Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Περιβαλλοντική δράση από το 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων

 
 
Πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην Λάρισα, όπου συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων, Μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας.

Συγκεκριμένα επισκεφθήκαμε το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και αφού ξεναγηθήκαμε στους χώρους του πανεπιστημίου, ενημερωθήκαμε από τον καθηγητή του τμήματος Δημήτριο Κουρέτα σχετικά με το θέμα της περιβαλλοντικής εργασίας μας.

Στο ερώτημα που έχουμε ως τίτλο «Τι θα φάμε σήμερα;» η απάντηση είναι λίγο πιο σύνθετη. Αναζητούμε πληροφορίες για τα τρόφιμα της σύγχρονης βιομηχανίας με τα πολλά πρόσθετα, τους τρόπους εκτροφής των παραγωγικών ζώων με τροφές γενετικά τροποποιημένες καθώς και τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας, προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα σύμβολα στις ετικέτες και να βρούμε την αλήθεια πίσω από την τεράστια βιομηχανία των σύγχρονων « υπερτροφίμων» και των λειτουργικών τροφίμων, που η πολύ καλά οργανωμένη διαφήμιση τα έχει φέρει στο πιάτο μας. Σε όλα αυτά ο καθηγητής μας βοήθησε ενισχύοντας όσα ήδη είχαμε μάθει από τις αναζητήσεις μας και μας πήγε ένα βήμα παραπέρα.

Μας παρουσίασε τους εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης κάποιων «άχρηστων υλικών» από την παραγωγή τροφίμων, όπως τυρόγαλα από τη διαδικασία παραγωγής τυριού, στέμφυλλα από την παραγωγή κρασιού, κατάλοιπα από την παραγωγή ελαιολάδου. Το τμήμα τους σε συνεργασία με επιχειρήσεις, χρησιμοποιεί τα παραπάνω υλικά και παράγει ζωοτροφές με υψηλή διατροφική αξία καθώς και τρόφιμα, με την ονομασία Eatwalk, πλούσια σε πρωτεΐνες, φυσικά σάκχαρα, χαμηλό θερμιδικό φορτίο, κατάλληλα για όλους όσοι προσέχουν τη διατροφή τους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συνειδητοποιήσαμε πως η σύγχρονη τεχνολογία ανοίγει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες και πως η πρωτογενής παραγωγή σε μια χώρα με κρίση μπορεί, αλλάζοντας προσανατολισμό, να συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης. Επίσης είχαμε την τύχη να γευτούμε κάποια από τα προϊόντα αυτά και να διαπιστώσουμε οι ίδιοι την ποιότητα και την εκλεπτυσμένη γεύση τους. Στις απορίες που κάποιοι από εμάς είχαν ο κ. Κουρέτας απάντησε πρόθυμα και φύγαμε απόλυτα ικανοποιημένοι από τη συνάντησή μας.

Εκμεταλλευτήκαμε το λίγο διαθέσιμο χρόνο και κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της πόλης, περπατήσαμε στους εμπορικούς και φημισμένους πεζόδρομους, που μας άφησαν σχεδόν απένταρους, αλλά γεμάτους ενέργεια να συνεχίσουμε.

Ο επόμενος προορισμός μας ήταν το Δημοτικό Αστεροσκοπείο. Εκεί παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικό με την δημιουργία της γης, των πλανητών και των γαλαξιών. Από τον υπεύθυνο του Αστεροσκοπείου, κύριο Ιωάννη Χουϊνάβα, φυσικό, έγινε μια παρουσίαση, με την χρήση ενός «μαγικού πλακιδίου», για να μάθουμε τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών στοιχείων και τη συνεισφορά τους στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ακολούθησε επίδειξη με την βοήθεια του τηλεσκοπίου με την οποία αντιληφθήκαμε την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο καθώς και την σύγκλιση των ηλιακών ακτίνων.

Η μέρα ήταν γεμάτη από νέες γνώσεις και εικόνες. Εκπλήξεις όμως μας επεφύλασσε και η επιστροφή μας με το λεωφορείο μιας και κάποιοι αναδείχθηκαν μεγάλα ταλέντα στο τραγούδι αφού «εκτέλεσαν» παλιές και νέες επιτυχίες της μουσικής βιομηχανίας.
Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην αναφερθούμε και στις ακούραστες, ανεξάντλητες και γεμάτες χαμόγελο συνοδούς μας, Βασιλική Μιχαήλ και Ουρανία Τσιούτσια, οι οποίες ικανοποίησαν κάθε επιθυμία μας.

Δήμητρα-Αικατερίνη Τσιάτσιου
Μαθήτρια της Γ4΄ Τάξης 7ου Γυμνασίου Τρικάλων
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου