Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ηλεκτρική ενέργεια σε ένα... βήμα

 
 
Ειδικά λαστιχένια πλακάκια που θα παράγουν ρεύμα από το περπάτημα όσων τα πατούν θα τοποθετηθούν σε εμπορικό κέντρο
 
 
 
Ειδικά λαστιχένια πλακάκια που θα παράγουν ρεύμα από το περπάτημα όσων τα πατούν θα τοποθετηθούν σε εμπορικό κέντρο
Περπατήστε και η... γεννήτρια δουλεύει. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σουλατσάρουν κάθε χρόνο στους διαδρόμους του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Ευρώπης. Γιατί να πηγαίνει ανεκμετάλλευτη όλη αυτή η ενέργεια;
Αυτό σκέφτηκαν Βρετανοί επιστήμονες και αποφάσισαν να εγκαταστήσουν στους διαδρόμους του εμπορικού κέντρου Westfield Stratford στο ανατολικό Λονδίνο, λαστιχένια πλακάκια που θα παράγουν ενέργεια από το περπάτημα των επισκεπτών.΄
Τα πλακάκια είναι ειδικά σχεδιασμένα για να συλλέγουν την κινητική ενέργεια των 40 εκατομμυρίων πεζών, που υπολογίζεται ότι περπατούν πάνω σε αυτό τον διάδρομο κάθε χρόνο, παράγοντας εκατοντάδες κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από τα βήματα.
Η παραγόμενη ενέργεια εκτιμάται ότι είναι αρκετή για τα καλύψει τον εξωτερικό φωτισμό του εμπορικού κέντρου σε ποσοστό 50%.
Τα πλακάκια μελλοντικά σχεδιάζεται να τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία με μαζική συγκέντρωση περαστικών, όπως για παράδειγμα σε σταθμούς του μετρό, στάσεις λεωφορείων, αεροδρόμια, σχολεία, μεγάλους εμπορικούς δρόμους κλπ.
 
 
 
πηγή: 24h NewsRoom
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου