Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Πρόβλεψη για νέα αύξηση των εξαγωγών μέσα στο 2013

 
picτης Άννης Καρολίδου
 
 
Ο εθνικός μας
«πρωταθλητής» θα πιάσει τα 25,5- 27 δισ.ευρώ
 
Το 2013 θα είναι μία ακόμη χρονιά, η τέταρτη κατά σειρά, αύξησης των ελληνικών εξαγωγών. Σύμφωνα με προβλέψεις του προέδρου και διεύθυνοντος συμβούλου του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) Άλκη Καλαμπόκη, φέτος η αύξηση θα ξεκινήσει από το 4%-5% και πιθανότατα στο 12μηνο θα διπλασιαστεί, φτάνοντας στο 10%, με τις εξαγωγές να πλησιάζουν σε απόλυτο νούμερο τα 27 δισ.ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΟΠΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι το 2012 ήταν η πρώτη κερδοφόρα χρονιά για τον Οργανισμό, που πέτυχε σημαντική δραστηριοποίηση σε 13 αγορές στόχους μόνο με το 1/3 του προσωπικού. Ο ΟΠΕ, τη χρονιά που πέρασε, μείωσε τις λειτουργικές του δαπάνες κατά 50% αλλά και τις υποχρεώσεις του προς τρίτους, στα 3,5 εκατ. ευρώ από 9 εκατ. ευρώ.
Το 2013, ο Οργανισμός, παρότι έχει μόλις το 1/5 των κονδυλίων σε σχέση με παλαιότερες χρονιές και σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, πρόκειται να πραγματοποιήσει 60 δράσεις, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό κοινοτικά κονδύλια, για την προώθηση προϊόντων όπως τα ψάρια, το κρασί και το λάδι. Για φέτος έχουν σχεδιαστεί 13 επιχειρηματικές αποστολές, 52 συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις αλλά και πολλές παράλληλες ενέργειες, όπως τα σεμινάρια κατάρτισης, ενώ αυτοχρηματοδοτούμενα σεμινάρια για τους εξαγωγείς πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου