Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Είδα χελώνα στη θάλασσα; - το μοιράζομαι στο eTurtle!


Σε πρόσφατη επιστημονική επισκόπηση για την περιοχή της Μεσογείου, εντοπίστηκαν τα σημαντικά κενά γνώσης για τις θαλάσσιες χελώνες, με ειδική αναφορά στη νότιο ανατολική Μεσόγειο και στις πράσινες χελώνες. Είναι εύκολο να φανταστούμε ότι η συλλογή δεδομένων για τα μεταναστευτικά ζώα στη θάλασσα είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε χρόνο και χρήμα, ενώ τα θέματα της προστασίας τους συνδέονται ολοένα και πιο πολύ με τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Για το λόγο αυτό, η δυνητική συμβολή των παρατηρήσεων των πολιτών στην επιστημονική γνώση και πληροφορία είναι σημαντική και καλοδεχούμενη.

Από αυτό το καλοκαίρι είναι δυνατή η συλλογή παρατηρήσεων θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο θάλασσα από πολίτες με την χρήση smartphones. Η εφαρμογή eTurtle (για Android v5+) δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE - EUROTURTLES και είναι διαθέσιμη σε Αγγλικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Μαλτέζικα, Κροατικά και Σλοβενικά.

Οι αναφορές και οι παρατηρήσεις των πολιτών θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση απειλών για τις θαλάσσιες χελώνες και στον εντοπισμό περιοχών που υπάρχουν προβλήματα. Με τα δεδομένα αυτά θα υποστηριχθεί επίσης ο προσδιορισμός λύσεων στα προβλήματα προστασίας των περιοχών.


Πως μπορώ να βοηθήσω;

Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή για έξυπνα κινητά eTurtle για να μοιραστείτε κάθε παρατήρηση χελώνας στη θάλασσα φέτος. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την εφαρμογή για συσκευές με λογισμικό Android (έκδοση 5 ή μεταγενέστερη) από το σύνδεσμο https://play.google.com/store/apps/details?id=co.mashdog.euroturtles.

Η Επιστήμη των Πολιτών (Citizen Science), αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αναφέρεται στη συμβολή των πολιτών στην επιστημονική γνώση και πληροφορία. Με τη βοήθειά σας θα προσπαθήσουμε εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις θαλάσσιες χελώνες, τη μεσόγειο θάλασσα και τους ανθρώπους που ζουν εκεί ή και την επισκέπτονται.


πηγή: http://www.archelon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου