Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Χανιά. Λειτουργικό το φράγμα Βαλσαμιώτη εντός του 2012

 
 

ΕΝTΟΣ ΤΟΥ 2012 Κρίσιμο, για την κατασκευαστική εξέλιξη του φράγματος του Βαλσαμιώτη, είναι το ερχόμενο δεκαπενθήμερο καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες τοποθέτησης του 'μανδύα' συγκράτησης του νερού.
Σύμφωνα με τον Ο.Α.ΔΥ.Κ., ο ρυθμός εκτέλεσης των εργασιών δείχνει ότι είναι εφικτός o στόχος το φράγμα να δεχθεί το πρώτο νερό εντός του 2012 και από την επόμενη χρονιά να μπορεί να λειτουργήσει δίνοντας λύσεις στο ζήτημα της υδροάρδευσης ενός μεγάλου μέρους του κάμπου των Χανίων.
Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, κ. Γιάννης Μπατζέλης, επισημαίνει πως «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, προχωρά κανονικά το έργο από μεριάς του εργολάβου και της προϊσταμένης Αρχής. Βρίσκονται προς το τέλος οι εργασίες στο επίχωμα και από τις 6 μέχρι τις 10 Ιουνίου θα αρχίσει να κατασκευάζεται με μπετόν ο 'μανδύας' που κατακρατεί το νερό μέσα στο φράγμα».
Η τοποθέτηση του μανδύα, όπως εξηγεί o κ. Μπατζέλης, είναι από τις πιο σοβαρές εργασίες, που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία του φράγματος. «Είναι ένα ιδιαίτερο έργο, που δεν έχει γίνει σε πολλές περιοχές της χώρας. Αρκεί να σημειώσω ότι το καλούπι είναι ελβετικό και θα έρθουν επιβλέποντες από την Ιταλία που θα παρακολουθήσουν την τοποθέτησή του», τονίζει.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες εργασίες που γίνονται στο φράγματα, οι τσιμεντοενέσεις έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εισαγωγή του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. «Εχει ξεκινήσει η παραλαβή του αναγκαίου εξοπλισμού που είναι εισαγωγής, έτσι ώστε να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα. Και πιστεύουμε ότι θα είμαστε εντός των χρονικών ορίων», σημειώνει ο κ. Μπατζέλης.

ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ

Για το θέμα της μεταφοράς του νερού από το φράγμα προς τις αρδευόμενες περιοχές έχει ολοκληρωθεί ο αγωγός που συνδέει τον Βαλσαμιώτη με τα Μυλωνιανά. «Ο αγωγός αυτός, που τον χειμώνα θα τροφοδοτεί το φράγμα για να γεμίσει, το καλοκαίρι θα κατεβάζει το νερό στα Μυλωνιανά προκειμένου να γίνει η άρδευση, έχει ολοκληρωθεί. Βέβαια, δεν αρκεί από μόνος του και προβλέπεται και επιπλέον δίκτυο που θα πηγαίνει μέχρι και τον Ταυρωνίτη. Για αυτό το δίκτυο υπάρχει μελέτη, αλλά δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλευτούμε το υπάρχον δίκτυο, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα το φράγμα», καταλήγει ο γενικός διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου