1. Θερμοπίδακες – Φυσαλίδες νερού
Οι θερμοπίδακες εκρήγνυνται με απίστευτη δύναμη, αλλά αν τους δείτε λίγο πριν ξεσπάσουν μοιάζουν με γιγαντιαίες φυσαλίδες νερού. Στην Ισλανδία μπορείτε να δείτε αρκετούς εντυπωσιακούς θερμοπίδακες, όπως για παράδειγμα, ο περίφημος Strokkur, που εκρήγνυται κατά μέσο όρο κάθε πέντε έως 10 λεπτά. Μπορείτε επίσης να τους δείτε στο Yellowstone National Park των ΗΠΑ, καθώς και στη Χιλή, τη Ρωσία και τη Νέα Ζηλανδία.
2. Περιπλανώμενες…πέτρες!
Οι πέτρες δεν μπορούν να κινηθούν από μόνες τους, σωστά; Αυτό δεν ισχύει στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια. Για δεκαετίες, αυτές οι πέτρες αποτελούσαν το απόλυτο μυστήριο για τους επιστήμονες, αλλά πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι ένα λεπτό στρώμα πάγου, που σχηματίζεται πάνω από την έρημο, βοηθά στην κίνηση των μικρών βράχων, μαζί με ένα συνοδευτικό απαλό αεράκι.
3. Θαλάσσιες δίνες
Ίσως να μην είναι σαν τις δίνες, για τις οποίες έχετε διαβάσει σε μύθους και θρύλους, όπου ολόκληρα πλοία χάνονται κάτω από τα κύματα, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν ένα συναρπαστικό θέαμα. Η Saltstraumen στη Νορβηγία είναι η ισχυρότερη δίνη του κόσμου και το πιο ισχυρό παλιρροϊκό ρεύμα στη γη. Ακόμα κι αν η θάλασσα φαίνεται ήρεμη, υπάρχουν επικίνδυνα ισχυρά υποθαλάσσια ρεύματα. Καλό είναι να το εξερευνήσετε έξω από το νερό, λοιπόν!
4. Βόρειο Σέλας
Όσοι έχουν δει την αυγή, θα γνωρίζουν ότι υπάρχει κάτι το εξαιρετικό στα έντονα χρώματα, που φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό. Η Σκανδιναβία πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, είναι το καλύτερο μέρος για δείτε το φαινόμενο, το ίδιο και τμήματα της Σκωτίας. Μπορείτε να δείτε το Βόρειο Σέλας στο νότιο ημισφαίριο σε μέρη της Νότιας Αμερικής, στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Ανταρκτική.
5. Ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις
Το 1999, πολλοί Βρετανοί επισκέφθηκαν το Ντέβον και την Κορνουάλη για να δουν από κοντά την ολική έκλειψη ηλίου, η οποία ήταν ορατή από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν πάτε στην Ισλανδία Μάρτιο του 2015, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την επόμενη. Στην ιστοσελίδα της NASA μπορείτε να δείτε από ποια μέρη του κόσμου θα είναι ορατή, ενώ υπάρχει και ειδική σελίδα για τις σεληνιακές εκλείψεις.
6. Χρωματιστά δέντρα
Πολλά δέντρα είναι ξεχωριστά. Άλλα έχουν πολύ ασυνήθιστα σχήματα, αλλά υπάρχουν και μερικά που με χρώματα, όπως ο «Rainbow Eucalyptus», ευκάλυπτος – ουράνιο τόξο, ο οποίος, όπως υποδηλώνει το όνομά του, έχει πολύχρωμο κορμό! Μπορείτε να δείτε τέτοια δέντρα στη Νοτιοανατολική Ασία και στην Ινδονησία, τη Νέα Γουινέα και τις Φιλιππίνες.
7. Μαργαριταρένια σύννεφα
Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε μερικά μαργαριταρένια, όπως τα χαρακτηρίζουν, τα οποία παρά το ότι ουσιαστικά δεν είναι σύννεφα, καθώς δεν είναι φτιαγμένα από νερό, αλλά από θειικό και νιτρικό οξύ, παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της ανατολής και της δύσης, συνήθως μόνο σε ψυχρά κλίματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου