Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Θεσπρωτία: Τσιμεντοποίησαν το ρέμα και δεν πλήρωσαν το πρόστιμο

 



Αυτές είναι οι φωτογραφίες, που έστειλε στο www.zoosos.gr, o αναγνώστης μας Βασίλης Κόρπας. Απεικονίζουν ένα ρέμα της Θεσπρωτίας, που βρίσκεται στην περιοχή Δριμίτσα κοντά στον Παραπόταμο. Όπως μας καταγγέλθηκε κοντά σε αυτό το ρέμα υπάρχει εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου.
Οι οδηγοί των βαρέων οχημάτων συνήθιζαν για χρόνια, να πετούν εκεί ανενόχλητοι, τα λύματα, δηλαδή αυτό που έμενε από τον καθαρισμό στις μπετονιέρες τους. Ένας συνδυασμός ισχυρών χημικών ουσιών και μπετόν ιδιαίτερα βλαπτικός για το περιβάλλον!
Για να μη ξοδεύει η επιχείρηση λεφτά με τη διαχείριση τους, τα πετούσαν μέσα στο ρέμα με αποτέλεσμα να τσιμεντοποιηθεί μια έκταση περίπου 800 μέτρων. Καταγγελία έγινε γι’ αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Τμήμα Περιβάλλοντος της τότε νομαρχίας στην Ηγουμενίτσα πριν από δυο χρόνια.
Έγινε μάλιστα και αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία και επιβεβαιώθηκε η περιβαλλοντική μόλυνση και η παράβαση από την μεριά της επιχείρησης ΑΦΟΙ Λέφα Α.Ε.. «Από τότε στέλνουμε έγγραφα ο ένας στον άλλον. Επιβλήθηκε και πρόστιμο, το οποίο δεν πληρώθηκε.
Τελικά από τους αρμόδιους η τσιμεντοποίηση του ρέματος κρίθηκε ως “αυθαίρετη κατασκευή”, χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποιο κτίσμα, εξαιτίας της απόθεσης του μπετόν!» εξηγεί στο www.zoosos.gr o Βασίλης Κόρπας. Και συνεχίζει: «Επειδή τις αυθαίρετες κατασκευές τις αναλαμβάνουν οι δήμοι, διαβιβάστηκε ο φάκελος της υπόθεσης στον Δήμο Ηγουμενίτσας στις 15/03/2012 με αριθμό πρωτοκόλλου 23699/1370.
Από τότε καμία απάντηση και καμία ενέργεια δεν έγινε. Επόμενο είναι τελικά να μην γίνει τίποτα και ποτέ, μια και όλη η χώρα είναι γεμάτη αυθαίρετες κατασκευές. Η νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις λέει, ότι αν δεν αποκατασταθεί το περιβάλλον από αυτόν, που το έκανε, είναι υποχρεωμένος ο αρμόδιος δήμος, να το πράξει με δικά του συνεργεία και φυσικά στη συνέχεια να τους χρεώσει για το κόστος.
Φυσικά δεν έγινε τίποτα από όσα προβλέπονται. Η τσιμεντοποιημένη έκταση έτσι όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες εκτείνεται σε μήκος 800 μέτρα τουλάχιστον».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου