Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Η Κρήτη "πρωταθλήτρια" στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος

 
παραγκαμιάν υποβάθμιση περιβάλλον natura κρήτη wwf
 
Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός και το γράμμα του νόμου ... είναι ανορθόγραφο - σχολιάζει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του WWF Ελλάς, Καλούστ Παραγκαμιάν
 
Από τη μία η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού, από την άλλη το γεγονός ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι κατακερματισμένη, μέσα σε διάφορους άλλους νόμους και κάπως έτσι ... μένει το "πεδίο" ελεύθερο για τους επίδοξους καταπατητές και εκείνους που επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον.

Αυτά επισημαίνει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του WWF Ελλάς, Καλούστ Παραγκαμιάν, εξηγώντας ότι μόλις για το 15% των περιπτώσεων που έχει φτάσει στα δικαστήρια έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση, ενώ για το 65% έχει προκύψει αθώωση είτε γιατί οι πράξεις που οδήγησαν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση ήταν σύννομες είτε γιατί δεν στοιχειοθετούνταν αδίκημα. "Το γράμμα του νόμου είναι ... ανορθόγραφο σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική νομοθεσία, που είναι κατακερματισμένη" αναφέρει ο κ.Παραγκαμιάν. Ωστόσο, ακόμη και στις 220 υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει, ο Καλούστ Παραγκαμιάν επισημαίνει πως "το κράτος κάθεται και παρακολουθεί", ενώ έχουν τελεστεί καταπατήσεις χιλιάδων στρεμμάτων σε
περιοχές Natura που θα έπρεπε να είναι προστατευόμενες.
 
 
"Πρωταθλήτρια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα η Κρήτη"
 
Δυστυχώς, η Κρήτη κατέχει ... τα πρωτεία στα περιβαλλοντικά εγκλήματα. "Από τις 250 περιπτώσεις που έχει επισημάνει το WWF Ελλάς, οι 100 είναι στην Κρήτη!" - υπογραμμίζει ο Καλούστ Παραγκαμιάν, εξηγώντας ότι έλεγχοι δε γίνονται παρά μόνο μετά από καταγγελίες. Αν και οι αρμόδιοι φορείς είναι αρκετοί (λιμενικό, αστυνομία, δασονομείο, δημοτική αστυνομία, δήμοι, αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρεια) οι υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες και τελικά ... "το όλο σύστημα δε δουλεύει!". Ο κ.Παραγκαμιάν επισημαίνει ακόμη ότι θα έπρεπε να υπάρχουν εξειδικευμένοι εισαγγελείς καθώς και δικηγόροι σε θέματα περιβάλλοντος.

Πάντως ο ίδιος διακρίνει μείωση των περιστατικών υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αποδίδοντάς την και στην κρίση που περιορίζει την οικοδόμηση, άρα και τα μπάζα και τις καταπατήσεις, αλλά και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Υπάρχει επιστροφή;
 
Εκτός της θετικής ένδειξης ότι με το πέρας του χρόνου τα περιστατικά υποβάθμισης των περιοχών Natura περιορίζονται - όπου κι αν οφείλεται αυτό - επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι οι ορεινές περιοχές Natura της Κρήτης βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. "Βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση που βρίσκονταν ποτέ! Βλέπουμε ότι τα οικοσυστήματα ανακάμπτουν και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αεροφωτογραφίες του '40 - '42 δείχνουν τις περιοχές ... κρανίου τόπο, ωστόσο σήμερα έχουν ανακάμψει, παρά και την υπερβόσκηση!" - αναφέρει ο κ. Παραγκαμιάν, αποδίδοντας τη βελτίωση της κατάστασης στους ορεινούς όγκους, αφενός στη μείωση του πληθυσμού, αφετέρου στην αλλαγή των χρήσεων γης.

Το πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται πολύ μεγαλύτερο στις παραθαλάσσιες περιοχές. Σε περιοχές όπου αναπτύσσεται δραστηριότητα μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να "αντέξει" η περιοχή, ακόμη κι αν κινείται κάποιες φορές σε νόμιμα πλαίσια, οι συνέπειες είναι μεγάλες. "Φανταστείτε τί γίνεται σε περιοχές όπως ο Μπάλος ή το Ελαφονήσι, που φυσικά και είναι επισκέψιμες και εκεί συνυπάρχουν ταυτόχρονα 3.000-4.000 άνθρωποι!" - αναφέρει ο κ.Παραγκαμιάν.

Αν όμως κάποια περίπτωση υποβάθμισης του περιβάλλοντος φτάσει στα δικαστήρια και ο υπαίτιος καταδικαστεί, καλείται να αποκαταστήσει τη βλάβη που προκάλεσε; "Ως σήμερα έχει γίνει αποκατάσταση μόνο σε μικρής έκτασης ζημιά, δηλαδή περιπτώσεις εναπόθεσης μπάζων, τα οποία απομακρύνθηκαν. Σε σοβαρές περιπτώσεις δεν έχει γίνει ποτέ αποκατάσταση..." - αναφέρει ο Καλούστ Παραγκαμιάν.



πηγή: http://www.madeincreta.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου