Παρά το γεγονός ότι βρίσκει συνεχώς εμπόδια από την ελληνική γραφειοκρατία αλλά και αντιμετωπίζεται ανταγωνιστικά από τους ακτοπλόους η Hellenic Seaplanes επιμένει και ετοιμάζεται να κάνει την κίνηση ματ.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος της εταιρίας στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση τμημάτων του ακινήτου «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας» εμπεριέχει μια πρόταση που όντως προκαλεί αίσθηση. Η Hellenic Seaplanes δεν διεκδικεί μόνο το ακίνητο αλλά και προκρίνει τη δημιουργία μητροπολιτικού υδατοδρομίου Αττικής με ταυτόχρονη ανάπτυξη υποδομών ψυχαγωγίας και αναψυχής.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ΣΕΦ μπορεί να αναδειχτεί σε κέντρο διακίνησης επιβατών που θέλουν να ταξιδέψουν σε ελληνικά νησιά αλλά και λίμνες της Ελλάδας γρήγορα και με ανταγωνιστικό κόστος και ταυτόχρονα κέντρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα δίκτυο μεταφοράς και προς την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς ήδη η εταιρία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή υδατοδρομίων σε όλες τις μεγάλες λίμνες της χώρας και σε πλήθος νησιών. Το ΣΕΦ μάλιστα είανι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς μπορεί να αποελέσει το κέντρο της ανάπτυξης μεταφοράς με υδροπλάνο σε όλη την Ελλάδα δημιουργώντας ένα δίκτυο που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε.
Το κόστος μάλιστα δεν αφορά μόνο στα ακτοπλοϊκές αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες δεδομένου ότι οι χρόνοι είναι ποιο σύντομοι αν κάποιος συνυπολογίσει και την αναμονή που συνεπάγεται η αεροπορική μετακίνηση. Επισημαίνεται ότι Hellenic Seaplanes διαθέτει σήμερα υδροπλάνα 12 και 19 θέσεων που αναπτύσσουν ταχύτητες έως 300 χιλιόμετρα την ώρα.
Όπως αναφέρει η εταιρία πρωταρχικός σκοπός της μελέτης για το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο της Αττικής είναι ο σχεδιασμός ενός υπερσύγχρονου αερολιμένα υψηλών προδιαγραφών και η αξιοποίηση των υποδομών του κτιρίου για τη δημιουργία εικοσιτετράωρης κοινωνικής δραστηριότητας με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.
Το έργο, θα αναληφθεί από κοινού με άλλες εταιρείες με τη μορφή κοινοπραξίας, καταλαμβάνει συνολική έκταση 13.000 τ.μ. και αφορά στην κατασκευή υδατοδρομίου (3.700 τ.μ)., καταστημάτων (3.300 τ.μ.), συνεδριακού κέντρου (3.650 τ.μ.), χώρων εστίασης (1.250 τ.μ.) και συνεργείου συντήρησης (1.100 τ.μ.). Η επένδυση είναι της τάξης τω 20-25 εκ ευρώ.
Σε ότι αφορά το υδατοδρόμιο θα είναι άρτια εξοπλισμένο, με άνετους, λειτουργικούς και υψηλής αισθητικής χώρους υποδοχής, γραφείων και ιατρικής μονάδας με ασθενοφόρο για την άμεση διακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής. Ταυτόχρονα θα λειτουργούν καταστήματα, τρία εστιατόρια καθώς επίσης και συνεδριακό κέντρο με ανεξάρτητη είσοδο το οποίο θα διαθέτει αίθουσες συνεδριάσεων, αμφιθέατρο χωρητικότητας 600 θεατών και πολυχώρους για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πρόκειται συγχρόνως για μια «πράσινη» επένδυση, αφού τα φυτεμένα δώματα στις οροφές του κτιρίου βελτιώνουν την ενεργειακή του απόδοση και το μικροκλίμα της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ένα πάρκο περιήγησης, ιδανικό για “plane spotting”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Hellenic Seaplanes έχει ξεκινήσει επενδύσεις στα πιο κάτω υδατοδρόμια χωρίς να επιβαρυνθεί ο Φορέας Διαχείρισης Λιμένα ή Δήμος με οποιοδήποτε κόστος:
1. Υδατοδρόμιο Σκύρου
2. Υδατοδρόμιο Αλοννήσου
3. Υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας
4. Υδατοδρόμιο Σκοπέλου
5. Υδατοδρόμιο Τήνου
6. Υδατοδρόμιο Πάτμου
7. Υδατοδρόμιο Σάμου
8. Υδατοδρόμιο Χαλκιδικής (Μαρίνα)
9. Υδατοδρόμιο Λήμνου (Μαρίνα)
Επίσης ξεκίνησε τις διαδικασίες για δημιουργία υδατοδρομίων στις πιο κάτω λίμνες:
10. Τριχωνίδας στο Αγρίνιο
11. Παμβώτιδας στα Ιωάννινα
12. Καϊάφα στην Ζαχάρω Ηλείας
13. Πολυφύτου στην Κοζάνη
14. Κερκίνης στις Σέρρες
15. Μεγάλη Πρέσπα στη Φλώρινα
16. Βεγορίτιδας στο Αμύνταιο
Ταυτόχρονα με τις ιδιωτικές επενδύσεις έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης πό τους Δημόσιους Φορείς Διαχείρισης Λιμένων αλλά και τους Δήμους, οι οποίοι ανάθεσαν σε εξωτερικό τεχνικό σύμβουλο την αδειοδοτική διαδικασία. Στη συνέχεια μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας θα ορίσουν ανάδοχο κατασκευαστή, οποίος θα κατασκευάσει το υδατοδρόμιο για να λάβουν την τελική άδεια λειτουργίας και μετέπειτα να παραχωρήσουν τα υδατοδρόμια προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Τα δημόσια υδατοδρόμια είναι:
1. Κέρκυρας (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας)
2. Παξών (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας)
3. Ερείκουσας (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας)
4. Οθωνών (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας)
5. Πάτρας (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας)
6. Ρεθύμνου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου)
7. Λαυρίου (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου)
8. Ηρακλείου (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου)
9. Λίμνης Βεγορίτιδας (ιδιοκτησίας Δήμου Αμυνταίου)
10. Ραφήνας (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας)
11. Χερσονήσου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χερσονήσου Κρήτης)
12. Σίφνου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Σίφνου)
13. Πόρου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Πόρου)
14. Χανίων (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Χανίων)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου