Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Μεσσηνία. Tα χελωνάκια της Κορώνης ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην θάλασσα!


Tα χελωνάκια της Κορώνης ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην θάλασσα!

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 28 Ιουλίου εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν τα ίχνη των πρώτων νεοσσών που εξήλθαν από την φωλιά τους στην παραλία ωοτοκίας της Κορώνης, Ζάγκα, και οδηγήθηκαν προς την θάλασσα! Ήταν μία μέρα χαράς και συγκίνησης για όσους συνεργάστηκαν στην προστασία των φωλιών προκειμένου να συνεχιστεί αυτό το θαύμα της ζωής στην παραλία μας.

Τις μέρες αυτές αν βρεθεί κάποιος στις παραλίες ωοτοκίας, πολύ πιθανό είναι να δει διαδρόμους φτιαγμένους από ψάθες γύρω γύρω από τις φωλιές. Αυτοί οι διάδρομοι χρησιμοποιούνται σε σημεία με έντονο τεχνητό φωτισμό και σκοπός τους είναι να μειώσει τον αποπροσανατολισμό των μικρών νεοσσών καθώς βγαίνουν από τις φωλιές τους.

Τι πρέπει να προσέξουμε; Να μειωθούν τα φώτα πίσω από την παραλία και η ανθρώπινη παρουσία στην παραλία τα βράδια, ώστε τα χελωνάκια να φθάσουν μόνα τους με ασφάλεια στη θάλασσα. Αν δεις χελωνάκια να βγαίνουν από τις φωλιές ημέρα, άνοιξε ένα διάδρομο στην άμμο για να τα βοηθήσεις και προστάτεψέ τα από τον ήλιο, σκιάζοντάς τα, μέχρι να μπουν στην θάλασσα!

Ας μην ξεχνάμε να αποφεύγεται η κίνηση βαρέων οχημάτων στην παραλία καθώς οι φωλιές θα επωάζονται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Μείνετε κοντά μας τις επόμενες μέρες που θα ξεκινήσουν οι δημόσιες εκσκαφές των φωλιών που έχουν εκκολαφθεί. Θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για τις θαλάσσιες χελώνες και να δείτε από κοντά μία φωλιά αυτού του πανάρχαιου ερπετού!

Τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μπορείτε να βρείτε καθημερινά στον ενημερωτικό σταθμό στο λιμάνι της Κορώνης και από τις 6.15 κάθε πρωί στην αρχή της παραλίας Ζάγκα.

Πληροφορίες: Πολύμνια Νεστορίδου – Υπεύθυνη Προγράμματος Νότιας Πελοποννήσου, τηλ. 6951 009 785.


πηγή: http://www.archelon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου