Μετά τις έντονες αντιδράσεις και πιέσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Πολωνίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε τρεις ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους έως το 2030: τουλάχιστον 40% μείωση εγχώριων εκπομπών CO2, τουλάχιστον 27% ΑΠΕ, τουλάχιστον 27% εξοικονόμηση ενέργειας. Οι στόχοι αυτοί είναι τόσο χαμηλής φιλοδοξίας που η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει ουραγός σε επενδύσεις ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει και η ελληνική κυβέρνηση, με την αρνητική μεταστροφή της τελευταίας στιγμής η οποία θέτει ανοιχτά σε κίνδυνο την προοπτική ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.
Η παράλογη παράταση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα δεν θα κοστίσει μόνο
στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, αλλά και πολλά εκατοντάδες δισεκατομμύρια από
το εισόδημα των Ευρωπαίων πολιτών. Εξίσου σημαντικά θα υπονομεύσει την παγκόσμια
προσπάθεια για επίτευξη Συμφωνίας για το Κλίμα το 2015 στο Παρίσι.
Τον
επόμενο χρόνο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα
προτείνει το θεσμικό πλαίσιο για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών
στόχων που αποφασίστηκαν σήμερα. Στις επιστολές που έστειλε στα μέλη της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι θα ήθελε την Ευρώπη παγκόσμιο
ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις επενδύσεις σε εξοικονόμηση
ενέργειας, καθώς και μία φιλόδοξη κλιματική πολιτική με μία ισχυροποιημένη
ευρωπαϊκή αγορά ρύπων.
Ωστόσο οι στόχοι είναι ίσως οι χειρότεροι
δυνατοί, σε σχέση με τα σενάρια που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας τους
τελευταίους μήνες και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις δραματικές
εκκλήσεις της επιστήμης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
«Πρόκειται για το απόλυτο ξεπούλημα στη βρώμικη βιομηχανία. Οι στόχοι είναι τόσο γελοίοι που το μόνο ευχάριστο είναι ότι πιθανότατα θα ξεπεραστούν σε φιλοδοξία από τις ίδιες τις εξελίξεις. Η Ευρώπη πλέον θα κατέβει με άδεια χέρια στην κρίσιμη, κλιματική σύνοδο του ΟΗΕ του χρόνου στο Παρίσι, όπου η παγκόσμια κοινότητα θα διαπραγματευτεί τη σωτηρία της από την ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη»
ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
«Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δυστυχώς δεν ήταν τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη κάνει πράξη στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια: χειρόφρενο στην καθαρή ενέργεια, υποκρισία για την εξοικονόμηση ενέργειας και προσπάθεια σύνδεσης του μέλλοντος της Ελλάδας με ακόμα περισσότερα ορυκτά καύσιμα»,
συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για το 2030:
- Οι ηγέτες συμφώνησαν σε 3 κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους για το 2030: ‘Τουλάχιστον’ 40% μείωση των εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου CO2 (χωρίς τη χρήση ευέλικτων μηχανισμών) με βάση το 1990, αύξηση των ΑΠΕ κατά 27% στο ενεργειακό μίγμα και 27% στην εξοικονόμηση ενέργειας.
- Για τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες, όπως η Πολωνία και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, η συμφωνία εμπεριέχει χρηματοδοτικό μηχανισμό για την υποστήριξη επενδύσεων «στον ενεργειακό εκσυγχρονισμό και την εξοικονόμηση ενέργειας». Κατά το παρελθόν παρόμοιοι μηχανισμοί έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε λιγνίτη και άνθρακα.
- Πολλές βιομηχανίες θα λάβουν δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης, ωστόσο οι λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης ρύθμισης στην αγορά ρύπων θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο έτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου