Ο εφευρέτης του «πράσινου τοίχου» ή κάθετου κήπου, Patrick Blanc, συζητά για την αυξανόμενη δημοτικότητά τους σε όλο τον κόσμο
Το σπίτι του PATRICK BLANC στα προάστια του Παρισιού είναι η δική του Εδέμ. Υπάρχουν κάθετοι κήποι, ή "πράσινοι τοίχοι", εξωτερικοί, αλλα και εσωτερικού χώρου, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι τοίχοι που έκαναν τον 60χρόνο Γάλλο βοτανολόγο παγκοσμίως γνωστό.
Το σπίτι του PATRICK BLANC στα προάστια του Παρισιού είναι η δική του Εδέμ. Υπάρχουν κάθετοι κήποι, ή "πράσινοι τοίχοι", εξωτερικοί, αλλα και εσωτερικού χώρου, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι τοίχοι που έκαναν τον 60χρόνο Γάλλο βοτανολόγο παγκοσμίως γνωστό.
Εξωτικά ωδικά πτηνά, σαύρες και μικρά βατράχια φωλιάζουν ανάμεσα στα πυκνά φυλλώματα. Το υπερυψωμένο δάπεδο του γραφείου του κ Blanc είναι στην πραγματικότητα ένα τεράστιο ενυδρείο γεμάτο τροπικά ψάρια.
Ο φίλος του και αρχιτέκτονας του και συχνά συνεργάτης του Jean Nouvel τον αποκαλεί το "Green Man" και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Από τα βαμμένα μαλλιά του τα χακί χρώματος παπούτσια του και ρούχα του, ο Blanc έχει γίνει ο ίδιος ένα "τοτέμ" του πράσινου χρώματος.
Αφιερώνοντας λίγο χρόνο από το πολυάσχολο πρόγραμμα που περιλαμβάνει πρόσφατο σχέδιο του ψηλότερου κάθετου κήπου του κόσμου, στο Σίδνεϊ, ο κ Blanc εξηγεί θαυμάσια την εμμονή του.
Πως είχατε την ιδέα για τους πράσινους τοίχους;
Είχα ένα ενυδρείο γεμάτο τροπικά ψάρια, ένα πολύ ενδιαφέρον οικοσύστημα, όταν ήμουν περίπου 8 ετών. Όταν ήμουν περίπου 13 διάβασα σε ένα γερμανικό περιοδικό ότι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσει ένα ενυδρείο ήταν να έχουμε τις ρίζες των φυτών σε αυτό. Η αρχική ιδέα ήταν να φιλτράρουν το νερό, αλλά αυτό που καταλήξαμε και ήταν συναρπαστικό να δούμε ότι τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς την ανάγκη για έδαφος. Έτσι θα αναπτυχθεί ο πρώτος μου κάθετος κήπος στο δωμάτιό μου, όταν ήμουν περίπου στα 18 μου που αρδεύονταν από μια αντλία στο ενυδρείο μου. Οι τοίχοι που βλέπετε εδώ αρδεύονται χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια αρχή.
Έχετε σχεδιαστεί πάνω από 300 κάθετους κήπους σε όλο το κόσμο, συμπεριλαμβανομένων σε κλίμα της ερήμου, όπως στο Μπαχρέιν και στη Σαουδική Αραβία. Θα μπορούσατε να μας πείτε για το One Central Park πύργο στο Σίδνεϊ;
Ο πύργος είναι σχεδιασμένος από τον Jean Nouvel, και είναι πάνω από 160 μέτρα και είναι πολύ μεγάλη η πρόκληση. Συνολικά υπάρχουν 450 διαφορετικά είδη φυτών, εκ των οποίων 250 είναι τοπικά είδη. Όταν ένα κτίριο είναι πολύ ψηλό μπορεί να υπάρξει πολύ ισχυρός ανέμος, έτσι έχω εγκαταστήσει μια μεταλλική σχάρα με μεγάλα κιγκλιδώματα μπροστά του για να βεβαιωθούμε ότι τα φυτά θα είναι ασφαλή
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός κάθετου κήπου, σε σύγκριση με έναν οριζόντιο;
Ένας κάθετος κήπος είναι σαν ένα παράθυρο του καταστήματος, όπου όλα τα φυτά είναι ορατά. Είναι εντελώς διαφορετικά όταν βλέπεις ένα οριζόντιο κήπο, όπου τα πάντα είναι θέμα προοπτικής. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πράγμα που πρέπει να επισημάνω είναι η θετική ψυχολογική επίδραση που έχουν οι κάθετα φυτεμένοι τοίχοι για εκείνους που τους κοιτούν. Στην θέση ενός απλού τοίχου ή ενός γκράφιτι, τον μετατρέπουμε σε ένα ποίημα.
Τα τελευταία 30 χρόνια είχατε μια παράλληλη καριέρα ως ερευνητής στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών). Πώς αυτή η εργασία σας βοήθησε να σχεδιάσετε τους κάθετους κήπους;
Προπαντός, γνωρίζω όλα τα διαφορετικά φυτά. Παίρνει στους άλλους ανθρώπους πολύ περισσότερο χρόνο για να κάνουν αυτό που κάνω εγώ και ακόμα και τότε δεν επιτυγχάνουν απαραίτητα ένα καλό αποτέλεσμα. Μέσα από την εκπαίδευσή μου ως βοτανολόγος μπορώ να διακρίνω και να διαλέξω αμέσως ένα φυτό σε ένα περιβάλλον ή κλίμα.
Πώς εξηγείτε την αυξανόμενη ζήτηση για κάθετους κήπους;
Υπάρχουν μια σειρά από λόγους. Περισσότερο από το μισό της ανθρωπότητας ζει σήμερα σε πόλεις, το οποίο είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο. Ο ελεύθερος χώρος σε αυτές τις πόλεις είναι όλο και περισσότερο πολυτιμότερος. Έτσι οι κάθετοι κήποι μπορούν να δώσουν μια ευπρόσδεκτη όαση. Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη ανησυχία σε ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η αποψίλωση των δασών, έτσι οτιδήποτε θυμίζει τη φύση γίνεται ολοένα και πιο ιερή.
Άποψη του γραφείου του Patrick Blanc με τη λίμνη από κάτω από αυτό. Stephane Remael για την "The Wall Street Journal" |
Κάνε τον δικό σου...
Ο καθετος κήπος στο CaixaForum Madrid
Marco Cristofori/Robert Harding World Imagery/Corbis
|
Οδηγός του Patrick Blanc για να δημιουργήσετε το δικό σας κάθετο κήπο, μέχρι 5 μέτρα ύψος:
Βήμα 1: Κατ 'αρχάς, θα πρέπει να έχετε ένα μεταλλικό πλαίσιο που θα στηρίζει τον τοίχο σας. Το πλαίσιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 cm πάχος.
Βήμα 2: Στην κορυφή του πλαισίου θα πρέπει να στερεωθεί ένα φύλλο -PVCι 1 εκατοστό πάχος. Είναι σημαντικό ώστε να έχει αντοχή για να μπορούν να στηριχθούν τα υλικά χωρίς να προκαλούν ρωγμές.
Βήμα 3: Συρράψτε το τριών χιλιοστών φύλο πολυαμίδης πακτωμένο στο φύλλο PVC για να υποστηρίξει τις ρίζες των φυτών. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για οποιοδήποτε έδαφος.
Βήμα 4: Για το πότισμα των φυτών, στην κορυφή του τοίχου σας, τοποθετήστε ένα σταλακτηφόρο σωλήνα με σταλάκτες ανά 10 εκατοστά και επίσης εγκαταστήστε ένα μικρό σύστημα υδρονέφωσης. Αρδεύστε τρεις φορές την ημέρα για δύο ή τρία λεπτά το χειμώνα, και έως έξι φορές την ημέρα το καλοκαίρι.
Βήμα 5: Για περισσότερες πρακτικές πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να συνταιριάξετε εντυπωσιακούς συνδυασμούς φυτών, ο κ Blanc συνιστά το βιβλίο του Noémie Vialard, το «Κάθετοι Κήποι: 24 Ιδέες για να δημιουργήσετε τον δικό σας πράσινο τοίχο» (WW Norton & Co, £ 18).
πηγή: http://taratsokipos.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου