Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Συνεπιβάτες στη βιώσιμη ανάπτυξη


 # Χάρης Μαμουλάκης.
Προέδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.)
Αντιδημάρχος Ανακύκλωσης & Καθαριότητας Ηρακλείου

 
Τα ζητήματα του περιβάλλοντος άλλοτε ήταν αντικείμενο των ειδικών. Πλέον ολοένα και περισσότερο ευαισθητοποιούν ευρύτερες κατηγορίες πολιτών. Εξάλλου, η προστασία του συνδέεται ευθέως με την ποιότητα της ζωής μας. Είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητά μας.
 
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πολλαπλά. Οφείλονται πρωτίστως στην αδιαφορία και την αμεριμνησία που επιδείξαμε απέναντι σε καίρια θέματα. Προτάξαμε το πρόσκαιρο όφελος, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που προκαλούν οι αλόγιστες πολιτικές. Επενδύσαμε στην επίπλαστη ανάπτυξη, υποτιμώντας τους κινδύνους που αυτή ενέχει. Καταστρέψαμε σημαντικούς βιότοπους. Δεν ενδιαφερθήκαμε για το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον. Στηριχθήκαμε στα ρυπογόνα καύσιμα, γυρίζοντας την πλάτη στην καθαρή ενέργεια. Αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα αξιοποίησης των απορριμμάτων, θεωρώντας πως είναι κάτι άχρηστο, μολονότι η συμπεριφορά μας είχε δραστικές επιπτώσεις στο ίδιο το οικοσύστημά μας.
 
Χρειάστηκε να έρθουμε αντιμέτωποι με την αναπτυξιακή μας υστέρηση για να ανασκουμπωθούμε, προκειμένου να ασχοληθούμε σοβαρά με τις χρόνιες εκκρεμότητες που αντιστρατεύονται το περιβάλλον. Κατ’ επέκταση και τη βιωσιμότητα του τόπου μας. Όλοι πια παραδεχόμαστε πως η ανάπτυξη της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, το εγχείρημα της κυκλικής οικονομίας είναι μονόδρομος. Ταυτόχρονα, επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Τα βήματα δε που έχουμε κάνει ως χώρα και ως κοινωνία, συγκρίνοντάς τα με εκείνα του παρελθόντος, είναι άλματα.
 
Τρανή απόδειξη το έργο που επιτελούμε στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ). Ένα έργο που έχει και Μακρο-στρατηγική, αλλά και Μίκρο. Στο πρώτο επίπεδο εντάσσεται το επιχειρησιακό μας σχέδιο για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, προχωρώντας στην απόκτηση όλων εκείνων των απαραίτητων υποδομών. Ταυτόχρονα συνδέουμε την αξιοποίησή τους με την ανακύκλωση και το εγχείρημα της κυκλικής οικονομίας. Στο δεύτερο επίπεδο εδράζονται οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειές μας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σκοπός μας η καλλιέργεια περιβαλλοντικής και καταναλωτικής συνείδησης.
 
Οι πρόσφατες δράσεις μας για την αποφυγή της χρήσης της πλαστικής σακούλας αποδείχθηκαν απαραίτητες για να αλλάξουμε παγιωμένες συνήθειες και συμπεριφορές. Η ανταπόκριση που βρήκαμε από τους πολίτες το επιβεβαιώνει. Δείχνει ότι είναι πρόθυμοι να ενισχύσουν κάθε ενέργεια περιβαλλοντικής προστασίας. Πλέον κατανοούν πως από τα απλά και καθημερινά μπορούν να αλλάξουν τους όρους της ζωής τους, να φροντίσουν το περιβάλλον, στο οποίο όλοι ζούμε, εργαζόμαστε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Η καμπάνια μας είχε ευρύτερους στόχους και επιδιώξεις. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι με τις δράσεις μας, αλλά και τη διανομή της καλαίσθητης τσάντας πολλαπλών χρήσεων του ΕΣΔΑΚ, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός ισχυρού και αυθεντικού περιβαλλοντικού κινήματος.
 
Κι όλα αυτά τη στιγμή που αρχικά υπήρξε μια δυσθυμία για το μέτρο και κυρίως για το περιβαλλοντικό τέλος. Ωστόσο, οι καταναλωτές άρχισαν να παίρνουν μαζί τους τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, τις βολεύτηκαν. Πανελλαδικά η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας έφτασε στο 80% στα σούπερ μάρκετ, και στο 60-65% στο σύνολο της αγοράς στο πρώτο τρίμηνο εφαρμογής, ενώ τα έσοδα από το τέλος εκτιμώνται στα 2,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) στο τέλος του 2018 εκτιμάται θα έχουν διατεθεί από τα σουπερμάρκετ 1,5 δισεκατομμύριο σακούλες λιγότερες σε σύγκριση με το 2017. Όλα είναι δυνατά λοιπόν! Άλλωστε, και τα μηνύματα από την εκστρατεία του ΕΣΔΑΚ είναι περισσότερο από ενθαρρυντικά. Τελικά, γυρίζοντας την πλάτη στην πλαστική σακούλα, καταφέραμε να κάνουμε πράξη τον πολιτισμό του καταναλωτή, όπως λέγαμε στο μήνυμά μας. Και βεβαίως συνεχίζουμε.
 
Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, χαράσσοντας και ακολουθώντας νέους δρόμους, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε μια ισχυρή και επιστημονική και πολιτική υποδομή, για να έχει τη δική του συνδρομή και συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη. Φιλοδοξεί να γίνει το όχημα της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Συνεπιβάτες στη βιώσιμη ανάπτυξη είμαστε όλοι.


πηγή: https://www.citybranding.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου