Διψάει η αυλή μας για νερό κι εμείς το χύνουμε έξω. (Ελληνική παροιμία)
Όσοι έζησαν την εποχή της στάμνας είναι σίγουρο πως δεν μπορούν να την ξεχάσουν. Οι πηγές και οι χαμολάκες δεν μάζεψαν νερό από τις λιγοστές βροχές του χειμώνα. Μπορούμε όμως να κάνουμε οικονομία, να χρησιμοποιούμε το νερό ανακυκλώνοντας το, π.χ. το νερό από το πλύσιμο των λαχανικών και φρούτων να το ρίχνουμε στα λουλούδια. Να σφουγγαρίζουμε τις αυλές από το να ρίχνουμε νερό. Ο Δήμος Ανδρου συνιστά διάφορους τρόπους, ας τους διαβάσουμε:
ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ: Ανακοίνωση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ: Ανακοίνωση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
Όλοι γνωρίζουμε ότι τον περασμένο χειμώνα οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες στο νησί μας, με αποτέλεσμα η απόδοση των πηγών και των γεωτρήσεων από τις οποίες υδροδοτούνται πόλεις και χωριά της Άνδρου να είναι αισθητά μειωμένη.
Η λειψυδρία σε συνδυασμό με τις υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσει μικρά έως μεγάλα προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του νησιού μας, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
Ο Δήμος Άνδρου, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, φροντίζει για τη σωστή συντήρηση του δικτύου, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απώλειες.
Εντούτοις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση του νερού και να αποφεύγουμε την αλόγιστη και άσκοπη χρήση του.
Ειδικότερα, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια νερού, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής:
- Απαγορεύεται το πότισμα κήπων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων από το νερό του δικτύου, όπως επίσης, απαγορεύεται και το γέμισμα δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) με νερό από το δίκτυο.
- Δε χρησιμοποιούμε λάστιχο από το δίκτυο ύδρευσης για να πλύνουμε τα αυτοκίνητα.
- Περιορίζουμε στο ελάχιστο δυνατό το πλύσιμο πεζοδρομίων αλλά και αυλών ή μπαλκονιών.
- Δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος ή της στοματικής υγιεινής.
- Επισκευάζουμε άμεσα τις βρύσες που στάζουν, περιορίζοντας έτσι σημαντικά την απώλεια νερού.
- Χρησιμοποιούμε νερό από πηγές και όχι από το δίκτυο για το πότισμα των φυτών, όπου και όποτε αυτό είναι εφικτό.
- Ειδοποιούμε αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για οποιαδήποτε διαρροή πέσει στην αντίληψή μας. Όσο πιο γρήγορα επισκευαστεί η διαρροή, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες.andros.gr/gr/dimos/ta-nea-mas .
πηγή: http://androslivadia.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου