Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Πρωτιά στη βιολογική καλλιέργεια για τα Γρεβενά
Μέχρι σήμερα ήταν γνωστή ως η μανιταρούπολη της Ελλάδας, όμως ο Νομός Γρεβενών έχει πλέον ακόμη έναν λόγο να πανηγυρίζει, αφού βάσει επίσημων στοιχείων έχει τα ηνία και στη βιολογική γεωργία.

Το 14% της παραγωγής στην περιοχή είναι βιολογικά προϊόντα, όταν ο μέσος όρος στην υπόλοιπη χώρα δεν υπερβαίνει το 4,5%. Η βιολογικά καλλιεργούμενη έκταση στην περιοχή ανέρχεται στα 56.000 στρέμματα και ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών διαμορφώνεται σε 216 άτομα, στα οποία προστίθενται και άλλοι 50 κτηνοτρόφοι.

Βασικός προσανατολισμός των βιοκαλλιεργητών είναι οι ζωοτροφές, που τροφοδοτούν τις 60 βιολογικές μονάδες στην περιοχή, με στόχο κυρίως την παραγωγή βιολογικού γάλακτος, αλλά και κρέατος, έστω και σε μικρότερες ποσότητες. Περαιτέρω, βιολογικά καλλιεργούνται όσπρια και σιτηρά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Πασχάλης Χαρούμενος, απέστειλε επιστολή στο επιτελείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ζητεί να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα του καταμερισμού των πιστώσεων του μέτρου 2.14. «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» ανά περιφέρεια, όπως αυτό εφαρμόστηκε και στο προηγούμενο που αφορούσε στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Το σύνολο των πιστώσεων στο μέτρο που προκηρύχθηκε ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, ποσό που ο κ. Χαρούμενος χαρακτηρίζει μικρό για όλη τη χώρα, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η δυναμική που παρουσιάζει η βιολογική γεωργία στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επιτάσσει τη γενναία χρηματοδότησή της, ώστε να συνεχιστεί η έντονα ανοδική πορεία της παραγωγής βιολογικών προϊόντων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου