Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Πρώτη. Το νησί των πειρατών στην Μεσσηνία

 
 
Πρώτη. Είναι το πανέμορφο νησάκι, απέναντι από τους Γαργαλιάνους.

Απέχει από την ακτή ένα μόνο μίλι. 
Το όνομά της το οφείλει στο θαλασσινό θεό Πρωτέα γιο του Ποσειδώνα.

Και μ' αυτό το μνημονεύει κι ο Θουκυδίδης
σ' ένα χωρίο του, που αναφέρεται στην κατά το 424 π. Χ. αποστολή ναυτικής επικουρίας στον Αθηναίο στρατηγό Δημοσθένη, που τον είχαν περικυκλώσει οι Σπαρτιάτες στην ακτή της Πύλου:

"Ως δε εΐδον την τε ήπειρον οπλιτών περίπλεων την τε νήσον, εν τε τω λιμένι ούσας τάς ναύς και ούκ έκπλεούσας άπορήσαντες όπη καθορμίσωνται, τότε μεν ες Πρώτην την νήσον, η ού πολύ απέχει, έρημος ούσα, έπλευσαν καί ηύλίσαντο, τη δ' υστεραία παρασκευασάμενοι ως επί ναυμαχίαν άνήγοντο".
Το νησάκι αυτό έχει σπουδαία αρχαιολογική σημασία. 
 
 
Σ' αυτό σώζονται ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής με τείχος και κυκλοτερή πυργίσκο. Στη θέση "Γραμμένο" κάπου 30 επιγραφές ευπλοίας μετακλασικής, ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής.

Οι επιγραφές αυτές εκφράζουν ευχές των κατά διάφορες εποχές ναυτιλλομένων, που καταφεύγανε με τα καράβια τους στον ορμίσκο του νησιού για να σωθούν από την τρικυμία και εύχονταν στους θεούς να τους χαρίσουν εύπλοια κατά το υπόλοιπο ταξίδι τους.

 Μερικές απ' αυτές: "Εύπλοια τώ Ει...νέω τω Έφεσίω τω Έρμη θεώ". "Ευπλοιά σοι εύτυχή(ς) Διόσκουροι Σμυρναίοι". "Ευπλοιά σοι ευτυχή αυρά(ν) ην φέρω ήμΐν".

Στο νησάκι υπήρχε και ναός της Ευπλοίας Αρτέμιδος, που στη θέση του ανοικοδομήθηκε ναΐδιο της Παναγίας.  

 
Στα χρόνια της ακμής της πειρατείας, την Πρώτη είχε σαν ορμητήριο του ο Μανιάτης κουρσάρος Κατούλιας και σ' αυτή το θωρηκτό "Σπέτσαι" προσορμίστηκε στα 1899, για να σωθεί από την τρικυμία που μαινόταν στο Ιόνιο.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου