Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ευεργετικά βότανα της ελληνικής γης

 
AROMATIKA FΣτη χώρα μας, σε μια από τις πλουσιότερες του κόσμου σε βιοποικιλότητα, φυτρώνουν εκατοντάδες αρωματικά και θεραπευτικά βότανα.

Ως τροφή αλλά και φάρμακα της φύσης εκτιμήθηκαν – από τους αρχαίους κιόλας προγόνους μας – για τις αναλγητικές κυρίως ικανότητές τους. Σήμερα, ένα ποσοστό περίπου 75% των χημικών φαρμάκων βασίζονται στις θαυματουργές ιδιότητες των βοτάνων.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα σημαντικότερα από αυτά ακολουθώντας το αλφαβητάρι της υγείας:
 
-Αντράκλα: υπέροχη σε ωμές σαλάτες, βοηθά στη προστασία της καρδιάς.
-Βασιλικός: τονωτικό του στομάχου σαν αφέψημα, καταπραΰνει νεύρα και πονοκεφάλους, χαρίζει υπέροχο άρωμα και γεύση στα φαγητά.
-Βαλεριάνα: το αγχολυτικό της φύσης.

-Γλυκάνισος: ως ρόφημα για την τόνωση του πεπτικού και του νευρικού συστήματος∙ σε ζύμες αλλά και σε ποτά (τσίπουρο και ούζο) για ιδιαίτερη γεύση.
-Δάφνη: οι αντισηπτικές της ιδιότητες καταπολεμούν το συνάχι και τη βρογχίτιδα, προσθέτει χαρακτηριστικό άρωμα σε όσπρια, σάλτσες και κρεατικά∙ δαφνέλαιο για την τόνωση των μαλλιών.
-Δυόσμος: ως αιθέριο έλαιο απομακρύνει τις φλεγμονές του ρινοφάρυγγα, τις ουλίτιδες, τους πόνους των ρευματισμών∙ ιδιαίτερα ευεργετικό για το στομάχι, τις ημικρανίες, τον λόξυγκα∙ αναντικατάστατο σε κόκκινες σάλτσες και κεφτεδάκια.

-Δενδρολίβανο: ιδανική πρόταση για την καταπολέμηση της αναιμίας, της αϋπνίας, των ζαλάδων, της κούρασης του νου∙ σε μορφή ατμού για βαθύ καθαρισμό του προσώπου∙ ως λοσιόν για την ανάπτυξη των μαλλιών.
-Δίκταμο: τονωτικό, αντισπασμωδικό, αντιδιαβητικό ως αφέψημα∙ με πολλές εφαρμογές στην αρωματοποιία και τη φαρμακευτική ως αιθέριο έλαιο.
-Ευκάλυπτος: σε μορφή ατμού ιδανικός για εισπνοές ως αντισηπτικό των πνευμόνων∙ χωνευτικό και τονωτικό αφέψημα.

-Θυμάρι: τονωτικό και αντισηπτικό, καταπολεμά τον πυρετό και τη γρίπη αλλά και τις δερματικές λοιμώξεις∙ συνοδεύει άριστα το ψητό κρέας και αρωματίζει υπέροχα τις μαρινάδες.
-Κόλιαντρος: απαραίτητος στην κουζίνα ως αρωματικό σε κρέας και ψάρι∙ ευεργετικό για το στομάχι.
-Λουΐζα: φυσικό αναλγητικό, ιδιαίτερα για το στομάχι.

-Λεβάντα: χαλαρώνει τον οργανισμό, αρωματίζει υπέροχα όλο το σπίτι, δρα ως φυσικό αντιβιοτικό για μια σειρά από λοιμώξεις.
-Μελισσοβότανο: αγχολυτικό, αναλγητικό, τονωτικό του γαστρεντερικού ως αφέψημα.
-Μέντα: τονωτικό και χωνευτικό με ευχάριστη και πιπεράτη γεύση∙ απαραίτητη στη ζαχαροπλαστική, την ποτοποιία, την αρωματοποιία και τη φαρμακευτική.

-Μολόχα: γνωστή για τις καταπραϋντικές και μαλακτικές της ιδιότητες, θεωρείται ο «γιατρός του στομάχου».
-Πικραλίδα: για την αναιμία, τη χοληστερίνη, τις δερματικές παθήσεις, τον διαβήτη∙ σε ορεκτικές σαλάτες αλλά και παραδοσιακές πίτες.
-Ρίγανη: πολύ αποτελεσματική για τη διάρροια, τη ναυτία των ταξιδιωτών, την τόνωση του οργανισμού∙ «βασίλισσα» της χωριάτικης σαλάτας και όλων των ψητών.

-Τσουκνίδα: ο χυμός της φημίζεται για τις αντιαναιμικές του ιδιότητες∙ αποτοξινώνει τον οργανισμό, καταπολεμά παθήσεις της χολής και του στομάχου∙ οι τρυφερές τσουκνίδες είναι πολύ ωφέλιμες παρασκευασμένες σε πίτα.
-Τσάι του βουνού: το πιο διαδεδομένο ρόφημα στην Ελλάδα έχει πεπτικές, θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες∙ συνιστάται κατά των κρυολογημάτων, ενώ με μέλι και λεμόνι λειτουργεί ως αντισηπτικό του λαιμού.
-Φασκόμηλο: αρωματικό χωνευτικό, απολυμαντικό, τονωτικό και καταπραϋντικό ως αφέψημα.

-Χαμομήλι: θαυμάσιο αντισηπτικό αλλά και καταπραϋντικό∙ πολύτιμος σύμμαχος της ομορφιάς και της υγείας του δέρματος.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου