Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Αλφειός. Τρέμουν την οργή της φύσης στις δυο πλευρές του ποταμού λόγω Λάδωνα

 
 
fragmaladona1Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι δήμοι στις δύο πλευρές του ποταμού Αλφειού στην Ηλεία, μετά και την ενημέρωση που υπήρξε από τη διοίκηση του φράγματος Λάδωνα για την πιθανή – σχεδόν σίγουρη βάση των καιρικών συνθηκών – υπερχείλιση τις επόμενες ώρες. Μόλις το σχετικό έγγραφο έφτασε στα δημαρχεία της Κρέστενας και της Αρχαίας Ολυμπίας, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου ενημέρωσης των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών, για να απομακρύνουν τα ζώα τους και τον εξοπλισμό τους που θα κινδυνέψουν από μια ενδεχόμενη νέα πλημμύρα.

Στην κοιλάδα του Αλφειού, όλοι προσεύχονται οι καιρικές προβλέψεις να «πέσουν έξω», όμως τα φαινόμενα άλλα προστάζουν. Οι μπόρες που πέφτουν από το πρωί της Πέμπτης κατά διαστήματα είναι μικρής διάρκειας αλλά έντονες, όμως στην περιοχή της Μεγαλόπολης και στην δυτική Αρκαδία γενικότερα βρέχει ασταμάτητα. Χθες το πρωί στο φράγμα του Λάδωνα η στάθμη του νερού, υπολειπόταν ένα μέτρο από το όριο της υπερχείλισης. Οι επόμενες ώρες χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά κρίσιμες για την εμφάνιση νέων και ισχυρών πλημμυρικών φαινομένων αν ο Αλφειός «κατεβάσει» μεγάλο όγκο νερών από τις πηγές του, από τον Ερύμανθο και το φράγμα του Λάδωνα.

Ο συνδυασμός των παραπάνω υπό συγκεκριμένες συνθήκες αναμένεται να είναι καταστροφικός για την περιοχή. Έτσι χθες το πρωί κλιμάκια των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων ενημέρωσαν εκ νέου για την απειλή του ποταμού Αλφειού στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Γεωργακόπουλο, έχουν ενημερωθεί όλοι οι πρόεδροι των χωριών που βρίσκονται κοντά στον Αλφειό ή οι κάτοικοι τους είναι χρήστες γης στην παραποτάμια ζώνη, δηλαδή στο Στρέφι, το Πελόπιο, τον Πλάτανο, το Φλόκα, την Αρχαία Ολυμπία, την Λιναριά, την Αρχαία Πίσσα, τη Μουριά, την Κάμενα, το Λούβρο και τα Άσπρα Σπίτια.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις του δήμου και υπάρχουν σε ετοιμότητα ομάδες εθελοντών, οδηγών και χειριστών μηχανημάτων για να επέμβουν αν χρειαστεί ακόμα και μέσα στη νύχτα σε επικίνδυνα σημεία.

Στην άλλη πλευρά του ποταμού, στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, πριν καλά – καλά γίνουν παρεμβάσεις στα σημεία που ο Αλφειός προκάλεσε καταστροφές, ετοιμάζονται και τη νέα «επίθεση». Φόβοι για τα αναχώματα υπάρχουν και το ποτάμι βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους αρμόδιους. Χθες το απόγευμα η στάθμη είχε αρχίσει να ανεβαίνει ξανά μετά την υποχώρηση των τελευταίων ημερών και αν υπολογίσουμε ότι ο Αλφειός ήταν έως τώρα ήδη φουσκωμένος από την προηγούμενη κακοκαιρία, εκτιμάται πως η απειλή μπορεί αυτή τη φορά να είναι μεγαλύτερη. Οι κάτοικοι των παρόχθιων περιοχών ενημερώθηκαν και χθες το πρωί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και πλέον απομακρύνουν όπως και στην απέναντι πλευρά ζώα και εξοπλισμό που βρίσκεται κοντά στην κοίτη του ποταμού και μπορεί να χαθούν σε ενδεχόμενη πλημμύρα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Πύργου, Βασίλης Παναγόπουλος, τόνισε ότι θα πρέπει οι κάτοικοι των παρόχθιων περιοχών να απομακρύνουν τα ζώα τους και να προστατέψουν με κάθε τρόπο τα υπάρχοντα τους καθώς η υπερχείλιση του φράγματος του Λάδωνα σύμφωνα με το επείγον έγγραφο που παρέλαβαν θεωρείται δεδομένη.

Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για παρατεταμένες σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ηλεία και την Αρκαδία αναμένεται να προκαλέσει πολλά προβλήματα με δυσάρεστες συνέπειες. «Μόλις παραλάβαμε έγγραφο εξαιρετικά επείγον από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας που μας ενημερώνει ότι εντός ολίγων ωρών θα έχουμε πρόβλημα με την υπερχείλιση του φράγματος του Λάδωνα καθώς θα δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή μας.

Για αυτό, παρακαλούμε όλους τους παρόχθιους ιδιοκτήτες να απομακρυνθούν μαζί με τα ζώα τους γιατί παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί από ενδεχόμενη πλημμύρα. Επαναλαμβάνω ότι το έγγραφο είναι εξαιρετικά επείγον και πρέπει όλοι να λάβουν μέτρα προστασίας».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου και όλες οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων ή προβλημάτων που ενδεχομένως θα προκύψουν, βρίσκονται μηχανήματα του δήμου και ιδιωτών. Συγκεκριμένα τόνισε ότι μηχανήματα έργων παραμένουν σε διάφορα σημεία κατά μήκος του Αλφειού που βάσει της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει, θα χρειαστεί να επέμβουν.

Προσοχή και στην πόλη

Εξάλλου ο κ. Παναγόπουλος ενόψει των εκτάκτων καιρικών φαινομένων, συνέστησε και την προσοχή των πολιτών του Πύργου και κυρίως όσων κατοικούν στα χαμηλά σημεία της πόλης (Λάπατο, Ερυθρού Σταυρού, Υψηλάντου, Ρήγα Φεραίου κτλ) τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες έχουν ήδη προβεί στον καθαρισμό των φρεατίων θα πρέπει όμως και οι ίδιοι οι κάτοικοι να βρίσκονται σε επιφυλακή.

«Θα παρακαλούσαμε να απομακρύνουν πατάκια που ενδεχομένως έχουν τοποθετήσει σε φρεάτια βοηθώντας έτσι στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Εμείς ως δήμος βρισκόμαστε σε επιφυλακή βάσει και των εγγράφων που έχουμε λάβει και αναμένουμε νεότερες εντολές».
 
 

πηγή: ilialive.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου