Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση για τον καταρροϊκό πυρετό από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

 
 
- Δεν θεωρείται νόσος που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο
- Τι πρέπει να προσέχουν οι κτηνοτρόφοι
 
Το 2014 εμφανίστηκαν κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού στην Π.Ε Άρτας και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το πεδίο ως προς την φυσική ανοσία των ζώων είναι ασαφές και επομένως θα πρέπει να επαγρυπνούμε και να βρισκόμαστε σε επιφυλακή για την νέα περίοδο και ειδικά τώρα που αρχίζει η άνοδος της θερμοκρασίας.
   
Ο Καταρροϊκός Πυρετός (Bluetongue disease) είναι νόσος ιογενής που μεταδίδεται με αρθρόποδα (αιματοφάγα κουνούπια του γένους Culicoides). Όλα τα κατοικίδια και άγρια μηρυκαστικά (πρόβατα, αίγες, βοοειδή, ελάφια) είναι ευαίσθητα στη μόλυνση από τον ιό, αλλά μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα (πυρεξία μέχρι και 420 C, καταβολή, οίδημα στη περιοχή του στόματος, οφθαλμών και αυτιών, οίδημα και κυανή γλώσσα).
Δεν θεωρείται νόσος που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο. Τα ενήλικα Culicoides δραστηριοποιούνται κυρίως βραδινές ώρες (από τη δύση του ηλίου και έπειτα) και τρέφονται από το αίμα των ευαίσθητων ειδών ζώων. Τα ενήλικα Culicoides χρειάζονται νερό για την αναπαραγωγή τους. Για την ακρίβεια, το Culicoides imicola γεννά αβγά σε υγρό έδαφος ή λάσπη.

Δεν υπάρχει καμιά αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα ζώα.
Η καταπολέμηση των εντόμων-φορέων θεωρείται ουσιαστικά μεγάλης σημασίας για την εξάλειψη της νόσου. Περιορισμοί στις μετακινήσεις των ζώων και καραντίνα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης σε ελεύθερες από Κ. Π. περιοχές.
Οι κτηνοτρόφοι, θα πρέπει να έχουν στενή επαφή με την Κτηνιατρική υπηρεσία, ώστε να μετακινούν ζώα από περιοχές που δεν υπάρχουν κρούσματα ΚΠ.
 

Μεγάλης σημασίας επίσης θεωρείται η διενέργεια απολυμάνσεων και απεντομώσεων των χώρων διαμονής των ζώων, πάντα με την συνεργασία Κτηνιάτρων.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου