Στη χώρα μας, σε μια από τις πλουσιότερες του κόσμου σε βιοποικιλότητα, φυτρώνουν εκατοντάδες αρωματικά και θεραπευτικά βότανα.
Ως τροφή αλλά και φάρμακα της φύσης εκτιμήθηκαν – από τους αρχαίους κιόλας προγόνους μας – για τις αναλγητικές κυρίως ικανότητές τους. Σήμερα, ένα ποσοστό περίπου 75% των χημικών φαρμάκων βασίζονται στις θαυματουργές ιδιότητες των βοτάνων.
Ως τροφή αλλά και φάρμακα της φύσης εκτιμήθηκαν – από τους αρχαίους κιόλας προγόνους μας – για τις αναλγητικές κυρίως ικανότητές τους. Σήμερα, ένα ποσοστό περίπου 75% των χημικών φαρμάκων βασίζονται στις θαυματουργές ιδιότητες των βοτάνων.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα σημαντικότερα από αυτά ακολουθώντας το αλφαβητάρι της υγείας:
-Αντράκλα: υπέροχη σε ωμές σαλάτες, βοηθά στη προστασία της καρδιάς.
-Βασιλικός: τονωτικό του στομάχου σαν αφέψημα, καταπραΰνει νεύρα και πονοκεφάλους, χαρίζει υπέροχο άρωμα και γεύση στα φαγητά.
-Βαλεριάνα: το αγχολυτικό της φύσης.
-Γλυκάνισος: ως ρόφημα για την τόνωση του πεπτικού και του νευρικού συστήματος∙ σε ζύμες αλλά και σε ποτά (τσίπουρο και ούζο) για ιδιαίτερη γεύση.
-Δάφνη: οι αντισηπτικές της ιδιότητες καταπολεμούν το συνάχι και τη βρογχίτιδα, προσθέτει χαρακτηριστικό άρωμα σε όσπρια, σάλτσες και κρεατικά∙ δαφνέλαιο για την τόνωση των μαλλιών.
-Δυόσμος: ως αιθέριο έλαιο απομακρύνει τις φλεγμονές του ρινοφάρυγγα, τις ουλίτιδες, τους πόνους των ρευματισμών∙ ιδιαίτερα ευεργετικό για το στομάχι, τις ημικρανίες, τον λόξυγκα∙ αναντικατάστατο σε κόκκινες σάλτσες και κεφτεδάκια.
-Δενδρολίβανο: ιδανική πρόταση για την καταπολέμηση της αναιμίας, της αϋπνίας, των ζαλάδων, της κούρασης του νου∙ σε μορφή ατμού για βαθύ καθαρισμό του προσώπου∙ ως λοσιόν για την ανάπτυξη των μαλλιών.
-Δίκταμο: τονωτικό, αντισπασμωδικό, αντιδιαβητικό ως αφέψημα∙ με πολλές εφαρμογές στην αρωματοποιία και τη φαρμακευτική ως αιθέριο έλαιο.
-Ευκάλυπτος: σε μορφή ατμού ιδανικός για εισπνοές ως αντισηπτικό των πνευμόνων∙ χωνευτικό και τονωτικό αφέψημα.
-Θυμάρι: τονωτικό και αντισηπτικό, καταπολεμά τον πυρετό και τη γρίπη αλλά και τις δερματικές λοιμώξεις∙ συνοδεύει άριστα το ψητό κρέας και αρωματίζει υπέροχα τις μαρινάδες.
-Κόλιαντρος: απαραίτητος στην κουζίνα ως αρωματικό σε κρέας και ψάρι∙ ευεργετικό για το στομάχι.
-Λουΐζα: φυσικό αναλγητικό, ιδιαίτερα για το στομάχι.
-Λεβάντα: χαλαρώνει τον οργανισμό, αρωματίζει υπέροχα όλο το σπίτι, δρα ως φυσικό αντιβιοτικό για μια σειρά από λοιμώξεις.
-Μελισσοβότανο: αγχολυτικό, αναλγητικό, τονωτικό του γαστρεντερικού ως αφέψημα.
-Μέντα: τονωτικό και χωνευτικό με ευχάριστη και πιπεράτη γεύση∙ απαραίτητη στη ζαχαροπλαστική, την ποτοποιία, την αρωματοποιία και τη φαρμακευτική.
-Μολόχα: γνωστή για τις καταπραϋντικές και μαλακτικές της ιδιότητες, θεωρείται ο «γιατρός του στομάχου».
-Πικραλίδα: για την αναιμία, τη χοληστερίνη, τις δερματικές παθήσεις, τον διαβήτη∙ σε ορεκτικές σαλάτες αλλά και παραδοσιακές πίτες.
-Ρίγανη: πολύ αποτελεσματική για τη διάρροια, τη ναυτία των ταξιδιωτών, την τόνωση του οργανισμού∙ «βασίλισσα» της χωριάτικης σαλάτας και όλων των ψητών.
-Τσουκνίδα: ο χυμός της φημίζεται για τις αντιαναιμικές του ιδιότητες∙ αποτοξινώνει τον οργανισμό, καταπολεμά παθήσεις της χολής και του στομάχου∙ οι τρυφερές τσουκνίδες είναι πολύ ωφέλιμες παρασκευασμένες σε πίτα.
-Τσάι του βουνού: το πιο διαδεδομένο ρόφημα στην Ελλάδα έχει πεπτικές, θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες∙ συνιστάται κατά των κρυολογημάτων, ενώ με μέλι και λεμόνι λειτουργεί ως αντισηπτικό του λαιμού.
-Φασκόμηλο: αρωματικό χωνευτικό, απολυμαντικό, τονωτικό και καταπραϋντικό ως αφέψημα.
-Χαμομήλι: θαυμάσιο αντισηπτικό αλλά και καταπραϋντικό∙ πολύτιμος σύμμαχος της ομορφιάς και της υγείας του δέρματος.
-Βασιλικός: τονωτικό του στομάχου σαν αφέψημα, καταπραΰνει νεύρα και πονοκεφάλους, χαρίζει υπέροχο άρωμα και γεύση στα φαγητά.
-Βαλεριάνα: το αγχολυτικό της φύσης.
-Γλυκάνισος: ως ρόφημα για την τόνωση του πεπτικού και του νευρικού συστήματος∙ σε ζύμες αλλά και σε ποτά (τσίπουρο και ούζο) για ιδιαίτερη γεύση.
-Δάφνη: οι αντισηπτικές της ιδιότητες καταπολεμούν το συνάχι και τη βρογχίτιδα, προσθέτει χαρακτηριστικό άρωμα σε όσπρια, σάλτσες και κρεατικά∙ δαφνέλαιο για την τόνωση των μαλλιών.
-Δυόσμος: ως αιθέριο έλαιο απομακρύνει τις φλεγμονές του ρινοφάρυγγα, τις ουλίτιδες, τους πόνους των ρευματισμών∙ ιδιαίτερα ευεργετικό για το στομάχι, τις ημικρανίες, τον λόξυγκα∙ αναντικατάστατο σε κόκκινες σάλτσες και κεφτεδάκια.
-Δενδρολίβανο: ιδανική πρόταση για την καταπολέμηση της αναιμίας, της αϋπνίας, των ζαλάδων, της κούρασης του νου∙ σε μορφή ατμού για βαθύ καθαρισμό του προσώπου∙ ως λοσιόν για την ανάπτυξη των μαλλιών.
-Δίκταμο: τονωτικό, αντισπασμωδικό, αντιδιαβητικό ως αφέψημα∙ με πολλές εφαρμογές στην αρωματοποιία και τη φαρμακευτική ως αιθέριο έλαιο.
-Ευκάλυπτος: σε μορφή ατμού ιδανικός για εισπνοές ως αντισηπτικό των πνευμόνων∙ χωνευτικό και τονωτικό αφέψημα.
-Θυμάρι: τονωτικό και αντισηπτικό, καταπολεμά τον πυρετό και τη γρίπη αλλά και τις δερματικές λοιμώξεις∙ συνοδεύει άριστα το ψητό κρέας και αρωματίζει υπέροχα τις μαρινάδες.
-Κόλιαντρος: απαραίτητος στην κουζίνα ως αρωματικό σε κρέας και ψάρι∙ ευεργετικό για το στομάχι.
-Λουΐζα: φυσικό αναλγητικό, ιδιαίτερα για το στομάχι.
-Λεβάντα: χαλαρώνει τον οργανισμό, αρωματίζει υπέροχα όλο το σπίτι, δρα ως φυσικό αντιβιοτικό για μια σειρά από λοιμώξεις.
-Μελισσοβότανο: αγχολυτικό, αναλγητικό, τονωτικό του γαστρεντερικού ως αφέψημα.
-Μέντα: τονωτικό και χωνευτικό με ευχάριστη και πιπεράτη γεύση∙ απαραίτητη στη ζαχαροπλαστική, την ποτοποιία, την αρωματοποιία και τη φαρμακευτική.
-Μολόχα: γνωστή για τις καταπραϋντικές και μαλακτικές της ιδιότητες, θεωρείται ο «γιατρός του στομάχου».
-Πικραλίδα: για την αναιμία, τη χοληστερίνη, τις δερματικές παθήσεις, τον διαβήτη∙ σε ορεκτικές σαλάτες αλλά και παραδοσιακές πίτες.
-Ρίγανη: πολύ αποτελεσματική για τη διάρροια, τη ναυτία των ταξιδιωτών, την τόνωση του οργανισμού∙ «βασίλισσα» της χωριάτικης σαλάτας και όλων των ψητών.
-Τσουκνίδα: ο χυμός της φημίζεται για τις αντιαναιμικές του ιδιότητες∙ αποτοξινώνει τον οργανισμό, καταπολεμά παθήσεις της χολής και του στομάχου∙ οι τρυφερές τσουκνίδες είναι πολύ ωφέλιμες παρασκευασμένες σε πίτα.
-Τσάι του βουνού: το πιο διαδεδομένο ρόφημα στην Ελλάδα έχει πεπτικές, θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες∙ συνιστάται κατά των κρυολογημάτων, ενώ με μέλι και λεμόνι λειτουργεί ως αντισηπτικό του λαιμού.
-Φασκόμηλο: αρωματικό χωνευτικό, απολυμαντικό, τονωτικό και καταπραϋντικό ως αφέψημα.
-Χαμομήλι: θαυμάσιο αντισηπτικό αλλά και καταπραϋντικό∙ πολύτιμος σύμμαχος της ομορφιάς και της υγείας του δέρματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου