Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

«Ρώτησε και Μάθε» για τη λίπανση προτρέπει ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης

 
 
«Ρώτησε και Μάθε» για τη λίπανση προτρέπει ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός



Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός τονίζει στον επαγγελματία αλλά και στον ερασιτέχνη ΘιακοΚεφαλλονίτη παραγωγό την σημασία της κατά το δυνατόν καλύτερης χρήσης λιπασμάτων διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν αποτελεί βιώσιμη λύση των αγροτικών προϊόντων η κατάργησή τους.
Ο κύριος σκοπός της σύγχρονης λίπανσης των αμπελιών, των οπωροφόρων, των εσπεριδοειδών και των ελαιόδεντρων είναι να βελτιωθεί η λίπανση σε αρμονία με την γονιμότητα του εδάφους, την απόδοση και την ποιότητα.


Όλο και περισσότερο απαιτούνται συγκεκριμένες πληροφορίες που επιτρέπουν την εκτίμηση σύμφωνα με το έδαφος και τα χαρακτηριστικά του για την ποσότητα του λιπάσματος, τον τύπο των θρεπτικών (αζώτου, φωσφόρου, καλίου) και το χρόνο λίπανσης.
Στις μέρες μας πολλοί παραγωγοί προσπαθούν να μειώσουν το κόστος λίπανσης είτε μειώνοντας την ποσότητα είτε επιλέγοντας φθηνά λιπάσματα αμφιβόλου ποιότητας. Η υπο-λίπανση ή η κατάργηση της λίπανσης οδηγεί σε χλωρώσεις, μάρανση των καρπών, ύφεση στην ανάπτυξη, μείωση των αποθεμάτων του εδάφους, μέχρι να φτάσουμε σε μια φθίνουσα ποσότητα κατώτερης ποιότητας. Τελικά για να συνέλθει το χωράφι και να γίνει ξανά παραγωγικό θα χρειασθούν συνεχείς και ισχυρές λιπάνσεις αρκετών ετών. Ενώ λοιπόν ο αρχικός στόχος ήταν η μείωση των εξόδων, τελικά το κέρδος του παραγωγού μειώνεται.
Δυστυχώς οι συνθήκες της σημερινής οικονομικής κρίσης επιτρέπουν σε διάφορους τυχοδιώκτες αγνώστου ταυτότητος να ενδιαφέρονται μόνο για ευκαιριακές πωλήσεις διαθέτοντας στην αγορά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας με μόνο πλεονέκτημα την χαμηλή τιμή.
Τα σημερινά λιπάσματα υψηλής τεχνολογίας που εμπορεύεται ο Ε.Α.Σ. παρέχουν κατά περίπτωση άζωτο, φώσφορο, κάλιο και ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρο, βόριο και σίδηρο ώστε με μία εφαρμογή να δίδεται ταυτόχρονα η δυνατότητα εμπλουτισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με ομαλό ρυθμό ενώ προκύπτει κέρδος σε χρόνο και χρήμα.
Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των μεγαλύτερων παραγωγών λιπασμάτων και έχει εξασφαλίσει σταθερές συνεργασίες μαζί τους. Ως αποτέλεσμα επενδύει στο λίπασμα για όλες τις καλλιέργειες και έχοντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία μπορεί να προσφέρει την λύση για οικονομική και εύστοχη λίπανση.
 
 
 
Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό
Κεφαλληνίας & Ιθάκης
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου