Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η ποικιλία των φυτών «κλειδί» για την υγεία των οικοσυστημάτων


Τα οικοσυστήματα που φιλοξενούν μεγάλη ποικιλία φυτών είναι περισσότερο υγιή και ανθεκτικά, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που διεξήχθη σε ξερά εδάφη σε όλες τις Ηπείρους, πλην της Ανταρκτικής.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό συμβαίνει γιατί η μεγάλη ποικιλία σε φυτά διατηρεί τα εδάφη γόνιμα και παραγωγικά, προστατεύοντας τα οικοσυστήματα από τις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε ημιάγονα εδάφη που καλύπτουν το 40% του πλανήτη και φιλοξενούν το 40% του πληθυσμού των ανθρώπων.

Όπως επισημαίνει ο ερευνητής David Eldridge από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Νέας Ουαλίας, τα εδάφη που ερευνήθηκαν συγκαταλέγονται στα οικοσυστήματα που κινδυνεύουν περισσότερο από τις αλλαγές της χρήσης γης, τις αλλαγές των βροχοπτώσεων και τις αλλαγές του κλίματος.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες «μέτρησαν» τα είδη φυτών σε κάθε οικοσύστημα και στη συνέχεια προσπάθησαν να υπολογίσουν τον κύκλο άνθρακα, αζώτου και φώσφορου, ενώ εξέτασαν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά, όπως η θερμοκρασία ή η ποιότητα του εδάφους.

Αν και παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιοχών – από τα ξηρά εδάφη της Δυτικής Αυστραλίας μέχρι τα λιβάδια της Χιλής – τα τελικά αποτελέσματα παρουσίαζαν σημαντικές ομοιότητες.

«Ακόμα και στις περιοχές με τις μεγαλύτερες διαφορές, η πλούσια ποικιλία σε φυτά αποδείχθηκε ότι ήταν σημαντικός παράγοντας για το πόσο λειτουργικό ήταν το έδαφος», ανέφερε ο David Eldridge.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου