του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου
Διαστάσεις εξαιρετικά ανησυχητικές που προκαλούν στην παρούσα φάση εκτός από προβληματισμό, τεράστια ζημιά σε ιδιοκτήτες κυνηγόσκυλων, έχει προσλάβει το φαινόμενο των επιθέσεων σε σκυλιά, πιθανότατα από λύκους.
Το φαινόμενο άρχισε να παρατηρείται πριν από δύο περίπου χρόνια, όμως από σημειακό και σε ορισμένες περιοχές των Ιωαννίνων, ξαφνικά προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις και αφορά όχι μόνο την επικράτεια των Ιωαννίνων, αλλά το σύνολο σχεδόν της βόρειας Ελλάδας από τα Ιωάννινα μέχρι και την Αλεξανδρούπολη. Εκατοντάδες είναι τα κυνηγόσκυλα, αλλά και τα οικόσιτα σκυλιά, που έχουν πέσει θύματα των επιθέσεων αυτών, όμως η «αχίλλειος πτέρνα» για την κινητοποίηση των συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε τα περιστατικά να ελεγχθούν και να προχωρήσει η έρευνα ακόμη και με την ανάλυση του γενετικού υλικού των λύκων, είναι η μη καταγραφή τους.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο Δασαρχείο Ιωαννίνων δεν έχει γίνει, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος θήρας Μάνθος Παππάς, η παραμικρή επίσημη καταγγελία, που να είναι ενυπόγραφη και να συνοδεύεται από λεπτομερή στοιχεία των επιθέσεων. Εάν αυτό συνέβαινε ή συμβεί κάτι που τι επιζητούμε, θα έχουμε τη δυνατότητα να κινητοποιήσουμε τον κρατικό μηχανισμό, που έχει πολλές δυνατότητες εφόσον όμως υπάρχουν οι επίσημες καταγραφές των περιστατικών. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά, όμως θα πρέπει να γίνει αποτελεσματική έρευνα για να καταλήξουμε σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα», τόνισε ο κ. Παππάς.
Το Δασαρχείο, όπως έχει γίνει και άλλη φορά στο παρελθόν έχει τη δυνατότητα εφόσον υπάρχουν καταγγελίες και συγκεκριμένες καταγραφές επιθέσεων σε μία συγκεκριμένη περιοχή, να εκδώσει σχετική άδεια, ώστε να ασκηθεί θήρα για τον εντοπισμό λύκων, και μέσα από την γενετική ανάλυση και ταυτοποίηση να συλλεγούν στοιχεία που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για τις έρευνες.
«Ακούγονται πολλές εικασίες ότι δεν πρόκειται για λύκους, αλλά για υβρίδια ή για ξενικά είδη της ελληνικής πανίδας. Η εκτίμησή μου είναι, ότι πρόκειται για λύκους, ο πληθυσμός των οποίων έχει αυξηθεί και σε συνδυασμό με την έλλειψη τροφής στις ορεινές περιοχές, έχει μεταβληθεί η διατροφική τους συμπεριφορά. Και στη βιβλιογραφία αναφέρεται, ότι ο λύκος ενεργούσε επιθετικά απέναντι στα σκυλιά, είναι γεγονός όμως, ότι για πρώτη φορά συναντάμε τέτοια χαρακτηριστικά, με τους λύκους να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα σκυλιά και να παραμονεύουν γι’ αυτά», τόνισε ο κ. Παππάς, καλώντας τους Κυνηγετικούς Συλλόγους να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους, έτσι ώστε όλα τα περιστατικά να δηλώνονται στο Δασαρχείο και να καταγράφονται.
πηγή: www.ele.gr , http://dasarxeio.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου