Όταν τα πράγματα καταλάγιασαν μετά τη σφοδρή νεροποντή που έκανε την Ύδρα να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες, άρχισαν οι δεύτερες σκέψεις για το τι τελικά θα μπορούσε να φανεί ασπίδα προστασίας για το νησί. Τι δεν λειτούργησε, τι θα μπορούσε να αποφευχθεί και άλλα πολλά. Ο λόγος βασικά από αρκετούς πολίτες τοποθετήθηκε στα γεφύρια που πολλά χρόνια πριν δημιουργήθηκαν με προνοητικότητα. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο γινόταν το σταδιακό φιλτράρισμα των νερών των χειμάρρων που κατέβαιναν στην περιοχή του Νέου Κόσμου, από μια πέτρινη κατασκευή ουσιαστικά πέντε διαφορετικών γεφυριών που διέθεταν τρύπες εξόδου των υδάτων.
Σήμερα ο άλλοτε καλά μελετημένος μηχανισμός των γεφυριών δεν λειτούργησε, καθώς τα τελευταία χρόνια ο ρόλος τους ως «ανάχωμα» και φράγμα έχει σχεδόν χαθεί.
Η δημιουργία αυτοσχέδιων αχουριών, τα μπαζώματα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τα ογκώδη αντικείμενα που υπάρχουν στον χώρο τους, δεν επιτρέπουν την ομαλή διέλευση των υδάτων, τα οποία στην τωρινή σφοδρή νεροποντή πέρασαν από τον μηχανισμό των γεφυριών, όχι από τις τρύπες που σταδιακά εξομάλυναν τη δυνατή ορμή του νερού, αλλά από πάνω τους, καθώς η ανύψωσή τους κυρίως στο δεύτερο γεφύρι στα αχούρια, ήταν ανύπαρκτη λόγω μπαζώματος και μεταγενέστερων παρεμβάσεων.
Και τα δύο ποτάμια, του Νέου Κόσμου και αυτό που καταλήγει στο ντρουμ σοκάκι, ήταν και σ’ αυτή τη νεροποντή, τα ποτάμια που τα διαπέρασε η ορμητική ροή των υδάτων και στα οποία τα ρέματα από τις ψηλές περιοχές του νησιού δεν βρήκαν ικανά σημεία συγκράτησης. Τα γεφύρια υπέστησαν ζημιές, πέτρες ξεκόλλησαν και χρειάζεται τώρα στο γενικό πλαίσιο της συντήρησης και η άμεση αποκατάστασή τους. Στο δεύτερο ποτάμι επίσης οι δρόμοι υπέστησαν καθίζηση, φρεάτια ξηλώθηκαν, τμήματα ολόκληρα έσπασαν και πέτρες κατρακύλησαν στο λιμάνι.
Τα παλιά τα χρόνια, οι κάτοικοι προνοούσαν και έφτιαχναν στα σπίτια τους ειδικά ψηλά τοιχία κοντά στα κράσπεδα και σ΄αυτά τα δυο ποτάμια, για να προστατευτούν από τις εισροές υδάτων. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα αυτά τα μεγάλα τοιχία, εξωτερικά σε πολλές κατοικίες. Σε άλλες όμως σταδιακά τα χάλασαν οι ιδιοκτήτες, για να τροποποιηθεί ο χώρος τους. ΄Εφτιαχναν επίσης υπερυψωμένα σκαλοπάτια, διαχωριστικά των δρόμων. Σε πολλούς δρόμους επίσης υπήρχε σχετική κλίση για να φεύγουν τα νερά.
Σαφώς πλέον η εν γένει μελέτη για κάθε μελλοντική δυνατή βροχόπτωση θα πρέπει να καταχωρηθεί σαν νέο απαιτούμενο στα προσεχή έργα του Δήμου. Οφείλουμε να δούμε τι μπορούμε πλέον να βελτιώσουμε σε υποδομές, έστω και τώρα μετά την καταστροφή που δυστυχώς υπέστησαν πολλά σπίτια, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και οι δρόμοι του νησιού μας και που ευτυχώς μέσα στην όλη ατυχία δεν είχαμε να θρηνήσουμε και θύματα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η βροχή ήταν σφοδρή και πρωτοφανής, το νερό που έπεσε, ξεπέρασε κάθε όριο βροχόπτωσης για τα συνήθη δεδομένα. Και πως αυτές τις ώρες προέχει η ομαδική δουλειά, η σύμπνοια και οι κοινές δράσεις ταχείας αποκατάστασης της υπάρχουσας καταστροφής.
πηγή: http://fonitisydras.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου