Ημερίδα για το ροδάκινο, με θέμα «Ποιότητα - Απορρόφηση - Διάθεση», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 4/5 στις εγκαταστάσεις του κέντρου «Δήμητρα» στο Μακροχώρι. Την ημερίδα διοργάνωσαν το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Βέροιας, το Κέντρο «Δήμητρα», ο Σύλλογος Γεωπόνων Ημαθίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας. Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ανέφερε πως ο δήμος στηρίζεται κατά πολύ στην αγροτική παραγωγή, που αν δεν πάει καλά, χαλαρώνει όλη η αλυσίδα στο δήμο και έκλεισε με την ευχή, αυτή η χρονιά να είναι καλύτερη για τους παραγωγούς από την περσινή. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Μαρία Τσιλοπούλου, Γεωπόνος και υπεύθυνη του Κέντρου «Δήμητρα».
Το συντονισμό της ημερίδας ανέλαβε ο κ. Δάρλας, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην αίθουσα συνυπάρχουν όλα τα γρανάζια μιας μηχανής, η οποία παράγει ροδάκινα, τα μεταποιεί και τα συσκευάζει και στη συνέχεια πουλάει. Πρέπει να καταλάβουμε τις τους ενώνει προκειμένου να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, που θα αποτελέσει το διαβατήριο για τη διάθεση του προϊόντος στις αγορές με ικανοποιητικές τιμές και με αποτέλεσμα τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ημαθίας Πόπη Παπαοικονόμου, όπου ενημέρωσε για τα τρέχοντα προγράμματα, όπως την πρόσκληση της δράσης ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, ενώ αναφέρθηκε και στα οφέλη της οργάνωσης και της συσπείρωσης των παραγωγών. «Στην Ελλάδα το ποσοστό των οργανωμένων παραγωγών είναι μόνο 10%. Στην Ημαθία, υπάρχουν 15 οργανώσεις παραγωγών και δυο μεγάλα συνεταιριστικά μεταποιητικά εργοστάσια, τα μέλη των οποίων είναι γύρω στις 5500 παραγωγοί. Το 30% της παραγωγής του νομού στο επιτραπέζιο ροδάκινο διακινείται μέσα από τις οργανώσεις παραγωγών».
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, σχολίασε τη μικρή συμμετοχή αγροτών στην ημερίδα, λόγω των εργασιών που έχουν στις καλλιέργειές, ενώ χαρακτήρισε το 2017 ως ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στους αγρότες, με τις πιο εξευτελιστικές τιμές στα επιτραπέζια, μικρή τιμή στο βιομηχανικό, απλήρωτους παραγωγούς, απλήρωτες αποζημιώσεις από τις πλημμύρες και το εμπάργκο. «Ζητάμε τις αποζημιώσεις, δεν είμαστε επαίτες. Αυτό φωνάζουμε όταν βγαίνουμε στον κόμβο. Τα λεφτά μας», ανέφερε, ενώ έκλεισε με την ευχή το 2018 να είναι τα πράγματα καλύτερα και να μπορέσουν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.
Την έναρξη της Ημερίδας κήρυξε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών και Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Σιδηρόπουλος. Μια ημερίδα που θα ενημερώσει και θα λύσει κάποιες απορίες που υπάρχουν σχετικά με το ροδάκινο. «Ο δήμος Βέροιας θα εκμεταλλευτεί στο κομμάτι αυτό όποιο εργαλείο του δοθεί», είπε, αναφερόμενος στα δυο έργα αγροτικής οδοποιίας στα οποία εντάχθηκε, στην ολοκλήρωση της καταγραφής των αρδευτικών δικτύων σε όλο το δήμο, στην αδειοδότηση αυτού της Βεργίνας - Παλατιτσίων και στην ολοκλήρωση της μελέτης στις αρδευτικές περιοχές της Μέσης.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών. Της Δρ. Παυλίνας Δρογούδη, τακτικής ερευνήτριας του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας με θέμα «Τεχνικές Βελτίωσης της ποιότητας Ροδάκινου». Του κ. Χρήστου Γιαννακάκη, Πρόεδρο της Κοινοπραξίας Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας με θέμα «Επιτραπέζιο Ροδάκινο 2018, Απορρόφηση, Ποιότητα και Διάθεση». Του κ. Κωνσταντίνου Αποστόλου, Πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας με θέμα «Συμπύρηνο Ροδάκινο 2018, Απορρόφηση, Ποιότητα και Διάθεση» και του κ. Θεόδωρου Παπακονωσταντίνου, Γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας με θέμα: «Ροδάκινο 2018, Απορρόφηση, Ποιότητα, Διάθεση και Τιμή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου