Νάτσης Γιώργος |
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 με την κάμερα του Dramania.gr, βρεθήκαμε στο κάμπο της Αμμουδιάς Σερρών και καταγράψαμε την εξαγωγή και το αλώνισμα του αράπικου φυστικιού ή αραχίδας.
Να σημειώσουμε ότι ήταν το πρώτο αλώνισμα στα ντόπια φυστίκια του αγρότη-παραγωγού Κών/νου Μανδέλα.
Η εξαιρετική ποιότητα του αράπικου φυστικιού της Αμμουδιάς Σερρών τα τελευταία χρόνια κάνει θραύση και συνέχεια όλο και μεγαλώνει το ενδιαφέρον στην Ελληνική αγορά
Στην Αμμουδιά το 2000 ιδρύθηκε και λειτουργεί οικογενειακή επιχείρηση μονάδας επεξεργασία ξηρών καρπών και επεξεργασίας φυστικιών του Χρήστου Αγριανίδη. Από το 2012 ξεκίνησε την παραγωγή και του φυστικοβούτηρου με γεύσεις με μέλι, με σοκολάτα και κομματάκια φυστικιού
Στην Αμμουδιά το 2000 ιδρύθηκε και λειτουργεί οικογενειακή επιχείρηση μονάδας επεξεργασία ξηρών καρπών και επεξεργασίας φυστικιών του Χρήστου Αγριανίδη. Από το 2012 ξεκίνησε την παραγωγή και του φυστικοβούτηρου με γεύσεις με μέλι, με σοκολάτα και κομματάκια φυστικιού
Λίγες πληροφορίες για την συγκομιδή:
Για να γίνει η συγκομιδή, οι καλλιεργητές πρέπει να ανασκάψουν πλήρως τα φυτά και τις διακλαδώσεις τους, να τα γυρίσουν ανάποδα και να τα αφήσουν να στεγνώσουν ώστε να μπορούν να αποθηκευτούν χωρίς να σαπίσουν. Σήμερα πολλοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν σύγχρονο γεωργικό εξοπλισμό με τη βοήθεια του οποίου ανασκάπτουν τις διακλαδώσεις, τινάζουν από πάνω τους το χώμα και τις αναστρέφουν, όλα μαζί στην ίδια διαδικασία.
Το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία του χωριού θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Φυστικιού, όπου θα υπάρχει άφθονο φυστίκι που θα προσφέρουν τα κορίτσια του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Μπορείτε να δείτε και ένα σχετικό αφιέρωμα για το φυστίκι της Αμμουδιάς που έκανε το Dramania.gr.
πηγή: http://www.dramania.gr/
Μπορείτε να δείτε και ένα σχετικό αφιέρωμα για το φυστίκι της Αμμουδιάς που έκανε το Dramania.gr.
πηγή: http://www.dramania.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου