Ρεπορτάζ του Veriotis.gr .
Η κοίτη του ποταμού στέρεψε πριν ένα χρόνο - Φόβοι για ξηρασία και φέτος - Ερωτηματικά για το σύστημα άρδευσης
Το καμπανάκι του κινδύνου για την πανίδα και ιχθυοπανίδα του Τριπόταμου κρούουν πολίτες και φορείς που παρατηρούν μέρα με τηνημέρα τη στάθμη του νερού στο ποτάμι να μειώνεται ανησυχητικά. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει ο veriotis.gr απεικονίζουν το μέγεθος του προβλήματος, με τα ορμητικά νερά να σταματούν λίγο πριν τη γέφυρα των Σφαγείων και το ποτάμι να μην θυμίζει σε τίποτα την εικόνα που έχει λίγα μέτρα πιο πίσω.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αλιείας που εξετάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία του βιότοπου η οικολογική παροχή του νερού, δηλαδή η ποσότητα που χρειάζεται για την επιβίωση των μικροοργανισμών, ορίζεται στο 30% και πάνω. Τον περασμένο Ιούλιο ωστόσο το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 0% με συνέπεια την ξηρασία της κοίτης. «Το καλοκαίρι το ποτάμι είναι εντελώς ξερό στο συγκεκριμένο σημείο. Κάποιος παίρνει όλο το νερό για κάποιον άλλο σκοπό. Η οικολογική παροχή σε κάθε ποτάμιο σύστημα πρέπει να είναι 30% της μέσης ετήσιας παροχής» διευκρινίζει η προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, Δέσποινα Σπορέλα.
Παραδέχεται το πρόβλημα ο ΤΟΕΒ Βέροιας
Πάνω από 10 περιοχές όπου υπάρχουν χωράφια αγροτών της Ημαθίας παίρνουν νερό από τον ποταμό Τριπόταμο. Το αποτέλεσμα είναι ότι τις ώρες αιχμής, δηλαδή τις πρωινές ώρες, η στάθμη στην κοίτη να μειώνεται αισθητά. «Από το σημείο της γέφυρας των Σφαγείων παίρνουν νερό τα χωράφια σε Πατρίδα, Τρίλοφο, Μονόσπιτα, Λαζοχώρι, Ταγαροχώρι και μία περιοχή της Βέροιας. Το φαινόμενο είναι έντονο όταν παράλληλα παίρνουν νερό για πότισμα και χωράφια της Ραχιάς, του Τριποτάμου, της Μέσης, των Γεωργιανών και της Βέροιας από παροχή του ΤΟΕΒ που βρίσκεται στην περιοχή της Ραχιάς.
Σύμφωνα πάντως με τον ΤΟΕΒ δεν σημειώνεται υπερκατανάλωση νερού από τους αγρότες. Παράλληλα υπάλληλοι της υπηρεσίας επιβλέπουν καθημερινά τα επίμαχα σημεία, ωστόσο οι αλλαγές που παρατηρούνται στη ροή και στις ανάγκες ποτίσματος των χωραφιών είναι συχνές καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας.
πηγή: https://www.veriotis.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου