώς και των επανεκδόσεων αυτών, τιμητικές βραβεύσεις φορέων της Θεσσαλίας, αναμνηστικά από συνέδρια και ημερίδες στις οποίες συμμετείχε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφίσες από διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες ήταν κύριος ομιλητής, τη γραφομηχανή που γράφτηκαν τα περισσότερα από τα βιβλία του, καθώς βέβαια και το Β΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος που δόθηκε για το βιβλίο «Ασημίνα Λαΐου – Ο Εθνικός Δρυμός των Δακρύων» από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1985.
 
Η διαχείριση του Μουσείου Ηλία Λεφούση πραγματοποιείται από τα μέλη του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου, καθώς και την οικογένεια του Ηλία Λεφούση.
 
Το Μουσείο Ηλία Λεφούση, όπως και στην περίπτωση του Κέντρου Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου, έχει εκπαιδευτικά προγράμματα που προσαρμόζονται στη βαθμίδα εκπαίδευσης από την οποία προέρχονται τα παιδιά (δημοτικό, γυμνάσιο κλπ.).
 
 
ΙΙ. Άνω Κερασιά – Ιστορικός Τόπος
 
Η Άνω Κερασιά έμελλε να επιλεχθεί από την ιστορία να συμμετάσχει ενεργά στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Το χωριό λόγω της γεωγραφίας του, της δυσπρόσιτης τοπογραφίας του, καθώς και της συγκινητικής συνδρομής των κατοίκων του θα οριστεί ως η έδρα του 54ου Συντάγματος και της XVI Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Η Άνω Κερασιά, όπως και η Κάτω, λόγω των πολύτιμων συνεισφορών υπέρ της πατρίδας, πλήρωσε βαριά το τίμημα, με την ολοκληρωτική τους καταστροφή κατά τις γερμανικές εκκαθαρίσεις που συνέβησαν τον Απρίλιο του ΄44.
 
Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου εφαρμόζοντας το καταστατικό του πέτυχε ύστερα από πολύχρονες προσπάθειες να εντάξει μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού τον καταστραμμένο παλαιό οικισμό της Άνω Κερασιάς στο καθεστώς προστασίας των «Ιστορικών Τόπων». Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων σφράγισε τη συγκεκριμένη απόφαση με ομόφωνη γνωμοδότηση το Δεκέμβριο του 2015, αναγνωρίζοντας για την Άνω Κερασιά ότι «…εκτός της ιστορικής σημασίας του οικισμού, του οποίου οι κάτοικοι με απαράμιλλη αυτοθυσία και γενναιότητα επέδειξαν ενεργή συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση, εντός των ορίων διασώζονται κτηριακά κατάλοιπα, που συνιστούν, τεκμήριο της αρχιτεκτονικής, κοινωνικής και πολιτιστικής εξέλιξης της περιοχής».
 
Ο χαρακτηρισμός της Άνω Κερασιάς ως «Ιστορικός Τόπος» από το Υπουργείο Πολιτισμού αποτελεί γεγονός μοναδικό σ’ όλη τη Θεσσαλία. Δημιουργεί όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά πιστεύουμε για όλη τη Μαγνησία, νέα πολιτιστικά, ιστορικά, ακόμη και περιβαλλοντικά δεδομένα. Ο οικισμός πλέον θα βρίσκεται σε μια αγκαλιά προστασίας από το Υπουργείο, καθώς ελπίζουμε και από τις τοπικές αρχές, με φυσική συνέπεια τη δημιουργία ενός δομημένου χώρου προσαρμοσμένου στο φυσικό περιβάλλον του Βορείου Πηλίου και οπωσδήποτε στο ιστορικό παρελθόν του χωριού. Η «ιστορική» πλέον Άνω Κερασιά μπορεί με κατάλληλη πολιτική από τους φορείς του τόπου (Περιφέρεια, Δήμο, κ.α.) και σε συνεργασία με το Υπουργείο να εξελιχθεί ως τόπο προσέλκυσης επισκεπτών με ενδιαφέροντα πάνω στην ιστορία, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, το περιβάλλον. Ο εναλλακτικός τουρισμός στην Άνω Κερασιά και στο Βόρειο Πήλιο με αυτά τα δεδομένα έχει και λόγο και ύπαρξη. Για το σύλλογο η περίοδος αυτή, αποτελεί ένα κεφάλαιο νέων προσπαθειών, προκειμένου η ιστορικότητα της Άνω Κερασιάς να ενταχθεί στο πρόγραμμα ενημέρωσης των επισκεπτών της περιοχής.
 
 
ΙΙΙ. Δράσεις του συλλόγου από της ιδρύσεως του

Παρακάτω παραθέτουμε τις σημαντικότερες δράσεις του συλλόγου που έλαβαν μέρος κατά τη διάρκεια των 40 ετών ύπαρξης του. Κάποιες απ’ αυτές πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια των τοπικών αυτοδιοικήσεων της περιοχής (π.χ. Κοινότητα Κερασιάς, Δήμος Κάρλας, Νομαρχία Μαγνησίας κλπ.), ενώ άλλες με την αγάπη των μελών του Συλλόγου. Μέσα από τις παρακάτω δράσεις μπορείτε να αντιληφθείτε το μόχθο που κατέβαλλαν διαχρονικά τα μέλη του συλλόγου, καθώς και τα βήματα που πραγματοποιήθηκαν για να φτάσουμε σήμερα σε ένα επίπεδο, που να έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, ακόμη και του εναλλακτικού τουρισμού. Μάλιστα στην περίπτωση του εναλλακτικού τουρισμού ο σύλλογος έχει πλέον τη δυνατότητα να δέχεται επισκέπτες, μεμονωμένους ή και οργανωμένους. Αυτές είναι:

1. Δημιουργία του πρώτου ημερολογίου του συλλόγου το 1978 με φωτογραφίες του Στουρνάρα Νικολάου, ενός ανθρώπου με οικογενειακή παράδοση στην φωτογραφία. Το εν λόγω ημερολόγιο έμεινε χαραγμένο στις μνήμες μας μέχρι και σήμερα για την αισθητική του και την επιτυχία του. Ο σύλλογος από τότε συνεχίζει να εκδίδει κάθε χρόνο ημερολόγιο, πάντα με ποιότητα και αισθητική. 

2. Βραδιά Κερασιάς στο Δημαρχείο του Βόλου σε μια κατάμεστη αίθουσα. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 1978 είχε μιλήσει ο Ηλίας Λεφούσης για τις ιστορικές και λαογραφικές παραδόσεις του χωριού, ενώ  είχαν προβληθεί φωτογραφίες από τα τοπία του χωριού. Αντίστοιχες εκδηλώσεις συνεχίζονται να πραγματοποιούνται μέχρι και σήμερα με θέματα ποικίλα.  

3. Διάνοιξη του δρόμου Κάτω Κερασιά - Άνω Κερασιάς στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με τα πρώτα χρήματα να δίνονται από το σύλλογο. Ένα έργο που άλλαξε τη ζωή των Κερασιωτών, αφού οι πατροπαράδοτες ασχολίες τους, όπως η Κτηνοτροφία, η υλοτομία και άλλες έγιναν ευκολότερες. Ήταν ένα έργο με πολλαπλή σημασία, αφού είχε περιβαλλοντική, ανθρωπογενή, πολιτισμική επίδραση.

4. Ανάπλαση της Πλατείας της Άνω Κερασιάς με ενέργειες του συλλόγου, καθώς και ανακατασκευή της καμένης από τους γερμανούς εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων.

5. Έναρξη, στην δεκαετία του 1980, του αγώνα για την οριστική παύση της εξόρυξης μαρμάρων στην περιοχή της Άνω Κερασιάς. Οριστική παύση το 2000.

6. Προτροπή του Συλλόγου προς τον συγγραφέα Ηλία Λεφούση για την συγγραφή της ιστορίας του χωριού της Κερασιάς. Ο Ηλίας Λεφούσης που για χρόνια συγκέντρωνε υλικό για την πατρίδα του έγραψε και εξέδωσε το 1993 και σε δεύτερη έκδοση το 2003 το "Η Κερασιά του Βόλου" από τον εκδοτικό οίκο του "Κώδικα".

7. Μελέτη δημιουργίας Κέντρου Οικογνωσίας με μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τράπεζας διατήρησης σπόρων αυτοφυούς χλωρίδας του Πηλίου στη Κάτω Κερασιά (δωρεά του επίτιμου καθηγητή του ΑΠΘ, με έδρα Παλαιοντολογίας κ. Μελέντη και του ζεύγους των καθηγητών Φυσιογνωστών Δημητρίου και Αγλαΐας Οικονομίδη την οποία ο σύλλογος αποδέχθηκε και κατέθεσε στον Δήμο για τα περαιτέρω, Δεκέμβριος 1994).
 
8. Καθιέρωση Αυγουστιάτικης Μουσικής Εκδήλωσης υπό το φως της πανσελήνου στην Άνω Κερασιά. Η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι η 17η συνεχή χρονιά της μουσικής εκδήλωσης στην Άνω Κερασιά.
 
9. Έναρξη το 2000 της προσπάθειας για την ανακήρυξη της Άνω Κερασιάς ως «ιστορικό τόπο» μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίτευξη στόχου το 2015 (ΦΕΚ 269 / 31 – 12 – 2015).

10. Το 2002 ιδρύει και λειτουργεί το Κέντρο Ενημέρωσης Βορείου Πηλίου (Βιοποικιλότητα, Ανθρωπογενείς επιδράσεις, χλωρίδα, Πανίδα, διαδρομές και μονοπάτια. Μέχρι σήμερα 3300 επισκέψεις).
 
11. Καθιέρωση ετήσιου Αγώνα Μνήμης (διεθνούς εμβελείας) ανωμάλου δρόμου 8 χιλιομέτρων στα τοπία της Άνω Κερασιάς (διαδρομή από Άνω Κερασιά προς το Δάσος Μ. Φλαμουρίου). Δυστυχώς, η απουσία από τα δρώμενα του χωριού του βασικού συντελεστή του αγώνα, τέως προέδρου του συλλόγου και μαραθωνοδρόμου κ. Κυριαζή Κων/νο διέκοψε την εξαιρετική προσπάθεια που είχε καταβάλλει ο ίδιος για 10 συνεχή χρόνια. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε από το 2005 – 2014 με συμμετοχή 150 – 200 δρομείς ανά έτος.
 
12. Καθιέρωση ετήσιου Ημιμαραθώνιου Αγώνα από το Ριζόμυλο προς την Κάτω Κερασιά. Ο αγώνας ήταν διεθνούς εμβελείας.  Για τους ίδιους λόγους έχει παύσει να πραγματοποιείται. Ξεκίνησε το 2005 και έπαυσε το 2014. Η συμμετοχή έφθανε τους 200 – 250 δρομείς ανά έτος.
 
13. Το 2012 ιδρύει και λειτουργεί το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα. Στόχος η διάσωση της άγριας Ορχιδέας και η αναγνώρισή της στο πεδίο, αλλά και στο εργαστήριο με φαινοτυπική και γενετική ταυτοποίηση του είδους. Σ' αυτή την προσπάθεια βρίσκεται και το  υπό έκδοση βιβλίο "Αυτοφυείς Ορχιδέες του Βορείου Πηλίου – Οδηγός αναγνώρισης". Η επισκεψιμότητα μέχρι σήμερα φθάνει τους 2300 επισκέπτες (απλοί πολίτες, αρχές του τόπου, μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, επιστήμονες Ελλάδος και Εξωτερικού, Τύπος, TV ).
 
14. Συμμετοχή το 2013 στην 2η "Διεθνή Ημέρα της Μαγείας των Φυτών" με ομιλίες και ανθοέκθεση στην Κερασιά. Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και είναι υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Επιστημών των φυτών (European Plant Science Organisation – EPSO) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου για τα Φυτά (Global Plant Council). Και ο σύλλογος με το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου ήταν και σ' αυτήν την εκδήλωση παρόν.
 
15. Το 2014 σε συνεργασία με το Δήμο Ρήγα Φεραίο και  την οικογένεια Ηλία Λεφούση ιδρύεται το  Μουσείο Ηλία Λεφούση  στην Κάτω Κερασιά, αφιερωμένο στον Κερασιώτη συγγραφέα  Ηλία Λεφούση. Η διαχείριση του Μουσείου γίνεται από το σύλλογο και την οικογένεια.

16. Συμμετοχή και εισήγηση στην Ημερίδα για τον Οικοτουρισμού στην περιοχή της Κάρλας το 2015 στον Βόλο. Η εκδήλωση πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο του έργου LIFE+ Φύση: "Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας" και ο χώρος τέλεσης ήταν το "Mουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα".
 
17. Το 2015 συμμετέχει με εισήγηση στο Φεστιβάλ Εναλλακτικού Τουρισμού στην Τσαγκαράδα Πηλίου με θέμα τις άγριες Ορχιδέες του Πηλίου («Η αναζήτησή τους – ένας νέος δρόμος εναλλακτικού τουρισμού»).
 
18. Συμμετοχή το 2016 στο Διήμερο Συνέδριο στο Βόλο με θέμα «Εναλλακτικός Τουρισμός: Ευκαιρίες, προκλήσεις, συνεργασίες, ανάπτυξη».
 
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου έχει στρώσει εδώ και χρόνια το χαλί των κατάλληλων συνθηκών προκειμένου να δεχθεί και μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών, πάντα όμως, στα πλαίσια της φέρουσας τουριστικής ικανότητας της περιοχής. Ο σύλλογος επιθυμεί την επισκεψιμότητα της περιοχής, όμως αυτή δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος της ζωής των μόνιμων κατοίκων ή σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Η ανάδειξη της αυτοφυούς ορχιδέας μέσα από κάποια μορφή εναλλακτικού τουρισμού αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση για όλη τη χερσαία Ελλάδα. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο ως εναλλακτική τουριστική μορφή δεν υπάρχει σε κανένα σημείο της χώρας από τον Έβρο μέχρι και την Καλαμάτα. Μεγάλα βήματα προόδου έχουν επιτευχθεί μόνο στα νησιά του Αιγαίου, όπως τη Χίο, την Κρήτη και τη Σάμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι στο νησί της Σάμου το 2015 πραγματοποιήθηκε το «Παγκόσμιο Συνέδριο για την έρευνα και προστασία των αυτοφυών ορχιδεών», ένα γεγονός αξιοθαύμαστο για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, η παρουσία του Μουσείου Ηλία Λεφούση δίνει μια διαφορετική πρόταση, για επισκέπτες που τα ενδιαφέροντας τους κινούνται στον πολιτισμό, την ιστορία, τη λογοτεχνία. Η ύπαρξη του Μουσείου Ηλία Λεφούση στη συγκεκριμένη περιοχή καλύπτει μια ειδική μορφή επισκεπτών που πράγματι, τα ενδιαφέροντας τους είναι εξειδικευμένα, όμως ταυτόχρονα πρέπει να αναλογιστούμε πόσα παρόμοια Μουσεία υπάρχουν στην περιοχή μας. Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι το αρχείο που άφησε ο Ηλίας Λεφούσης για την Κερασιά, την Κάρλα, καθώς και για τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή μας είναι ένα κεφάλαιο που δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη. Ο Σύλλογος σε συνεργασία με την οικογένεια του Ηλία Λεφούση έχει πρόθεση της αξιοποίησης του αρχείου, προς όφελος της περιοχής. 
 
Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι στα πλαίσια της λειτουργίας των δύο αυτών δομών, έχουν διαμορφωθεί περίπατοι που έχουν ως θέμα το περιβάλλον (τις αυτοφυείς ορχιδέες) και την ιστορία του χωριού της Κάτω Κερασιάς. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα, εφ’ όσον το επιθυμούν, να γνωρίσουν κάποιους από τους βιότοπους της άγριας ορχιδέας ή να περπατήσουν εντός του χωριού και να ενημερωθούν για το διατηρητέο γεφύρι της Κάτω Κερασιάς, κτίσης του 1886. Πλεονέκτημα της όλης αυτής προσπάθειας είναι ότι οι δύο δομές στεγάζονται σε δυο διαφορετικές αυτόνομες αίθουσες, εντός της αυλής του παλαιού δημοτικού σχολείου Κερασιάς.
 
Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου τηρώντας μια σταθερή πορεία προς την ανάδειξη μιας περιοχής που για χρόνια έμενε στη σκιά της υπόλοιπης τουριστικής Μαγνησίας, επιλέγει τις πιο γνήσιες και πρέπουσες μορφές τουρισμού για την περιοχή, αυτές του εναλλακτικού τουρισμού και πιο συγκεκριμένα, αυτές που έχουν να κάνουν με τον οικολογικό ή πράσινο τουρισμό, τον τουρισμό που εξυψώνει τον τόπο και την ψυχή του επισκέπτη, τον τουρισμό που δεν είναι παθητικός, αλλά αυτόν που ο επισκέπτης λαμβάνει μέρος σε ένα γεγονός, γίνεται μέρος μιας εμπειρίας. 

Με τιμή

 Η πρόεδρος                                     Ο Γραμματέας
Παπαδημητροπούλου Ελένη
          Αναγνώστου Τριαντάφυλλος
 
 
Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου
 
Έδρα: Κερασιά Πηλίου
Δήμος: Ρήγα Φεραίου
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: 28ης Οκτωβρίου 307
Τηλέφωνο: 6973 046 632
 
Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου
Ιστοσελίδα: www.orchids-pelion.gr/ .
 
Μουσείο Ηλία Λεφούση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου