Παλαιότερα είχαμε δημοσιεύσει ένα ενδιαφέρον κείμενο για τα "πάρκα τσέπης" των Ε. Πλουμπίδη και Κ. Σερράου. Είναι η ιδέα ότι μικροί χώροι πρασίνου "είναι ικανοί να αναβαθμίσουν σημαντικά το τραυματισμένο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων πυκνοδομημένων αστικών περιοχών, επανακτώντας γι' αυτούς το δημόσιο χώρο, ως ευρύτερη ουσιαστική προέκταση του χώρου κατοικίας τους".
Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση που αναβαθμίζει το αστικό τοπίο είναι η "αστική πρίζα". Δεν θα ήταν ωραία αν υπήρχαν σε διάφορα σημεία της πόλης καλαίσθητες εγκαταστάσεις, ελαφρείς σταθμοί φόρτισης που θα λειτουργούσαν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή; Κάτι σαν «αστική πρίζα»;
Η είδηση για κινητούς χώρους πρασίνου στη Θεσσαλονίκη, που δημοσιεύθηκε στο parallaximag επιβεβαιώνουν ότι οι φαινομενικά μικρές προσπάθειες διαμορφώνουν μεγάλα αποτελέσματα.
Ας διαβάσουμε όμως τι γράφουν για τους φορητούς κήπους οι φίλοι από τη Θεσσαλονίκη.
Τα «Green Spots» αποτελούν μικρούς φορητούς κήπους με πυκνή φύτευση, οι οποίοι τοποθετούνται στην άκρη του δρόμου, καταλαμβάνοντας μία θέση ελεγχόμενης στάθμευσης. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα μετακινούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Ανάλογα με τη μετακίνηση θα εναλλάσσεται και το φυτοτεχνικό υλικό με εποχιακά φυτά. Επιπλέον, η κατασκευή έχει προβλεφθεί να λειτουργεί και ως στοιχείο αστικού εξοπλισμού, καθώς μπορεί να χρησιμοποιείται σαν κάθισμα, επιτρέποντας στους περαστικούς να ξεκουραστούν.
«Στόχος αυτών των μικρών κινούμενων κήπων είναι αφενός να ενισχύσουν το αστικό πράσινο προσφέροντας μια όαση μέσα στην πόλη, αφετέρου δε στοχεύουν να μετατρέψουν το μονότονο αστικό τοπίο σε κάτι ξεχωριστό, ενθαρρύνοντας τον κόσμο να ανακαλύψει την περιοχή, προσφέροντας μια γεύση φύσης στους περαστικούς ανακουφίζοντας τους από την άσφαλτο και το τσιμέντο» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι τα οικονομικά είναι περιορισμένα, δεχθήκαμε προτάσεις από ανθρώπους που ταξίδεψαν, που σέρφαραν στο διαδίκτυο και είδαν τι ωραία πράγματα γίνονται σε άλλες πόλεις και πως θα μπορούσαν να τα μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη, ώστε να κάνουν κάποιες άμεσες και φθηνές παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο. Οι πολίτες προτείνουν και οι πολίτες - με τη μορφή χορηγιών - βοηθούν στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων χαμηλού προϋπολογισμού, χάρη στις οποίες μια γειτονιά μπορεί να αλλάξει άμεσα με τρόπο που θα δώσει μια ευχάριστη νότα και ένα χαμόγελο τόσο στον κόσμο που ζει εκεί όσο και στους περαστικούς».
Η ιδέα των «Green Spots» εντάσσεται σε μια ευρύτερη καμπάνια υπό τον τίτλο «React Now 4 Thess», για την υλοποίηση της οποίας ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με το περιοδικό «Επιλογές» ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου