Στα χωράφια για την συγκομιδή του πρώιμου υπαίθριου καρπουζιού βρίσκονται οι παραγωγοί στο Λατίφι και τα Δουνέικα, παραδοσιακές καρπουζοπαραγωγές περιοχές στην Ηλεία. Η παραγωγή όμως είναι περιορισμένη και η τιμή χαμηλή, παρά την καλή ποιότητα. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για την εγχώρια αγορά, ενώ οι εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη πηγαίνουν αρκετά καλά. Στο ρεπορτάζ μας στα μποστάνια φάνηκε πως επικρατεί μεγάλη απογοήτευση για την φετινή πορεία, ενώ το ανεβασμένο κόστος έρχεται να εκμηδενίσει το όποιο περιθώριο κέρδους μπορεί να έχουν οι παραγωγοί.
Ο έμπορος Φώτης Μιχελόπουλος μιλώντας για το θέμα των τιμών τόνισε πως αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 10 με 17 λεπτά. Όμως παρά τη χαμηλή τιμή, δεν υπάρχει κίνηση…
Ο έμπορος Φώτης Μιχελόπουλος μιλώντας για το θέμα των τιμών τόνισε πως αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 10 με 17 λεπτά. Όμως παρά τη χαμηλή τιμή, δεν υπάρχει κίνηση…
«Αν και φθηνότερο φέτος το καρπούζι η κίνηση φαίνεται περιορισμένη στην εγχώρια αγορά. Κάθε χρόνο ξεκινάμε με τη λαχτάρα του καταναλωτή να αγοράσει καρπούζι. Πλέον βλέπουμε να αναζητούν δικαιολογία για να μην αγοράσουν γιατί δεν έχουν χρήματα. Έτσι με την περιορισμένη κίνηση πέφτει και η τιμή. Παλιότερα ερχόμασταν κάθε μέρα για να πάρουμε προϊόν, τώρα κάθε τρεις ημέρες. Στις εξαγωγές είναι καλύτερα τα πράγματα. Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία φεύγει το προϊόν. Βέβαια κάποιες αγορές παίρνουν υποδεέστερο καρπούζι. Καλύτερα πληρώνει βέβαια η κεντρική Ευρώπη, σε σχέση με τις χώρες της ανατολικής» εξήγησε.
Ο παραγωγός και μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΗ Σωτήρης Μητσόπουλος από τον Καρδαμά, μας εξήγησε πως διαμορφώθηκε η κατάσταση φέτος. «Τα πρώιμα καρπούζια θερμοκηπίου έδειξαν καλύτερη τιμή από πέρυσι και υπήρξε διάθεση να κινηθούν στην αγορά. Μόλις βγήκαν στην αγορά τα πρώιμα υπαίθρια, οι τιμές καταποντίστηκαν. Όσοι παραγωγοί βγήκαν χαμένοι πέρυσι, είχαν την ελπίδα να πάρουν φέτος πίσω τις απώλειες. Όπως φαίνεται δεν θα το καταφέρουν. Δεν ήταν μεγάλη παραγωγή στο πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης. Παίρνουν 10-12 λεπτά για Ρουμανία – Βουλγαρία και το καλύτερο καρπούζι για την εγχώρια στα 14-15 λεπτά. Το βασικότερο είναι πως έχει μειωθεί η κατανάλωση. Δεν έχει ο εργαζόμενος στην πόλη τη δυνατότητα να πάρει ούτε καρπούζι, ούτε φυσικά τα βασικά είδη διατροφής. Έτσι όταν δεν έχει ο καταναλωτής δεν θα πάμε και εμείς καλά… Πιστεύω πως έτσι θα πάει όλη η αγορά για τη σεζόν. Στις εξαγωγές τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αυτή την περίοδο ξεκίνησαν οι αγορές της Ρουμανίας και Βουλγαρίας και μετά η Ιταλία, και η Γερμανία και θα ακολουθήσει και η Αγγλία, ενώ λιγότερο στη Ρωσία και την Πολωνία. Το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και οι τιμές χαμηλές…».
Ο παραγωγός από τα Δουνέικα Θεόδωρος Κοτσώνης σχολίασε πως κυρίως λόγω της τιμής το προϊόν δεν είναι στα καλύτερά του. «Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με άλλα χρόνια. Αλλά ποιοτικά είναι πολύ καλή. Οι τιμές ξεκίνησαν καλά, αλλά τώρα για ανεξήγητους λόγους, έχουν πέσει πολύ χαμηλά από τα 10 έως τα 15 λεπτά, σε ότι αφορά τα στρογγυλά και τα οβάλ καρπούζια. Η βαρέλα κυμαίνεται στα 20 με 25 λεπτά, όμως σιγά – σιγά υποχωρεί. Έως το τέλος της σεζόν θα είναι δύσκολα. Δεν βλέπω κάποια άνοδο άμεσα στην τιμή. Οι εξαγωγές προχωρούν στην Ευρώπη στις περισσότερες αγορές, στέλνουμε βαρέλες και στη Σουηδία. Οι τιμές εκεί είναι καλές, όμως το κόστος μεταφοράς είναι υψηλό. Η εγχώρια αγορά θέλει υψηλή ποιότητα προϊόντος, όμως η τιμή κυμαίνεται στα 14-15 λεπτά. Το κόστος για το ποιοτικό καρπούζι είναι από 800 έως 1000 ευρώ ανά στρέμμα κατά μέσο όρο. Ας μη ζουν οι παραγωγοί με ψευδαισθήσεις πως μπορεί το κόστος με καλά υλικά να πέσει κάτω από τα 900 ευρώ. Ο παραγωγός έχει ακόμα να καλύψει το κόστος ενοικίασης του χωραφιού, το πετρέλαιο που έχει ακριβύνει και τη ΔΕΗ που έχει αύξηση στο 130%» είπε φανερά απογοητευμένος από την πορεία της καλλιέργειας.
πηγή: https://www.ilialive.gr/
πηγή: https://www.ilialive.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου